Elválaszthatatlan barátok az asztalokon nyugaton és Kínában: só és bors, valamint szójaszósz és ecet / Fotó: Tiny Eyes Comics
Azért eszem, hogy dolgozzak vs. azért dolgozom, hogy ehessek. — Elég beszédes különbség. / Fotó: Tiny Eyes Comics
Konyhai kések Pekingben és konyhai kések Párizsban. / Fotó: Tiny Eyes Comics
"Mondd csak, hogy tudsz pálcikával levest enni?" - Ázsiában elég ügyesen megoldják. / Fotó: Tiny Eyes Comics
A kínai kultúrában a sok hiedelem közül az egyik a fekete szezámmag fogyasztásával függ össze. A legenda szerint aki sokat fogyaszt belőle, sokkal csillogóbb, dúsabb és feketébb lesz a haja. Napi egy evőkanálnyit esznek belőle a babonások. A terhes kismamák pedig azért járnak rá, hogy a gyermekük is erős hajjal szülessen. / Fotó: Tiny Eyes Comics
Shanghaiban nem azt mondják, ha valami nagyon finom, hogy megnyalja a tíz ujját, hanem azt, hogy még akkor sem adja, ha felpofozzák. Végülis... / Fotó: Tiny Eyes Comics
A főzés tudománya vs. a főzés művészete. Siyu Cao bejegyzésében leírta az Amerikában tapasztaltakat, hogy mindent pontosan mértek, míg náluk Kínában minden mértékegység relatív, és nem látni mérőkanalat a konyhákban. / Fotó: Tiny Eyes Comics
"Ha jó lesz a záróvizsgád, anya elvisz a KFC-be!" — 1987-ben nyitott meg az első pekingi KFC. A 3 emeletes gyorsétterembe nem volt egyszerű bejutni, akadt, aki 2 órát is várt a sorára és a csirkeszárnyakra. Párok randevúztak, családok mentek a legnagyobb örömmel a Kentuckyba, gyerekek ünnepelték itt a születésnapjukat. Ez volt az első nyugati íz, amit érezhettek, így legalább akkorát szólt a nyitás, mint az első magyarországi McDonald's 1988-ban, a Régiposta utcában. / Fotó: Tiny Eyes Comics
Ennyire fontos az evés a kínai kultúrában: sok falánk kifejezést használnak, melyek aligha kötődnek a valódi étkezéshez:
rizses tál — munka
arany rizses tál — jól fizető munka
vas rizses tál — stabil munkahely
ingyen rizst eszik — potyázik
finomat eszik — népszerű
ecetet eszik — irigy
Számos kínai fogás bizarr, félelmetes neveket kap, melyek leginkább asszociációk, akár nálunk a barátfüle, a formára utalva. / Fotó: Tiny Eyes Comics
Klasszikus szecsuáni fogás a "famászó hangyák". A darált hús rátapad a kifőtt tésztára, ami olyan, mintha kis hangyák másznának a gallyakon. / Fotó: Tiny Eyes Comics
Sült nagymama — ezt jelenti a Kao Lao Lao. Tésztából kis csövecske formát gyúrnak, méhsejthez hasonlóan rendezik egy tálba, melyet először meggőzölnek, majd szószokkal tálalják. / Fotó: Tiny Eyes Comics