Hirdetés
Hirdetés

Az imádott Pastel de Natától az elborzasztó percebesig: Falatozzunk Portugáliában!

SZERZŐ: DiningGuide
2019. november 22.
A portugál street food olyan, mint Columbo felesége: sokat lehet róla beszélni, de valójában láthatatlan. Portugália a bárok, borozók, apró üzletek és piacok országa, ráadásul lakói igencsak ráérősek, emiatt a gyors, utcai fogások és ételstandok jellemzően csak a szabadtéri ünnepségeket kísérik vagy a bárokban, reggelizőkben lehet velük találkozni.
Hirdetés

Két ikonikus utcai étel/ital, ami mégsem az

Nem, egy nem egy fejtörő, hanem két megkerülhetetlen portugál harapni- és innivaló. Ha már street food, induljunk két mindenek feletti klasszikussal. Annyiban utcai mindkettő, hogy az ikonikus helyek előtt a nyitvatartás minden órájában az utcán kígyózik a sor.

Ez az édesség már-már közhelyes a portugál gasztronómia felmerülésekor, ugyanakkor olyannyira élő hagyomány, amely a helyiek számára épp úgy napi betevő, mint amennyire a turisták kötelezőnek érzik a folyamatos keresését portugál tartózkodásuk során. A pastel de natát 1837 óta megállás nélkül sütik Lisszabon Belém negyedében, a teljesen egyértelműen elnevezett Casa Pasteis de Belém kávézóban.

Pastel de Nata, ahogyan annak ki kell néznie

Azt a sütit, melyet az országban mindenhol lehet kapni, még a szupermarketek fagyasztópultjában is megtalálható, mégis érdemes a Jeromosok kolostora mellé elzarándokolni az „eredetiért”, mert az állandó várakozók az üzlet előtt szavatolják, hogy sütőmelegen kerül a tányérunkra.

Ugyanez történik a belvárosban, egy italkimérés előtt, mely

nem más, mint egy lyuk a falban

A ginjinha, vagyis meggylikőr a melósok reggeli itala volt, ma dán turistalányok, helyi hippik és munkából hazafelé tartó, öltönyös brigád ácsorog a kis téren, pohárral a kezében.

Hagyományosan kitöltött ginjinha

Amit a helyiek

Tremocos. Ezt a sárga babfélét kimérve árulják meccsek előtt vagy vidéki buszmegállókban, de ott van az elegáns fado-éttermek asztalán is. Összecsippentve megszabadítjuk a héjától és már pattan is szét a szájban...

Tremocos

Az egészségguruk esküsznek rá, bár ez szimplán a portugálok szotyija:

olcsó, egyszerű, érthető és összehoz.

A tőkehal, melyből krokett készül, bolinhos de bacalhau. Ez hasonló a baszkok serrano sonkás krokettjéhez, csak éppen a portugáloké halas. Abszolút comfort food a helyeiknek, biztonsági játék a turistáknak, nem nagyon szokás elrontani.

Készül a hazai bolinhos de bacalhau
És így fest kisütve a bolinhos de bacalhau

A tenger ezüstje, mellyel a bátor portugál halászok gyakran látják el a gazdagok és szegények asztalát. Mert a szardínia nem válogat, népszerűsége pedig áthágja a társadalmi korlátokat. Akinek vannak laktanyaemlékei az egykori olcsó, orosz, olajos szardíniával kapcsolatban, jó, ha gyorsan elfelejti: a portugál szardínia nem hasonlít távoli, lepattant ukrán rokonára.

Így sül Portugália utcáin a szardínia

Ezt itt nagyon sokan szeretik és ennyi ember nem tévedhet! A portugál halacskákat vékony zsírréteg borítja, mely grillezve kiolvad és különlegesen finom ízt ad az ételnek. Általában grillezett paprika is jár hozzá. Júniusban Szent Antal, Szent János és Szent Péter ünnepén az éttermek kirakják az utcákra a grillvasakat és szardíniát kínálnak szenteknek és bűnösöknek egyaránt.

Nincs szó, mely leírja ezt a lényt

A percebes.  Első látásra dermesztő, talán a Nyolcadik utas, a halál jár a legközelebb a valósághoz. Az angolok lúdkagylónak vagy lúdgégekagylónak nevezik, a magyar kifejezés erre a sárkányszármazéknak kinéző tengeri eledelre a kacsakagyló.

Percebes a piacon

Egy elképzelés úgy tartotta, az apácalúd fejlődik ki belőle (ezt a madarat sokat láthatták a vízen, viszont nem Európában fészkel – a madárköltözéssel pedig még nem voltak akkoriban tisztában). Mint étel különleges, erősen tengerízű, rá lehet kattanni, és jól illik a sörhöz.

Percebes igazán ízléses tálalásban

Irány Sintra!

Most írják fel egy papírra, ha Portugáliába készülnek: „quejidas de Sintra”. Miért? Mert valószínű, hogy Sintrába el fognak menni, ott pedig ez a kolostorsütemény a helyi híresség. Másrészt lehetetlen megjegyezni a nevét. Sintrában mindenhol lehet kapni, de ha mindenáron a legjobbra vágynak, akkor itt találják: a Casa do Preto a Chão Meninos 44. alatt, 15 perc sétára a Palotától. A gasztrotörténészek szerint középkori a recept. Biztosan sokat gyakorlatoztak az apácák, míg a tésztája ennyire könnyű, a tölteléke pedig ennyire krémes lett.

Sintra utcácskája
És a híres kolostorsütemény: a puritán belső krémes belsőt takar
Bővebben itt olvashat még a portugál apácák és az édességek némileg ellentétes viszonyáról!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram