Hirdetés
Hirdetés

Ezt a köteléket nem lehet elvágni – testvérek, akik a konyhában is számíthatnak egymásra 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. október 18.
A gasztronómia világa tele van kihívásokkal – azonban, amikor testvérek állnak egy étterem élén, a családi kötelék nélkülözhetetlen erőforrássá válhat. A születés pillanatától meglévő, szoros kapcsolódás mélyebb megértéssel jár egymás iránt, így a család által képviselt, közös értékek segíthetnek az akadályok leküzdésében. Interjúnkban két testvérpár mesélt a vállalkozói lét legszebb pillanatairól, örömeiről és nehézségeiről: Dudás Szabolcs és Szilárd, az Anyukám Mondta és a Pizza, Kávé, Világbéke alapítói valamint Osama és Mohamed Kutaini, a Byblos és a Jouri tulajdonosai.
Hirdetés

„Van egy nagyon erős kötelék és bizalom közöttünk” 

Amikor vidéki vendéglátásról van szó, kevés olyan, azóta fogalommá vált vendéglátóhelyet lehetne felsorolni, mint a közel 30 éves múltra visszatekintő Anyukám Mondta. A Michelin ajánlással és Bib Gourmand elismeréssel büszkélkedő étterem tulajdonosai Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd egy hosszabb olaszországi tartózkodás után vágtak bele a közös munkába. Először bárt, majd pedig éttermet nyitottak Encs főutcáján, az egykori presszó helyén. „A közös étterem nyitásának gondolata természetes módon alakult ki köztünk, hiszen már akkor is jó testvérek voltunk. Én Olaszországba kerültem, adódott ott egy munkalehetőség számomra, később pedig Szilárd is csatlakozott hozzám. Ezek után adta magát, hogy amikor hazaköltözünk, közösen vágjunk bele egy étterem nyitásába, egyikünk fejében sem fordult meg, hogy külön kezdjük el. A gyerekkori tapasztalatunk is hatással volt erre. A szüleink terelgettek minket, mert érezték, hogy van hozzá érzékünk. Láttuk az ő példájukat is, mert ők is szerettek kereskedni, emberekkel foglalkozni, mondhatjuk, hogy vendéglátós család vagyunk.” – meséli Szabolcs. 

„Van egy nagyon erős kötelék és bizalom közöttünk, mindig számíthatunk egymásra. Soha nem kellett aggódnom és teljes nyugalomban dolgozhatok, mert egy biztos háttér van mögöttem.”

Az idő múlásával és a testvérpár családjának bővülésével az étteremben organikusan alakultak ki a feladatkörök. Szilárd elmondása alapján „Nem csak egy testvérpár, hanem esetünkben két család is együttműködik. Van egy nagyon erős kötelék és bizalom közöttünk, mindig számíthatunk egymásra. Soha nem kellett aggódnom és teljes nyugalomban dolgozhatok, mert egy biztos háttér van mögöttem. Az, hogy kinek milyen feladatai vannak, az évek során formálódott. Szabolcs kezdett el főzni, nekem pedig az értékesítés lett a feladatom. Ez az évek alatt így is maradt, bár húsz évvel ezelőtt azt beszéltük, hogy majd cserélünk. Most már lassan harminc éve dolgozunk együtt, de még nem cseréltünk, és úgy tűnik, hogy mindenki marad a saját szerepénél.” 

A vendéglátás olykor feszített munkatempója megkívánja, hogy a partnerek megfelelően kommunikáljanak egymással. Egy testvérpár esetében mindez természetesnek tűnhet, azonban Szabolcs és Szilárd szerint a feszült helyzetek hatékony kezelése is egy folyamatos tanulási folyamat eredménye: „Sokat fejlődtünk, és ma már sokkal jobban meg tudjuk beszélni a dolgokat. Különböző nézőpontok és véleménykülönbségek mindig is lesznek, de ezek szükségesek ahhoz, hogy előre tudjunk lépni. Mindig döntéseket kell hozni, és a fontos stratégiai kérdésekben egyetértésre kell jutnunk. Ez már nemcsak kettőnkről szól, hanem a feleségeink is aktívan részt vesznek a döntéshozatalban. Már négyen dolgozunk együtt, és lassan a gyerekek is bekapcsolódnak.

A munka és magánélet egyensúlyának megtartásában - főként egy családi vállalkozásban, ahol szinte  minden idejüket együtt töltik a felek - tudatos tervezésre van szükség Szabolcs szerint: „A vendéglátásban dolgozni nem könnyű, hiszen a hétvégéken, ünnepnapokon is munka van. Ahogyan megnőttek a gyerekek, egyre nehezebb volt összeegyeztetni a munkát és a családdal töltött időt. Ezért például karácsonykor és húsvétkor be szoktunk zárni, hogy az ünnepeket a családdal tölthessük.” 

Hirdetés

Arra, hogy miért érdemes a testvérünkel, családtagjainkkal belevágni egy közös vállalkozásba, mindkettőjük szerint a kapcsolódás mély és szeretetteljes alapjaiban kereshető a válasz: „A családi kötelék nagyon szorosan összetart minket. Ha ez nem lenne, lettek volna olyan pillanatok, amikor biztosan sokkal könnyebben elengedtük volna egymást. De mivel testvérek vagyunk, mindig átvészeljük a krízishelyzeteket és utána azt mondjuk: Jól tettük, hogy együtt maradtunk!"

„Az egyensúlyt nehéz megtartani, hiszen két étterem esetében sok a munka és a befektetett energia, ezért fontos, hogy legyen melletted egy jó csapat, jó emberek, akik viszik a helyet.”

„..nem csak a testvérem, hanem egy jó partner is”

Egy idegen országban vállalkozni nem jár kockázatok nélkül, azonban ha van mellettünk valaki, aki mindenkinél jobban ismer és támogat, nincs lehetetlen. Osama Kutaini 2008-ban érkezett Magyarországra, testvére, Mohamad Kutaini pedig 2016-ban csatlakozott hozzá. Első közös munkahelyük a Buddha Bar volt, ahol azt tapasztalták, hogy személyiségük különbözősége ellenére a közös munka nagyon jól működik köztük. A Buddha Bar Hotel bezárása után aztán úgy döntöttek, hogy belevágnak a saját vállalkozásukba. Első éttermük, a Byblos sikerét nem csak az ételek minősége, de a családi kapcsolódás is megelőlegezte: „Mohamad nem csak a testvérem, hanem egy jó partner is. Amikor a partnerek nem ismerik eléggé egymást, vagy  a vendéglátást, az a vállalkozás nem működik jól. Mind a ketten a vendéglátás területéről jövünk, ezért van ennyi tapasztalatunk, ha szükség van eszközökre, vagy akár emberi erőforrásra, akkor mind a ketten tudjuk, mire és miért van szükségünk.” - fogalmazott Osama. 

A munkamegosztás esetükben is a testvérek egyénisége, valamint az érdeklődési körüknek megfelelően alakult ki. „Mások vagyunk, másban vagyunk jók. Amikor egy menüt alakítunk ki, gyakran én adom az ötletet, Mohamad főz, majd pedig én a tálalással foglalkozom. A testvéremnek több türelme van, mint nekem, jobban tud egy nagyobb csapatot irányítani. Működik köztünk a munkamegosztás, hiszen ő intézi a konyhával kapcsolatos teendőket, az alapanyagok minőségének ellenőrzését, a konyhai csapat működését. Jelenleg 50-50%-ban osztozunk a feladatokon, mert általában én foglalkozom a marketinggel és a kommunikációval.

Hirdetés

Osama elmondása szerint két éttermet irányítani kihívás, azonban ezt ellensúlyozza, hogy a testvéri kapcsolat és a tulajdonosi hozzáállás réven a munkakörnyezet is családiassá válik: „Azért jó együtt dolgozni, mert a munkát és a magánéletet is könnyebben szét tudjuk választani a kapcsolatunkban. Jelenleg két éttermünk van, a Byblos és a Jouri. Az egyensúlyt olykor nehéz megtartani,  hiszen két étterem esetében sok a munka és a befektetett energia, ezért fontos, hogy legyen mellettünk egy jó csapat és jó emberek, akik viszik a helyet. Nálunk mindenki a magáénak érzi a munkahelyét.” 

Nagyon szeretem a vendéglátást, pontosan 25 éve csinálom. Azt gondolom, hogy a legjobb döntés az volt, amikor a saját vállalkozásunkat elindítottuk. Amikor executive chef voltam, az is nagyon tetszett, de most, hogy van két saját éttermem, ez egy sokkal jobb érzés. Ha valakinek van lehetősége, profi és szereti a munkáját, akkor az a legjobb, ha saját vállalkozást indít. Amit tanácsolni tudok, hogy maradj hű önmagadhoz, maradj erős, és valósítsd meg a céljaidat! Ez egyben több munka, gyakran nagyobb stressz és nyomás, de mégis, sokkal lehetőség rejlik benne. Ha van egy célod az életedben, akkor ne félj a saját lábadra állni!” – fogalmaz Osama arról a kérdéskörről, hogy miért érdemes a nehézségek ellenére mégis belevágni egy saját vállalkozásba. 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram