Hirdetés
Hirdetés

A szegény ember pesztóját ki kell próbálni: bazsalikom és fenyőmag helyett egy igazi zero waste alapanyagból

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 25.
Értékes vitaminokban, klorofillban gazdag, könnyen elérhető, felhasználásával nem pazarlunk, a tetejében pedig nagyon finom is. Keveset beszélünk a sárgarépa zöldjének gasztronómiai értékéről, pedig bőven van benne lehetőség. Legközelebb érdemes a piacon zölddel együtt kérni a levesbe valót, otthon pedig kísérletezni a régi-új ismerőssel.
Hirdetés

Ha valaha készítettünk házi pesztót, zöldfűszeres krémeket, bizonyára szembesültünk már a gépbe belegyömöszölt, szakajtónyi levelek aprítás utáni csekély mennyiségével. Olybá tűnik, hogy nem létezik elegendő bazsalikom, petrezselyem, hiába intenzívek az ízek. Létezik viszont egy alternatíva, ami ugyan másféle ízvilágot képvisel, mégis izgalmas, könnyen beszerezhető és belefér a "zero waste" kategóriába is.

Valamiért nem szoktunk a sárgarépa leveleivel foglalkozni, holott sápadtabb rokona éppen föld feletti dús, bokros zöldjéről híres. A petrezselymet már az ókorban is használták, a gyökere, a fehérrépa viszont csak pár száz éve került a konyhákba.

Logikusan feltételezhetnénk, hogy szintén zellerféle, béta-karotinban erős földijének zöldje szintén ugyanolyan értékes, de valahogy sosem kapott főszerepet, de még epizódot sem. Nagyvonalúan lemondunk róla, a piacon eleve a "skalpolt" gyökereket választjuk, vagy ha mégis egyben van még a növény, általában megkérjük az árust, hogy szabadítsa meg tőle a zöldséget. Lehet, hogy gazdaságában nyulakat is tart, jól jöhet nekik. Pedig az a helyzet, hogy a mi konyháinkban is nagyon jól jön!

Sokak abban a tévhitben élnek, hogy a bokros zöld mérgező vagy legalábbis keserű, és fogyasztásra alkalmatlan. Az íze valóban más, mint a petrezselyemé, hiszen pikánsabb. Magas klorofill, kálium, magnézium, kalcium, K- és a C-vitamin tartalma vetekszik a gyökérzöldség legjobb tulajdonságaival. Tisztítja a vért, a veséket, még az emésztést is segíti. Ráadásul felhasználásával teljesen pazarlásmentesen vásárlunk.

Zöldturmixokba, levesekbe, sültekhez is hozzáadhatjuk, de a legpraktikusabb, ha pesztót készítünk belőle, amit aztán csak elő kell venni a hűtőszekrényből. Célszerű petrezselyemmel és ha van otthon, kevés mentával vegyíteni, és akár a pesto genovese esetében, fokhagymával, olajos magvakkal, esetleg kemény sajtokkal összekeverni. A ligúriai zöldségkrémben domináns a fenyőmag, a sárgarépa zöldjének pikáns aromája azonban elnyomná a pínea édeskés-vajas ízét, így dióval, pekándióval is lehet kísérletezni. Mi kipróbáltuk fenyőmaggal is, de tényleg szerencsésebb hozzá a dióféle.

Aprítás előtt érdmes aprólékosan átmosni, hogy homok még véletlenül se maradjon rajta. A fokhagyma, mogyoróhagyma, snidling és a citrus is jól áll neki, de utóbbival csínján bánjunk, mert felerősítheti a kesernyéjét. A legjobb, ha 1-2 csomó répa zöldjét egyszerre készítjük el — a mennyiség örömteli lesz a bazsalikomos csalódások után. Ha üvegben, hűtve tároljuk, tészákra, salátákra, humuszra kerülhet, de bulgurral bőségesen keverve egy izgalmas tabbouleh alapjául szolgálhat. Költségkímélően, környezettudatosan, újító szellemben.

A pesztó hozzávalói, egy 3 dl-es üvegnyi mennyiséghez: 

  • 1/2 csokor sárgarépa zöldje
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 marék olajos mag (ami van otthon: ideális a dió, esetleg pekándió)
  • 1/2 kisebb citrom frissen facsart leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • ha van otthon: 2-3 szál menta
  • ha van otthon: 1 szál újhagyma zöld szára

Források: 1, 2

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram