Hirdetés
Hirdetés

Fánkból hype: Mégis mit tud az a fánk, amiért 800 fős sor áll?

2020. szeptember 11.
Szívmelengető fánksztori a tengerentúlról.
Hirdetés

Míg a rendelést-kiszállítást hirdető üzletek-éttermek tömegei komoly küzdelmet folytatnak a megrendelőkért, akad egy-két szinte megmagyarázhatatlan kivétel a top szegmensből is, ahol égnek a vonalak. Pedig még csak nem is egy nagy múltú pék vagy séf nevéhez köthető e New York-i precedens. A Fülöp-szigeteki származású Kimberly Camara, aki legalább olyan szép, mint a fánkjai. Valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy pillanatok alatt ekkora hype-ot kapnak a filippínó behatással készülő gourmet fánkjai, bár az is tény, hogy kis kreatív csapatával mindent megtett azért, hogy többet nyújtson fánknál.

Kimberly Camara az Eleven Madison Parkban volt gyakornok. Az étterem márciusban zárt be, dolgozói tavasszal jótékonysági munkát végeztek, és hajléktalanok élelmezésével foglalkoztak, egyelőre pedig nem tudtak újranyitni a járvány miatt.

https://www.instagram.com/p/BezKxngHwBx/


Az Eleven Madison Parkról

A New York-i Eleven Madison Park az Egyesült Államok egyik legnagyobb presztízsű étterme. 2012-ben nyitotta két jóbarát, Daniel Humm svájci származású séf és tulajdonostársa, Will Guidara. Az étterem szervize legalább annyira híres és sokat emlegett, mint a konyhája. A Madison Avenue patinás épületében zajló vendéglátásról a legélesebb szemű (és szavú) kritikusok is leírták, már hogy művészi szintre emelték a vendégek kiszolgálását. A The World's 50 Best Restaurants szavazáson 2016-ban a világ éttermei között a 3. helyet szerezte meg, 2017-ben pedig a neves listán elérték a legdicsőbb helyezést, és a világ legjobbjának választották.


Az előállt helyzetben Kora néven júniusban „lakáspékséget" alapított, ami persze egy profi műhelyet takar, üzlethelyiség működtetése és a vendégekkel való közvetlen érintkezés nélkül. A pékség online elérhető, és kiszállításra dolgoznak. Így 2020-ban nincs is ebben sok új, de Kimberly sütödéje akkorát robbantott az amerikai metropoliszban, hogy jelenleg 800 fős „torlódás" alakult ki a megrendelések várólistáján.

@kimberlymcamara Instagram

Kimberly és csapata Queens városrész Woodside negyedében süti a kisebb őrületet okozó pékárukat. Nagyon büszke filippínó származására és Woodside filippínó közösségére. A műhelyének nem hivatalos megnevezése is Little Manila, a Fülöp-szigetek fővárosára utalva.

A Kora pékségben ott az a bizonyos plusz, ami magával tudja ragadni a szíveket. A New Yorkban felnőtt és menő szakácsiskolában tanult fiatalra maradandó hatást gyakoroltak valahai nagymamája süteményei. A Kora mítoszába beletartozik, hogy Kimberly technikákat és ízeket is átemelt Lola Corazon nevű nagymamájától, akinek neve és kézzel írt receptjei ihlették a Kora logóját is. Beszkennelték a nagyi dőlt kézírással rögzített receptjeit, így az ő betűi alapján született meg a logó. A Corazon C betűjét pedig K-ra cserélték, így kerül Kimberly a képbe.

https://www.instagram.com/p/B6_XbYXnhRV/

A Fülöp-szigeteki ihletettségű, de ízig-vérig NY-i kedvencet, egy Kora-féle fánkot 6,5 dollárért, azaz körülbelül 2000 forintért vesztegetnek. Google-űrlapon lehet leadni a megrendelést (íme), a beszámolójuk szerint pedig mindössze egyetlen perc alatt „lefoglalták" az egész heti fánkmennyiséget. Emiatt maximalizálták az egy fő által rendelhető fánkok mennyiségét, így egy trendi-fánkimádó NY-i lakos csak 10 darabra nyomhat rá egy rendelési körben.

Persze a várólista azért alakult ki, mert a fine dining éttermekben is edződött Kimberly csúcsra járatja fánkjait. Mindösszesen heti 275 darabot sütnek, és olyan filippínó sajátosságokkal töltik őket, mint a pinipig (pirított rizsből állítják elő), vagy a champorado, ami egy szintén rizs alapú helyi csokoládés kása. Leírni hiábavalóság, ezt harapni volna érdemes.

Idei hírünk az Eleven Madison Parkról:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram