Hirdetés
Hirdetés

Fagylaltteszt 18 éven felülieknek! Fröccsöt, whiskey-t, Aperol Spritzet nyaltunk

2018. június 30.
Elsőként adtunk hírt Balogh Dániel új projektjéről a 18+ and less fagyizóról, ami soft openingből hardra váltott, mi pedig nem hagytuk kóstolás, a kóstolást pedig nem hagyjuk szó nélkül. Alkoholt nyaltunk a vigalmi negyedben, és kíváncsiak vagyunk, hogy vajon rákap-e a bulis VII. kerület a kótyagos fagyikra.
Hirdetés

Az egyetlen dolog, amibe belekötnék, az a hely elnevezése. A 18+ and less nekem valahogy nem áll a nyelvemre, sőt nehezen is jut eszembe. (De azt sem tartom kizártnak, hogy ez egyéni problémám.) És ezzel végeztünk is a kivetnivalókkal, a nyelvünkre meg egyébként is inkább a fagyik álljanak, ugye.

Valami lehet az encsi ivóvízben,

Fotó: Bende Zsófi


ugyanis még egy szereplővel nőtt az encsi gasztroarcok tablója. A mindössze 6300 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település leghíresebbjei természetesen az "encsi olaszok", vagyis az Anyukám Mondtá-s Dudás-fivérek, de a XV. és XVI. kerületi Kemencés Pizza tulajdonosa is Encsről származik. (A Kemencés Pizza a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2017-es Év Street Food Díjának nyertese volt). És tessék, encsi a 18+ and less cukrásza, Péderi László is, aki az alkoholos fagyik készítéséért felel.Balogh Dánielt pedig nem véletlenül neveztük legutóbb a nagy street food túlélőnek. Ettünk nála még a W35-ös időszakban, nagyra értékeltük (a 2017-es éttermkalauzban is) a Revolución tex-mex konyháját, majd a Pörizőben bukkant fel.
Dani visszatért most a saját terepének érzett, sűrű VII. kerületbe, ahol a rá jellemző végtelen lelkesedéssel és barátságossággal ténykedik továbbra is. Ideális a szomszédság is, az éppen szemben lévő Bp BARbq-val, azaz Serényi Zsolttal és Urbán Rolanddal már meg is kezdődött a kooperáció. Ez a fagyizó épülése alatt nagyjából kimerült abban, hogy olykor átszaladtak celluxért, de máris egymáshoz ajánlják a vendégeiket, hiszen fagyizás után is jó BBQ-zni, és a füstös jók után is jöhetnek a fagyik. Sőt, idővel lesz közös is a kínálatukban. Mint egy kis összetartó falu, lám, ilyet is tud ez a szeretett-koszos-tivornyázó Erzsébetvárosunk.

Fotó: Bende Zsófi

De hogy is van ez az alkoholfagyással?

A fagylaltok egy természetes alapú adalékkal készülnek, amit Olaszországból szereznek be. Ez segít megfagyasztani az alkoholt, hogy egyrészt megmunkálhatóvá, másrészt fogyaszthatóvá váljon az állaga. Szorbé és tejalapú fagyikat is meg tudnak így alkotni, és jeleznénk, hogy ezekben a gombócokban nem csak mutatóban van alkohol.

Persze nem kell egy újabb randidrogtól tartani,

nincs szó 3 gombóc fagyi és K.O.-ról. Így néz ki a matek a 18+ and less konyháján: 5 kg fagylalthoz fél liter minőségi tömény szesz kerül (a gin például Hendricks, a whiskey Jack Daniel's). A rozéfröccs fagyiban pedig 5 kg fagylalthoz 3 liter rozét adnak.
További matek: tegyük fel, ha 2 deciliter töményt akarnánk meginni, pontosabban elnyalni, aminek azért már megvan a hatása, akkor 2 kiló fagyit kellene elfogyasztanunk. Erre Dani igen szellemesen megjegyezte, hogy

ezt a metódust kifejezetten ráérős horgászoknak ajánlják.

Szóval autót vezetni nem szabad egy 18+ and less fagyizás után, de dalolni/verekedni/szerelmet vallani sem fogunk ezektől a fagyiktól.

Emlékezetes gombócok

Fotó: Bende Zsófi


A szénsavas italokból készülő fagyikból kiéreztem egy kis szénsavasságot, ami ad egy kis plusz érdekességet a fagyi textúrájának. A szép színű rozéfröccs fagyiról van szó, ami elég különös megtapasztalást ad, a szájban ugyanis mintha valódi rozéfröccsé olvadna.Az Aperol Spritz fagyi is egy jól sikerült kompozíció, ebbe az Aperol likőrön, proseccón és szódán kívül narancs kerül, és a kesernyés ízre egy kis grapefruittal erősítenek rá. Tökéletesen hozza a trendi long drink adta élményt fagyi formájában is.

Fotó: Bende Zsófi


A Chilijack becenéven futó fagyi parádés, különös tekintettel arra, hogy whiskey-t nem ivóként is az egyik legmaradandóbb kóstolás volt. A fekete csokoládéval és chilivel készülő whiskey fagyi többkörös receptmódosításokon esett túl, a feketecsoki ugyanis olyan tömény volt, hogy elnyomta a whiskey aromáit. (Két nehézsúlyú egy fagyiban ugye.) Sőt, mondhatni, hogy három, hiszen chilivel csavarták meg ezt a tételt. Élmény, ahogyan a csokiíz után jön a whiskey-é, majd ami késik, nem múlik, érkezik a chili is, mégpedig garattájékon. Nagyon ajánljuk!
A Secret Garden fagyi sztoriját muszáj elmesélni. Ez a ginalapú fagyi petrezselyemmel, citrommal és rózsaborssal készül. Egy fagylaltversenyre hozta fel Péderi László Encsről a Pharma Bar megrendelésére, ugyanis az ő koktéljuk receptje alapján készült. Ezt volt alkalma Balogh Daninak megkóstolni, "szó szerint letérdeltem, és azt mondtam, hogy erre simán lehetne egy brandet építeni". Fel is kereste Los Pétert, a koktélbár tulajdonosát, akivel stílusosan néhány koktél kíséretében megtárgyalták, hogy Dani megcsinálja az alkoholos fagyizó koncepciót.

Fotó: Bende Zsófi


Én mondjuk pont nem a Secret Gardentől térdeltem le, de eredettörténetnek elég eredeti. Minden csajnak és nem csajnak ajánlom viszont a szépséges meggyszínű, búzasör alapú meggysör fagyit, no és a Dark Beer fagyit – mindkettő a FIRST Craft Beer söreiből készül. Utóbbi, a Dark Beer egy egészen különös élmény, ugyanis kifejezetten csokis ízjegyekkel bír, de a whiskey-fagyival ellentétben ebbe nem kerül csokoládé, magának a barnasörnek van ilyen erősen csokoládés zöngéje.
Imponáló az együttműködés az egyik legjobb kézműves sörfőzdével, a FIRST-tel, illetve a Pharma Barnak is két koktélját kínálják fagyi formában (a Secret Gardenen kívül egy orosz hangulatú vodka-cékla fagyit).
A vodka-narancs fagyiba igazi narancs kerül, a Pina Colada fagyiba igazi, friss kókusz és ananász.
És hogy a gyerekeknek se kelljen kint maradniuk, mint a dohányboltok előtt, mindig van a kínálatban alkoholmentes fagyi is. Ezek sem szimpla ízek, a vanília például eperrel és chiamaggal készül, a csokifagyi pedig gránatalmamagokkal.
Daniban egyébként kedveljük, hogy nem játssza el a fagyiról mindent tudót. Elmesélte, hogy ő nem is szokott fagyizni, de ez szerinte akkora sztori, hogy ki akarja belőle hozni a legtöbbet. Például fesztiválokon is megjelennek, szigorúan csak az alkoholos szortimenttel. A profi cukrász háttér megvan Péderi László személyében, Dani fejében fejében pedig a rengeteg ízkombináció-ötlet, és a tőle megszokott svung. Most éppen azon ügyködik, hogy folyamatosan megújuló ajánlatokat dolgozzon ki a környékbeli vendéglátóhelyekkel összefogásban, meg akarják alkotni az egyes helyek kedvenc italait fagyik formájában.
Meglátjuk, hogy sikerül befuttatni ezt az elgondolást, rátalálnak-e a turisták, és ami talán még fontosabb, felfedezi-e magának a hazai közönség. Nagy valószínűséggel Balogh Daninak sincs kedve állandóan újrakezdeni majd' harminc eltöltött év után a szakmában, úgyhogy lássuk csak, lássuk.

18+ and less
18+ and less Facebook
VII. Budapest, Akácfa utca 27.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram