Hirdetés
Hirdetés

Felfrissült a Dunapark Kávéház, de vajon megtalálta-e önmagát?

SZERZŐ: DG Inspektor
2020. szeptember 11.
Mogyorósi Gábor (ex-Lacikonyha, ex-Alabárdos) ismét Újlipótvárosban főz. Emiatt eleve érdemes betérnem a nagymúltú helyre, hogy kiderüljön, van-e élet a minyonokon és gesztenyepüréken túl.
Hirdetés

Vírushelyzet ide vagy oda, a Pozsonyi út "mikroklímája" nem változott jelentősen. A kávézók és cukrászdák teraszain kedélyesen beszélgetnek az emberek, várnak az illedelmes újlipótvárosi ebek. Mindenkinek van egy kedvence, ki a kockásterítős régivágású helyen érzi jól magát, más a dizájnos kávézót, esetleg egy újdonságot választja. És vannak, akik a Dunaparkba járnak. Húsz éve, vagy csak amióta ideköltöztek. A 38-as szám kívülről is tekintélyt parancsol, de aki járt már bent, a jellegzetes kék lépcsősort, a márványburkolatot sosem fogja elfelejteni. A földszinti Dunapark Kávéház 1938 óta kínál feketét, süteményeket és története során gyakran melegételt is főztek itt.

Fotó: Dunapark

Kétségtelenül olyan hely, ahová egyszer legalább el kell menni, akár külföldi ismerőssel is, hogy a New York Kávéház főúri pompája mellett az egészen más hangulatú, Bauhaus-jegyeket magán viselő újlipóciai kávéház-hangulatot is megismerjük. Tudjuk, hogy mindig nyitva áll, hogy mindig van marcipánburgonya és Sacher is, de most felhívta magára a figyelmet, méghozzá új, elismert konyhafőnökével és ezáltal egy újabb, frissebb koncepcióval.

Fotó: Dunapark

Arra voltam kíváncsi, hogy hogy működnek Mogyorósi Gábor modern tányérjai ebben a közegben, ha úgy vesszük egy olyan találkozóhelyen, ahol sűrűbben esznek süteményt, mint egy komplett ebédet. Az étlap sokat ígér, látni, hogy sokféle konyhatechnológiával dolgoznak, több fantáziadús vegetáriánus fogással is készülnek (például: vargányás rizottó szarvasgombás sajthabbal, vagy füstölt cékla, sous vide tojással, hollandi mártással). Ez fontos szempont lehet a környéken sok a fiatal család, akik elhagyják a húst, netán csak halat fogyasztanak. Nekik is van bőven választék, lazac, garnéla, fogas formájában. A felszolgálás pörgős és figyelmes, az idősebb hölgytársasághoz törődően, tisztelettel szólnak, a fiatalabbakkal lazábban kommunikálnak. Jóleső az igyekvés.

Fotó: Dunapark Facebook

Az igyekvés igaz az ételekre is — változatosak a textúrák, sok elem (néha egy kicsit túl sok is) kerül egy-egy tányérra. A kóstolt fogások mindegyikére meglepően sok salátakeverék került. Tény, hogy roppanós, üde zöldek, Tény, hogy roppanós és üde zöldek, de túlzásnak éreztem, hogy a megrendelt két előétel és a főétel esetében is kimondottan nagy mennyiségben ugyanazt az összeállítást kaptam.

Füstölt cékla, sous vide tojással, hollandi mártással

A sous vide tojással érkező intenzív ízű füstölt céklák a lila verzió helyett sárga húsúak, a hozzáadott komoly mennyiségű zöld levelek miatt inkább tekinthető saláta ételnek, mint előételnek, ami az étlapról egyértelműen nem derül ki, hiszen az étel leírásában a salátákat nem is említik. A levelekkel borított előételhez sajttal töltött, vajban pirított toastkenyér is és könnyed hollandi mártás is jár. Ez inkább, egy szofisztikáltabb reggeli fogás, mint klasszikus értelemben vett előétel.

Füstölt cékla, sous vide tojással, hollandi mártással

A ma már ritkán látható tálalási formában, fagylaltgombócként érkező kacsamáj parfé salátalevelekkel és szerény mennyiségű füstölt szilvakompóttal kerül tányérra. Az egyszerű kompozíció korrekt bisztróétel, a kacsamáj parfé szerkezete krémes, íze kifejező, a hozzá adott saláta betölti a frissítő szerepét.

Kacsamáj parfé, füstölt szilvakompóttal

Az étlapon feltűnő, hogy a konyha füstölésben és rántott megoldásban erősen gondolkodik, így a két „füstös” fogás után a rántott fogast választottam.

A halhús szerkezete omlós, jól állna neki a ropogós panír, de hiába, mert a csepegtetett paradicsomos lé pillanatok alatt fel is puhítja a ropogós kabát egy részét... a sok zöld és a nyers, zsenge, natúrabb tök nem sok és izgalmat ad a tányérhoz. A halra halmozott hagymák sem nyűgöztek le.

Rántott fogas, paradicsomos tökkel

Desszertek tekintetében elkülönül a felhozatal: egyrészt a Dunapark megszokott süteményei várakoznak a pultban, másrészt a konyhán is készül egy tányérdesszert. Van, akinél egy créme caramel sosem űberelhetné a puncstortát, így békében megférnek egymás mellett.

A klasszikus bisztró desszert, a krémkaramell íze, szerkezete rendben, a frissítésnek hozzáadott barack sorbet talán lehetne egy kicsit intenzívebb, a nagy mennyiségű és részben valamilyen furcsa okból cseresznye nagyságú gömbökké összeálló ropogós „morzsa” nem segíti az összhatást. A közhelyes állítás, miszerint a kevesebb néha több, ez esetben megállja a helyét.

Créme Caramel, friss barackfagylalttal

Az elmondható, hogy nagy lépés történt a Dunapark életében, modernizáltak a konyha kínálatát, kortárs étlapot raktak össze és felpezsdítették gasztronómiai koncepciót.

A Dunaparkban töltött idő tapasztalata alapján nekem a konyha nem hozta a séf utolsó bisztrókonyhájában, a Lacikonyhában megszokott kiemelkedően magas minőséget, de lehet, hogy egyszerűen csak egy gyengébb napot fogtam ki. Gondolkodtam a tányérok szerkezetéről, a különböző komponensek arányáról, és arra jutottam, hogy azok a kiváló arányérzékkel megvalósított fúziók, amelyek a túlparton, Huszár Krisztiánnál a Vietnámi Gulyásban remekül működnek, itt most, a tesztelés napján valahogy nem álltak össze egésszé.

A teraszos időben mindig népszerű Szent István park melletti asztaloknál érdeklődve kérdeznek Mogyorósi Gábor ételeiről és ez üdvös. Az, hogy ez az irány jól áll-e egy 82 éve üzemelő kávéháznak, azt természetesen az idő és a vendégek döntik majd el.

Árak: A 3 legolcsóbb előétel-főétel-desszert 6180 forint, a három legdrágább előétel-főétel-desszert 11270 forintba kerül. 

Dunapark Kávéház

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 38.

Nyitvatartás: Hétőtől vasárnapig 09:00-21:00-ig

Az étterem weboldala

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram