Kína majdnem 22 milliós fővárosa Peking. Gasztronómiája bőven túlmutat a zseniális pekingi kacsán, amit a legendás Quanjude-ban és a már csillagos Da Dong-ban ildomos megkóstolni. A metropolisz mind a street food szintjén, mind a legfelsőbb kategóriás éttermek frontján napról napra fejlődik, nem is csoda, hogy a 2019-ben megérkező és 2020-ban először megjelent Michelin-kalauz rögtön 20 étteremnek szavazott bizalmat csillaggal. Az ikonikus kacsa fogást viszont olyan fontosnak ítélték, hogy kiemelten foglalkoznak vele.

Mivel a Michelin Guide-nak óriási falat volt Peking, a kiemelt és az ajánlott éttermekre a diverzitás a jellemző. A tartományok és régiók jellegzetes konyhái (például: shangdong, szecsuáni, hunan, kantoni, zhe, anhui...) mellett az európai konyhaművészet is megjelenik a városban. Niko Romito milánói séf pekingi étterme, illetve a a Mio is olasz tematikára épít, a The Georg északi gasztronómiát visz, ebédre nyitott szendvicsekkel, vacsorára fine dining fogásokkal készülnek.

November 16-án kiderültek a város 2021-es csillagai, összesen 9 újat osztottak, 7 étteremnek. A legnagyobb meglepetés, hogy a King’s Joy étterem szintet lépett, immár a világ 3 Michelin-csillagos éttermei között emlegethetik. Óriási elismerés ez, a topéttermeknek is egy olyan elitklubját jelenti, amely garantálja a nemzetközi hírnevet és a szakmai sikerek egyik csúcsát jelenti.

Az étterem több szempontból is figyelemre méltó: üzemeltetői generációkon átívelő tapasztalattal bírnak az ínyenc alapanyagok területén, teljesen vegetáriánus és bátran üzeni, hogy ez egy sokkal fenntarthatóbb kulinária, mint a hagyományos, mindenevő. Kizárólag etikus, organikus forrásból érkező zöldségekkel, gyümölcsökkel dolgoznak és a növényi alapanyagokat szőröstül-bőröstül fel is használják, nincs az a szár, héj, amit ne dolgoznának fel. Nose-to-tail, csak éppen másképp. Ezért az áldozatos és környezettudatos munkáért a Michelin Guide úgynevezett Green Star elismeréssel is méltatta a King's Joy éttermet.

Kamran Vossoughi, a Michelin kínai divíziójának vezetője szerint a fenntarthatóság a kalauz egyre fontosabb rendezőelve (ezt mi, a Dining Guide-nál ugyanígy gondoljuk!) és kiemelten kell kezelni a környezettudatos éttermeket. A King's Joy is egy ilyen intézmény.

A vegetáriánus fine dining koncepciót David Yin restaurateurnek köszönhetjük, a nyugati és keleti gasztrokultúrákat vegyítő menüket pedig fiának, Gary Yin-nek, aki az étterem alapításakor, 2012-ben még bizonyára általános iskolás volt. Mostantól ő a világ legfiatalabb olyan séfje, aki egy három Michelin-csillagos étterem konyháját vezeti.

A vegetáriánus King's Joy hatalmas sikerét azonban nem hagyták szó nélkül azok a "kedves" vendégek, akik szerint teljesen agyrém azt, hogy egy ilyen koncepció is csúcsra törhet. A kínai Global Times szerint sok helyi kérdőjelezi meg az étterem sikerét, mi több, egy ex-Michelin tesztelő is értetlenül áll a hír előtt.
"Úgy tűnik, hogy van némi zavar a Michelin-nél, ami a kínai ételek minősítését illeti. Egyáltalán nem a legfontosabb szempontot tartják a szem előtt. Ez pedig az ételek íze volna... Ez a kalauz sokkal inkább egy pekingi harapnivalókat ajánló lista, nem az iránymutató, hiteles Michelin Guide" — nyilatkozta a Global Times-nak egy, a teljes nevét fel nem fedő ex-Michelin tesztelő.

A legnépszerűbb kínai közösségi oldal, a Sina Weibo mivel náluk a Facebook tiltott felület, ezért a Twitterhez hasonló mikroblogon kommunikálnak. Ezen a platformon mondta el véleményét egy kedvelt véleményvezér, akit szintén felhergelt a vegetáriánus King's Joy sikere. A majdnem egymillió követővel rendelkező Lei Silin szerint ha a legfontosabb kalauz olyan rangsort állít fel, ami szembemegy a helyiek tapasztalataival, akkor a lista veszít a renoméjából és hiteltelenné válik.
Erős kijelentések. Sajnos személyes tapasztalatunk nincs a pekingi topétteremről, de azért felhúztuk a szemöldökünket a felhördülésen.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.