Hirdetés
Hirdetés

Felhördülést keltett a Michelin Guide döntése: 3 csillag, hús nélkül

SZERZŐ: diningguide
2020. november 17.
Tavaly jelent meg az első pekingi Michelin Guide, összesen 100 ajánlott étteremmel, közülük 20 csillagot is kapott. Raádásul folyamatosan fejlődő gasztronómiájuknak köszönhetően egyből két és három Michelin-csillagos helyeket is kihirdettek. A héten adták ki a 2021-es könyvet, amiben a King's Joy névre hallgató étterem kettő csillaga mellé kapott egy harmadikat is. A King's Joy asztalainál nem szolgálnak fel húst, ez egy vegetáriánus étterem. A koncepció átgondolt és fenntartható, amiért külön elismerést kaptak, de mégsem tetszik mindenkinek az étterem felemelése.
Hirdetés

Kína majdnem 22 milliós fővárosa Peking. Gasztronómiája bőven túlmutat a zseniális pekingi kacsán, amit a legendás Quanjude-ban és a már csillagos Da Dong-ban ildomos megkóstolni. A metropolisz mind a street food szintjén, mind a legfelsőbb kategóriás éttermek frontján napról napra fejlődik, nem is csoda, hogy a 2019-ben megérkező és 2020-ban először megjelent Michelin-kalauz rögtön 20 étteremnek szavazott bizalmat csillaggal. Az ikonikus kacsa fogást viszont olyan fontosnak ítélték, hogy kiemelten foglalkoznak vele.

Mivel a Michelin Guide-nak óriási falat volt Peking, a kiemelt és az ajánlott éttermekre a diverzitás a jellemző. A tartományok és régiók jellegzetes konyhái (például: shangdong, szecsuáni, hunan, kantoni, zhe, anhui...) mellett az európai konyhaművészet is megjelenik a városban. Niko Romito milánói séf pekingi étterme, illetve a a Mio is olasz tematikára épít, a The Georg északi gasztronómiát visz, ebédre nyitott szendvicsekkel, vacsorára fine dining fogásokkal készülnek.

November 16-án kiderültek a város 2021-es csillagai, összesen 9 újat osztottak,  7 étteremnek. A legnagyobb meglepetés, hogy a King’s Joy étterem szintet lépett, immár a világ 3 Michelin-csillagos éttermei között emlegethetik. Óriási elismerés ez, a topéttermeknek is egy olyan elitklubját jelenti, amely garantálja a nemzetközi hírnevet és a szakmai sikerek egyik csúcsát jelenti.

Fotó: Gary Yin Instagram

Az étterem több szempontból is figyelemre méltó: üzemeltetői generációkon átívelő tapasztalattal bírnak az ínyenc alapanyagok területén, teljesen vegetáriánus és bátran üzeni, hogy ez egy sokkal fenntarthatóbb kulinária, mint a hagyományos, mindenevő. Kizárólag etikus, organikus forrásból érkező zöldségekkel, gyümölcsökkel dolgoznak és a növényi alapanyagokat szőröstül-bőröstül fel is használják, nincs az a szár, héj, amit ne dolgoznának fel. Nose-to-tail, csak éppen másképp. Ezért az áldozatos és környezettudatos munkáért a Michelin Guide úgynevezett Green Star elismeréssel is méltatta a King's Joy éttermet.

Kamran Vossoughi, a Michelin kínai divíziójának vezetője szerint a fenntarthatóság a kalauz egyre fontosabb rendezőelve (ezt mi, a Dining Guide-nál ugyanígy gondoljuk!) és kiemelten kell kezelni a környezettudatos éttermeket. A King's Joy is egy ilyen intézmény.

Fotó: Gary Yin Instagram

A vegetáriánus fine dining koncepciót David Yin restaurateurnek köszönhetjük, a nyugati és keleti gasztrokultúrákat vegyítő menüket pedig fiának, Gary Yin-nek, aki az étterem alapításakor, 2012-ben még bizonyára általános iskolás volt. Mostantól ő a világ legfiatalabb olyan séfje, aki egy három Michelin-csillagos étterem konyháját vezeti. 

Fotó: Gary Yin Instagram

A vegetáriánus King's Joy hatalmas sikerét azonban nem hagyták szó nélkül azok a "kedves" vendégek, akik szerint teljesen agyrém azt, hogy egy ilyen koncepció is csúcsra törhet. A kínai Global Times szerint sok helyi kérdőjelezi meg az étterem sikerét, mi több, egy ex-Michelin tesztelő is értetlenül áll a hír előtt.

"Úgy tűnik, hogy van némi zavar a Michelin-nél, ami a kínai ételek minősítését illeti. Egyáltalán nem a legfontosabb szempontot tartják a szem előtt. Ez pedig az ételek íze volna... Ez a kalauz sokkal inkább egy pekingi harapnivalókat ajánló lista, nem az iránymutató, hiteles Michelin Guide" — nyilatkozta a Global Times-nak egy, a teljes nevét fel nem fedő ex-Michelin tesztelő.

Fotó: Gary Yin Instagram

A legnépszerűbb kínai közösségi oldal, a Sina Weibo mivel náluk a Facebook tiltott felület, ezért a Twitterhez hasonló mikroblogon kommunikálnak. Ezen a platformon mondta el véleményét egy kedvelt véleményvezér, akit szintén felhergelt a vegetáriánus King's Joy sikere. A majdnem egymillió követővel rendelkező Lei Silin szerint ha a legfontosabb kalauz olyan rangsort állít fel, ami szembemegy a helyiek tapasztalataival, akkor a lista veszít a renoméjából és hiteltelenné válik.

Erős kijelentések. Sajnos személyes tapasztalatunk nincs a pekingi topétteremről, de azért felhúztuk a szemöldökünket a felhördülésen.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram