Farm-to-table a Hajdúságban, avagy a családias fenntarthatóságra törekszik a derecskei Almavirág Étterem

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. július 29.
a Summer Guide rovat
támogatója az
A derecskei almafarm nem csupán az egyre népszerűbb DÉR Juice gyümölcsleveknek ad otthont. Akik a Derecskei Okoskert bejárása után megéheztek, helyben is vendégül látják őket, ráadásul street food, vagy egyszerűbb büfé helyett egy kellemes étteremben időzhetünk. A farm-to-table koncepciót itt kevésbé kell magyarázni, pláne túlmisztifikálni, hiszen a gazdaságban sok alapanyag adott. A Summer Guide legújabb állomása az Almavirág Étterem.
Hirdetés

A Debrecentől félórányi autóútra található, Közép-Európában is egyedülálló nyitott kertben automata kormányzású traktorok, okostelefonról irányítható öntözőberendezések dolgoznak azon, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon folyjon a termesztés. A száztíz hektáros birtok legfontosabb tevékenysége a sertéstartás, emellett növény- és gyümölcstermesztéssel, illetve az említett vendéglátással is foglalkoznak. A közelmúltban bemutattuk már az egyre több helyen elérhető márkát, a DÉR Juice-t, és írtunk a gazdaságban szüretelt évi ötmillió kiló almáról is, ám bemutatásunkkor elmaradt az Almavirág Étterem, amiről most szívesen mesélünk, egy kicsit közelebbről. 

Egy kép Derecskéről / Fotó: DÉR Juice Facebook

Barátságos, családias a hangulat, ám kellőképpen modern ahhoz, hogy minden generáció megtalálja náluk a számításait. A térségben az egyik legjobb választás egy modern felfogású, mégis ízeiben házias ebédhez vagy vacsorához. Náluk a farm-to-table tényleg nem üres ígéret, nem a gazdaság épült az étteremre, hanem pont fordítva. Minden előnyös és tudatos tulajdonságot kihasználva döntöttek az étterem üzemeltetésénél. A rendezvények is fontosak az Almavirág életében, a birtok különféle események fogadására is alkalmas, és ebben az esetben is mindig fontos szempont a megbízható saját catering lebonyolítása. Kedvelt esküvői helyszínként is jegyzik őket, aminek minden évben tavasszal több mint félmillió almafa virágzása, ősszel pedig a kert barnuló lombjai nyújtanak csodás hátteret.

Fotó: Almavirág Étterem Facebook

A konyhai csapat, több fiatal tehetséggel, Rédai Attila vezetése alatt dolgozik. Saját sertéshúsukból készített főételeik különlegessége, hogy az átlagos állatokhoz képest fele annyi zsírt tartalmaznak, mivel a tenyésztett malacok színhús felé húzó genetikával rendelkeznek. Az itt készített ételeknél a kert terményein kívül tíz helyi termelőtől vásárolnak még alapanyagot.

Fotó: Almavirág Étterem Facebook

A rövid szállítási távolságoknak és a gondos válogatásnak köszönhetően egyedülálló frissesség jellemzi az ízeket. A fenntarthatóság jegyében az étteremben található Helyi Ízek Boltjában is lehet vásárolni a termelőktől, például a Derecskei Fenséges lekvárt, a derecskei Sipos család tésztáit, a Gazduram olajokat és persze a DÉR Juice 100%-os natúr préselt gyümölcsleveit is.

Fotó: Almavirág Étterem Facebook

Hagyományos fogásaik közül jó választás lehet a marhagulyás velőscsonttal, a sült hagymás omlós tarjapecsenye tepsiben sült tejfölös burgonyával vagy a lángosban sült csípős bélszín. A tradicionális ételek mellett a vegetáriánusoknak, és az ételintoleranciával rendelkezőknek is kedveznek, így akár egy nagyobb családi összejövetel sem okoz gondot, ahol gyakran eltérő igények merülhetnek fel.

Fotó: Almavirág Étterem Facebook


Az ökotudatosság szerves része a szezonalitás, így hetente frissülő, nagyobb mozgásteret adó séfajánlatukat eszerint állítják össze Az ételek többségéből kérhető fél adag, és igényes a gyerekmenü is, ami szintén házias, és nem megúszásra játszik. Az interaktív játszósarok mellett vasárnaponként animátor foglalja le a kisebbeket, hogy könnyebben menjen a - rendszerint teltházas - nap.

Fotó: Almavirág Étterem Facebook

Almavirág Étterem

Cím: 4130, Derecske külterület, 47. sz. főút

Nyitvatartás: Vasárnaptól-csütörtökig: 11:00 - 22:00, pénteken és szombaton: 11:00 - 23:00

Facebook-oldal

Weboldal

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram