Hirdetés
Hirdetés

Ezt a 15 élelmiszert nem érdemes a hűtőszekrényben tárolni

SZERZŐ: diningguide
2021. március 23.
Néhányat közülük reflexből a hűtőszekrénybe tesszük a bevásárlást követően, pedig feleslegesen foglalják odabent a helyet, és sokszor az ízélményből, állag megőrzéséből is veszítenek. Ebből következik, hogy sajnos gyakran a kukában végzik. Melyek azok az élelmiszerek, amiket kár hűtve tárolni?
Hirdetés
Tojás

Amíg a tojást védi saját héja, vagyis nincs fizikai elváltozás a tojáson, nincs feltörve, addig szobahőmérsékleten is tárolhatjuk, egészen 20-21 fokig bezárólag, saját tartódobozában. Hiába vannak a hűtőszekrényekben tojásnak kialakított helyek, körülbelül 2 hónapig kamrában, az élelmiszereknek fenntartott tárolóban is jó helyen vannak.

Paradicsom

Egyszerűen oda a friss zamatnak, ha túlhűtjük a paradicsomot, ráadásul kásásodásra is hajlamosak lesznek, ha "fáznak". A paradicsom is rendben van szobahőmérsékleten, és nem is érdemes belőle nagyobb mennyiséget raktározni.

Töpörtyű

Inkább csak hűvösben, sötétebb helyen tároljuk, például papírzacskóban, csatos üvegben. Ha a töpörtyű túlhül, veszít illatából, a zsír dermedt lesz és az íze sem jön ki annyira. Forró nyári napokon azért érdemes eltenni a melegből. A töpörtyű hamar avasodhat (különösen fa vagy cserépedényben), belőle sem érdemes sokat felhalmozni.

Banán

Teljesen felesleges neki a hűtés, 10-12 fok alatt ráadásul hamar megbarnul, pöttyössé válik és friss fogyasztás helyett maximum turmixba kerülhet.

Mangó

Hidegben lelassulnak az érési folyamatok, márpedig a mangó rendszerint úgy kerül a konyhába, hogy még 4-5 napos érés is kellhet neki. Tegyük a gyümölcsös kosárba, esetleg egy papírzacskóba, hogy hamarabb fogyaszthassuk!

Savanyúságok

A közvetlen napfénnyel nincsenek jóban, de pár hétig felbontás után is jól szerepelnek a savanyúságok, ráadásul nagyobbacska üvegeikkel nem foglalnak helyet a hűtőben. Nem szerencsés, ha szennyeződés kerül az uborka, cékla, káposzta levébe, ezért erre ügyeljünk!

Hagymafélék

A fokhagymának, a vörösnek, a lilahagymának sem tesz jót a túl alacsony hőmérséklet. Az ásványi anyagokat, az illóolajokat, karakteres aromákat mind elűzi a hűtős tárolás. Száraz, jól szellőző helyen érdemes spájzolni őket.

Vaj

Néhány napig boldogan tárolhatjuk szobahőmérsékleten a jó minőségű vajakat. Igazi "game changer", ha a reggelinek való kiflit vagy zsömlét puha, egyáltalán nem dermedt vajjal kenjük meg. De sütés esetén is könnyebb vele dolgozni. Ízesebb, jobban kezelhető, megéri megváltoztatni ezt a biztonsági szokásunkat, és puha, habos vajat tárolni — a konyhapulton.

Magvajak

Mogyoróva, kesuvaj, mandulavaj — a tápláló, proteinben gazdag természetes magkészítményeknek sem tesz jót a hűtés: nehezen lehet kenni őket, sokat veszítenek az ízélményből is. Igaz, felbontás után érdemes hamar felhasználni őket, az esetleges avasodás miatt, de sokkal élvezhetőbbek szobahőmérsékleten.

Lekvárok (magas cukortartalommal)

Felbontatlanul feleslegesen foglalják a helyet a hűtőben, bőven jó nekik a kamrában, vagy a polcokon. Ha megbontjuk őket, adagolásuknál vigyázzunk, hogy ne menjen szennyeződés a lekvárba (már egy darbka vaj vagy morzsa is végzetes lehet!), de a magas cukortartalom miatt nem kell félni a korai romlástól. Feleslegesen azért ne nyitogassuk sűrűn és a falásrohamos kiskanalazást se erőltessük.

Barackfélék

Ugyanolyan szomorú jövő vár a hűtős őszire, kajszira és nektarinra, mint a túlhűtött pardicsomokra: pillanatokon belül elveszítik a zamatokat. A gyümölcskosárban jó helyen vannak, egyedül arra kell odafigyelnünk, hogy sérült darab ne kerüljön közéjük.

Avokádó

Az avokádókat rendszerint még ugyanúgy érni kell hagyni, mint a mangókat: papírzacskóban, száraz, szobahőmérsékletű helyen. Nem fog menni a kemény avokádó hűtős érlelése, mert ezt a folyamatot blokkolja az alacsony hőmérséklet. Ha már szép puha, érett a növény, a hűtőben egy napot még nyerhetünk a felhasználásával. De ne feledjük, "felnyitva" hamar oxidálódik és friss zöld színe barnára változik. Pár csepp citrom a megoldás.

Csilis, csípős szószok

A csili sem csíp annyira, és könnyen veszít intenzitásából, ha hűvösön van. Mivel ezekben a készítményekben bőven van ecetsav, nem kell félni a korai romlástól.

Szójaszósz

Felbontás után hűtve tárolandó! — olvassuk a szójaszon, Worcestershire szószon, halszószon is. Megnyugtatnánk mindenkit, magas sótartalmukból kifolyólag ezeknek a szószoknak sem kell a hűtő ajtajában lévő tárolóban sorakozniuk. Fél évet bőven kibírnak szobahőmérsékleten is.

Csokoládé

A legnagyobb eretnekség amit a csokoládéval tehetünk, az a hűtős tárolás. A csokik színét, ízét, állagát is megváltoztatja a hideg, ráadásul a kakaóvaj csak úgy vonzza magába a nedves környezetben lévő szagokat. Így történhet meg, hogy a hűtőbe rejtett felbontott tábla egy kis halas, sajtos aromatikát kap. Ráadásul élvezhetetlenné válik a hidegben.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram