A Damaszkuszban született fiatal, félig szír, félig palesztin Kaddoura Masa keresztneve arabul gyémántot jelent. Az még idővel elválik, hogy étterme, a Falafel Fusion is a hazai falafelesek égköve lesz-e, de az bizonyos, hogy ezt a könnyű(nek tűnő) műfajt is több szinten lehet művelni: a felejthető tucat-gyorsételtől az igazi visszajárós kedvencig.
A Falafel Fusiont a Király utca nagykörút és Deák tér közötti szakaszának közepén találjuk, a Székely Mihály és a Kis Diófa keresztutcák magassagában. Amit a márciusi megnyitásuk óta képviselnek, nem az átlagbüfék világa: egy nagyon trendi, friss és eleven helyet nyitottak, amely ötvözi a street foodra épülő ételbárok gyorsaságát és az egészséges étkezéssel.
Kaddoura Masa bár nem Magyarországon született, valójában itt nőtt fel, így folyékonyan beszéli a nyelvünket, és épp olyan otthonosan mozog a hazai kultúrában, mint az arab világban. A Corvinus Egyetem kommunikáció és média mesterképzésén végzett, így elsőre talán nem is tűnik olyan kézenfekvő választásnak, hogy a vendéglátás felé fordult.
„Most már húsz éve élünk Magyarországon, azonban mindig hiányzott a hazai gasztronómia, illetve nagy álmom volt, hogy a kultúrámat másokkal is megosszam az ízeken, ételeken keresztül. Amikor az öcsém rátalált erre az üzlethelyiségre, biztos voltam benne, hogy érdemes lesz belevágnom” – meséli Kaddoura Masa.
Az arab kultúrában a nőknek tradicionálisan más társadalmi szerepkörük van, mint ami az európai közösségeken belül jellemző. Habár bizonyos arab országokban az idők folyamán lazultak a nőket érintő szigorú szabályok és elvárások, számos országban szó nincs erről.
„Az én szüleim nem ragaszkodnak szigorú módon ahhoz, hogy nőként az egyetlen feladatomnak a házasságot és a gyerekvállalást tekintsem, de azért kicsit aggódtak, amikor látták, hogy egy ilyen komoly karrierutat választottam. Nőként saját vállalkozást indítani és vezetni rengeteg kihívást jelent számomra, főként azért is, mert nem voltam járatos a vendéglátás világában, ezért nagyon sokat jelent számomra, hogy a családom is támogat” – mondja Kaddoura Masa.
A Falafel Fusionben három generáció nőtagjainak gasztronómia iránti elkötelezettsége és szeretete találkozik, ugyanis a falafelek a tulajdonos édesanyjának és nagymamájának receptúrái alapján készülnek. Az étterem autentikusságát az is erősíti, hogy olyan nemzetközi csapattal dolgoznak, akik számára a falafel épp úgy az otthon ízeit idézi fel, akár Kaddoura Masa számára.
„Rengeteg közel-keleti hely működik Budapesten, mégis úgy éreztük, amikor igazi falafelre vágytunk, hogy több ezer kilométert kell utaznunk Damaszkuszba vagy Palesztinába, hogy találkozzunk azokkal az ízekkel és frissességgel, amelyek ennek az ételnek a valódi különlegességét adják.
Ez nem azt jelenti, hogy máshol nem finom, amit készítenek, csak nekünk hiányoztak bizonyos tradicionális fűszerek, alapanyagok, amikhez hozzá voltunk szokva”
– avat be Kaddoura Masa.
A falafel jó kezdet, ha a cél a kultúra továbbítása, hiszen lényegében akár egy vegetáriánus fasírtként is felfogható, és ebben az esetben ráébredünk, hogy nem is olyan idegen és távoli számunkra ez az étel. Jóllehet, ma már egyre kevesebben vannak, akik korábban sosem kóstolták és még kevesebben, akik nem is hallottak róla.
„A kínálatunk jelenleg nagyon egyszerű, és valóban úgy alakítottuk ki, hogy a falafel jelentse a központi elemét, minden e köré épül az étlapon. Lényegében csak a köretek változnak, illetve hogy tálban vagy szendvicsben kéri a vendég” – ismerteti Kaddoura Masa.
A falafel kapcsán is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: nincs két olyan konyha, ahol egyforma fűszerezéssel és hozzávalókkal készülne ez a csicseriborsó-alapú, rántott étel. Míg sok helyen esküsznek a zöldfűszerek – például a petrezselyem – használatára, addig a Falafel Fusion ételeinek titka egy különleges, hét növény felhasználásával készülő fűszerkeverék, amelyet csak Damaszkuszból tudnak beszerezni, mivel nálunk nem található hasonló koncentrátumban ilyen fűszer.
„Autentikusságra törekszünk nem csak az ételeink, de az italok tekintetében is, így például nem kaphatók nálunk a nagy üdítőmárkák. Fontos szempont számunkra továbbá, hogy tényleg minél egészségesebb ételeket tudjunk kínálni, mindezt pedig fenntartható módon tegyük. Ez egy olyan szempont, amit prioritásként kezelünk, ezért igyekszünk műanyagmentesen működni” – osztja meg velünk Kaddoura Masa.
A tulajdonos azt is elárulta, hogy jelenleg befektetőket keresnek, mivel szeretnék, ha a Falafel Fusion Király utcai kis üzlete csak a kezdetet jelentené számukra. Itt a konyhai kapacitás miatt egyelőre valóban csak arra van lehetőség, hogy a falafeleké legyen a főszerep, azonban idővel egy nagyobb vállalkozás beindításával a kínálatuk is sokat tudna színesedni, megmutatva Damaszkusz és Palesztina igazi íztérképét.
Falafel Fusion
Budapest VI. kerület, Király u. 38.
Az étterem Facebook-oldala és Instagramja
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.