Hirdetés
Hirdetés

Fehér ing és THM-ek helyett Kővágóörs és vadkovász: az Andriska Pékbisztró a Káli-medence kapujában

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 22.
A Káli-medence egyik legmenőbb péksége, reggelizője kis híján Budapesten valósult meg, ötletgazda tulajdonosának, a bankszektorban dolgozó Török Andrásnak pedig kilenc év kellett ahhoz, hogy belevágjon valódi ambíciói megvalósításába. Minden jel arra mutat, hogy így kellett ennek lennie – az Andriska Pékbisztró immár hivatkozási pont a térségben.
Hirdetés

Káli-medence, reggelizőkultúra, tökéletes pékáruk és egy az irodai világból menekülő tulajdonos. Ha kellene, talán így tudnánk leírni a tuti receptet egy sikeres változáshoz. A valóság azonban ennél jóval összetettebb és sokszor nem elég a szerencse, komoly elhivatottság és alázat szükségeltetik ahhoz, hogy valaki egy működő üzletet hozzon létre. Az Andriska Pékbisztró közel két éve üzemel Kővágóörsön és nem csak repertoárja, de ügyfélköre is folyamatosan bővül. Török András, a tulajdonos és családja pedig a minőség és a hagyományok képviselete mellett tették le a voksukat, és ez az elköteleződés egész évre szól.

Török András / Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

Török András, az Andriska Pékbisztró tulajdonosa tökéletes példa arra, hogy valaki hátra hagyva polgári hivatását, hogyan válik szerves részévé a gasztronómia világának, olvad bele a vendéglátásba szívvel, lélekkel. A banki karrierje mellett mindig is nagyon érdekelte a konyhaművészet, először csak a családnak és a barátoknak villogtatta tehetségét, de lassan a családi kiruccanások alkalmával is egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a kulináris élvezetek. Kilenc év kellett hozzá, hogy végleg kiábránduljon az irodai környezetből, ekkor ott hagyta addigi biztos pozícióját azért, hogy főzhessen és azóta vissza se nézett.

Major Zsófi, Török András felesége / Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

„A felmondásomat követően a Nobuban kezdtem el dolgozni, majd két és fél évet sztázsoltam a Csalogány 26-ban. Valójában nagyon régóta foglalkoztatott az a gondolat, hogy saját helyet szeretnék. Egy olyan közeget, ahol meg tudom mutatni mindazt, amit a családunkkal és a barátainkkal a vendéglátás tekintetében értéknek gondolunk. Ezzel egyetemben egyre inkább kezdett foglalkoztatni a péktermékek elkészítésének összetettsége és a reggeli kultúrája. Így egyértelművé vált, hogy a szakácspálya mellett a pék szakmát is szeretném megismerni.”

Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

Nehéz ma Magyarországon jobb ajánlólevelet találni pékként, mintha valaki Szabadfi Szabolcs mellett dolgozott, Török András pedig egy évet töltött mellette gyakorlaton. Ezt követően megfordult a nor/ma-ban, az Arán Bakeryben, majd a jászberényi A Kenyérben ismerkedett meg a Tukacs testvérekkel. Tőlük olyan filozófiát, szemléletet és szakmaiságot kapott és kap a mai napig, amit azóta is igyekszik képviselni, és ami meghatározó az Andriska Pékbisztró működését illetően.

Török András / Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

„Nagy dilemmát jelentett az indulásnál, hogy Budapest vagy a Káli-medence adjon otthont az üzletünknek. Egyértelműen a Káli-medencéhez húzott a szívünk és valamilyen különleges megérzés, de akkor még budapesti lakosokként egy budai pékség megnyitása tűnt ésszerűbbnek. Végül a korábbi emlékek és a vidéki élet iránti vágy miatt döntöttünk a Balaton-felvidék mellett, a kővágóörsi pékségre pedig egy barát véletlen ajánlása nyomán akadtunk. Ez az épület több, mint száz éve pékségként funkcionált már, de 2004-től üzemen kívül volt.”

Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

Az Andriska Pékbisztró végül valóban itt Kővágóörsön kapott helyet, és 2020 augusztus 20-án, szimbolikusan a kenyér ünnepén nyitotta meg ajtaját az azóta is lelkes vásárlók előtt. Egy ilyen nagy múlttal rendelkező épület üzemeltetése egyúttal felelősséget is jelent, ezt pedig Török Andrásék is érzik. Épp ezért missziójuknak tekintik, hogy egy hagyományt ápoljanak, úgy, hogy abból valamit visszaadjanak a környékbeliek számára is. A legfontosabb dolog pedig, hogy mindezt nem csak minőségi módon, de alázattal is teszik.

Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

„Nagyon sokrétű a tevékenységünk: egyszerre vagyunk pékség, cukrászat és reggelizőhely. A pékbisztró gondolata telje smértékben a korábbi tapasztalataimból táplálkozott. Számunkra ez azt jelenti, hogy van egy nagyon széles portfóliónk pékárukból, a kenyerek mellett édességeket, cukrásztermékeket is készítünk. Emellett pedig van egy konyhai hátterünk is, így szendvicseket, salátákat is tudnak a vendégeink választani. Az elvünk az, hogy a hagyományos ízeket megjelenítve régi emlékeket idézzünk, de új élményeket kínálunk.”

A régi pékség / Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

Az Andriska Pékbisztróról az biztos nem mondható el, hogy egyhangú lenne a választékuk: sokfajta tésztával, formával és termékkel kísérleteznek. Kovászos, illetve vadkovászos kenyerek széles garmadája közül választhatunk, ami azt jelenti, hogy legalább hatféle kenyér van minden nap a pultban. Emellett pedig körülbelül harmincöt másik termék kerül ki napi szinten a vásárlók elé. Az alapelvük az, hogy kis mennyiségű tésztát dagasztanak, de annál többfélét. Egyértelműen igyekeznek mind szakmai szempontból, mind a közönség számára nagyon széles szortimentet felvonultatni.

Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

„Emellett szeretnénk figyelni arra, hogy a pékbisztróban mindenki megtalálja a számára fontos reggeli terméket. Van, aki csak egy kifliért és kenyérért tér be, és van, aki egy komplett reggeli élményt keres. Kezdetek óta a missziónknak tartjuk ezt, hogy széles vendégközönség számára legyenek elérhetőek a termékeink, és azt is, hogy ne egy szezonális helyet működtessünk, hanem egy egész évben, minden héten, tél közepén is nyitva tartó pékséget.”

Fotó: Juhász István, Andriska Pékbisztró

A kővágóőrsi lét pedig nem csak egy szerep Török András családja és csapata számára, amit szezonálisan felvesznek. A mindennapi életük során is osztják azt a mentalitást, sorsot és azokat az értékeket, amelyeket ez a vidék képvisel. Az Andriska Pékbisztró egész évben kiváló desztináció azok számára, akik minőségi péktermékekre, illetve maradandó reggeliélményre vágynak.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram