Hirdetés
Hirdetés

Ezt a Magyarországot szeretnénk! Highlights of Hungary

2017. január 27.
A lyoni szereplés hatása alatt maradjunk még egy kicsit abban a hangulatban, hogy mi, magyarok rátermettek és szorgalmasak vagyunk. Hiszen azok is tudunk lenni. Ezt üzeni a Highlights of Hungary díj is, mégpedig olyan imponálóan lazán, hogy muszáj szót ejtenünk róla.
Hirdetés

Javában zajlik a Highlights of Hungary díj szavazása. Idén negyedik alkalommal lehet voksolni személyekre, rendezvényekre és mindenféle más kezdeményezésre az elmúlt évből, amelyekre kollektíven büszkék lehetünk. A verseny egyik erőssége, hogy a szervezők nem kategóriákban gondolkodnak, az 55 jelölt egy mezőnyben versenyez: a nyelvtanulós mobilapplikáció Hosszú Katinkával, a magyar HBO-sorozat a trombitaművésszel vagy épp a magyar-portugál EB-meccsel, sőt még egy pár cipő is bekerült a jelöltek közé. Tényleg.
Nincs óriási csinnadratta körülötte, de erős a mezőny, és nagyon egyedi a megközelítés. A verseny jelöltjeit végigböngészve egy kreatív, kezdeményező, tenni akaró és tenni is tudó Magyarország képe rajzolódik ki előttünk – minden túlzás nélkül. A Highlights of Hungary jelöltjei között idén ketten szerepelnek a kreatív gasztronómia területéről. Lássuk, kik ők!
A Konyhakör Hegedűs Zoé, Tenner Benjamin, Szendrő Péter és Liptay Dávid projektje. A Baszkföldet és New Yorkot is megjárt Zoéval és Tenner Benjamin ötletgazdával már mi is leültünk beszélgetni. Pop-up vacsoráikkal és elengedhetetlen kellékükkel, hosszú asztalukkal szinte bárhol feltűnhetnek, csak megszokott étkezőhelyen nem. Loftlakásban földön, párnákon ülve; a mára elhagyatott kelenföldi hőerőmű vezérlőtermében sci-fibe illő díszletek között (képünkön ez látható). Illatozott a kezeik alatt szabadtéren készített jambalaya egy strandon, és szállítottak már romantikát két főre a budavári alagút tetejére, libamájjal és eperrel, egy leánykérés körítéseként. Igazából bármivel jelentkeznek be, az nem fogja nélkülözni a meglepetésfaktort.16359022_10208326610866421_1556529353_n-1A tavalyi Design Héten mutatta be Matók Zsuzsi Near Earth Asteroids projektjét. A Nedill Food Design név mögött már 2013 óta alkotó tervező-szervezőlány formabontó ételkísérleteivel leginkább művészeti eseményeken lehetett találkozni. Olykor szinte zavarbaejtő alkotásai a gasztronómián kívül (igen!) mutatják be az ételeket. A görögdinnye a kezei alatt rózsaszín buborékokká válhat, a növényi rostok a sötétben sorozatán a növények különös mélytengeri élőlényekre emlékeztetnek, a molekuláris gasztronómia játékszer a kezében.16295576_10208326618546613_2065111013_nA food stylistként és food designerként is dolgozó Matók Zsuzsi 2016-ban igazán nagyot robbantott a Design Héten. A Near Earth Asteroids kiállításon vibráló színekben világítottak a sötétben az aszteroidák, amelyekbe bele is lehetett harapni, a látvány és ízek kompozíciójához pedig afféle csillagközi zene is társult. Éljenek az ehető műtárgyak!16326882_10208326618586614_951587504_oJelölt még a Debrecen Bike Maffia, akikről szintén érdemes néhány szót szólni. 2015 elején ugyanis nagytestvérük, a Budapest Bike Maffia lett a Highlights of Hungary győztese. A hajléktalanok segítésére létrejött igen vagány bringás csapat ténykedéséből az ételek sem maradnak ki: közös főzéseikkel találkozhattunk már a Szimpla Kert vasárnapi termelői piacán és újabban a Food Truck Udvaron a Corvin-köz mellett. Ezen alkalmakkor nagy bográcsban készülnek – az egyébként remek ízű – egytálételek, olykor neves gasztrobloggereket hívnak főzni, ezzel is magukra irányítva a figyelmet. Minden tányér megvásárolt étellel az alapítványt támogatjuk, a főzést követően pedig több száz adag ételt osztanak szét a rászorulók között.16344390_10208326688348358_833450412_nÉtelmentő akciókat is tartanak, legutóbb épp a Highlights of Hungaryn idén jelölt debreceni gerillaerők lendültek be. Ilyenkor a bringások zárás körül éttermeknél jelennek meg, és a kifogástalan állapotú, megmaradt ételt elkérve eljuttatják azoknak, akik hálásak érte.
Január 29-e, vasárnapig lehet szavazni a jelöltekre!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram