Javában zajlik a Highlights of Hungary díj szavazása. Idén negyedik alkalommal lehet voksolni személyekre, rendezvényekre és mindenféle más kezdeményezésre az elmúlt évből, amelyekre kollektíven büszkék lehetünk. A verseny egyik erőssége, hogy a szervezők nem kategóriákban gondolkodnak, az 55 jelölt egy mezőnyben versenyez: a nyelvtanulós mobilapplikáció Hosszú Katinkával, a magyar HBO-sorozat a trombitaművésszel vagy épp a magyar-portugál EB-meccsel, sőt még egy pár cipő is bekerült a jelöltek közé. Tényleg.
Nincs óriási csinnadratta körülötte, de erős a mezőny, és nagyon egyedi a megközelítés. A verseny jelöltjeit végigböngészve egy kreatív, kezdeményező, tenni akaró és tenni is tudó Magyarország képe rajzolódik ki előttünk – minden túlzás nélkül. A Highlights of Hungary jelöltjei között idén ketten szerepelnek a kreatív gasztronómia területéről. Lássuk, kik ők!
A Konyhakör Hegedűs Zoé, Tenner Benjamin, Szendrő Péter és Liptay Dávid projektje. A Baszkföldet és New Yorkot is megjárt Zoéval és Tenner Benjamin ötletgazdával már mi is leültünk beszélgetni. Pop-up vacsoráikkal és elengedhetetlen kellékükkel, hosszú asztalukkal szinte bárhol feltűnhetnek, csak megszokott étkezőhelyen nem. Loftlakásban földön, párnákon ülve; a mára elhagyatott kelenföldi hőerőmű vezérlőtermében sci-fibe illő díszletek között (képünkön ez látható). Illatozott a kezeik alatt szabadtéren készített jambalaya egy strandon, és szállítottak már romantikát két főre a budavári alagút tetejére, libamájjal és eperrel, egy leánykérés körítéseként. Igazából bármivel jelentkeznek be, az nem fogja nélkülözni a meglepetésfaktort.A tavalyi Design Héten mutatta be Matók Zsuzsi Near Earth Asteroids projektjét. A Nedill Food Design név mögött már 2013 óta alkotó tervező-szervezőlány formabontó ételkísérleteivel leginkább művészeti eseményeken lehetett találkozni. Olykor szinte zavarbaejtő alkotásai a gasztronómián kívül (igen!) mutatják be az ételeket. A görögdinnye a kezei alatt rózsaszín buborékokká válhat, a növényi rostok a sötétben sorozatán a növények különös mélytengeri élőlényekre emlékeztetnek, a molekuláris gasztronómia játékszer a kezében.
A food stylistként és food designerként is dolgozó Matók Zsuzsi 2016-ban igazán nagyot robbantott a Design Héten. A Near Earth Asteroids kiállításon vibráló színekben világítottak a sötétben az aszteroidák, amelyekbe bele is lehetett harapni, a látvány és ízek kompozíciójához pedig afféle csillagközi zene is társult. Éljenek az ehető műtárgyak!
Jelölt még a Debrecen Bike Maffia, akikről szintén érdemes néhány szót szólni. 2015 elején ugyanis nagytestvérük, a Budapest Bike Maffia lett a Highlights of Hungary győztese. A hajléktalanok segítésére létrejött igen vagány bringás csapat ténykedéséből az ételek sem maradnak ki: közös főzéseikkel találkozhattunk már a Szimpla Kert vasárnapi termelői piacán és újabban a Food Truck Udvaron a Corvin-köz mellett. Ezen alkalmakkor nagy bográcsban készülnek – az egyébként remek ízű – egytálételek, olykor neves gasztrobloggereket hívnak főzni, ezzel is magukra irányítva a figyelmet. Minden tányér megvásárolt étellel az alapítványt támogatjuk, a főzést követően pedig több száz adag ételt osztanak szét a rászorulók között.
Ételmentő akciókat is tartanak, legutóbb épp a Highlights of Hungaryn idén jelölt debreceni gerillaerők lendültek be. Ilyenkor a bringások zárás körül éttermeknél jelennek meg, és a kifogástalan állapotú, megmaradt ételt elkérve eljuttatják azoknak, akik hálásak érte.
Január 29-e, vasárnapig lehet szavazni a jelöltekre!