Hirdetés
Hirdetés

Ezek Budapest szerintünk legfontosabb street food helyei

SZERZŐ: DiningGuide
2016. április 1.
a TOP100 rovat
támogatója
Ahogy már többször is megírtuk, a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzban nem csak az éttermeket gyűjtöttük össze, hanem egy alaposabb, száznál is több egységet tartalmazó street food körképet is adunk és hát különböző kategóriák szerint listákat is mutatunk. Ezek szerintünk a legfontosabb állomások abc sorrendben.  
Hirdetés

Bors
2012 nyarának legnagyobb durranása volt, ekkor nyitott nagy hájp közepette, posztját a mai napig őrzi: a kis helyre nem lehet úgy belépni, hogy ne lenne tele. Ami jó. Két neves szakács, Lipher Tamás és Rethling György közös projektje, akik nem félnek a túró rudi levestől a French Lady bagettjük pedig már ikonikusnak számít. Ezerszer voltunk, és továbbra is különösen ajánljuk.

Buja Disznó(k)
Mi sül ki abból, ha Bíró Lajos Disznó(k) néven helyet nyit a Belvárosi Piacon? A rántott hús maga, de nem akárhogy, burgonyasaláta, hatalmas szeletek és egyéb érdekességek körítésében. A 2015 őszén nyílt Buja Disznó(k)ban nem csak a vasárnap az ünnepnap. Jó hír, hogy péntekenként már este 10 óráig lehet kóstolni.

Hirdetés

Funky Pho
A hely, ahol nem csak a névválasztás jó: a leveseikért rajong egész Budapest. Több ízben díjnyertes étterem, ahonnan pho nélkül nem érdemes távozni. Nyári tekercsben, pacalsalátában, kimchiben,  kurkumás, kókusztejes malaccsászárral töltött rizspalacsintákban nagyon erősek, de igazából a Funky Pho az a hely, melynek szortimentjét egytől egyik érdemes végigkóstolni. Nagy szavak, de akkor is: a Funky Pho egy igazi belvárosi street food zarándokhely.

Hokedli
A Hokedli tudja, hogy kell finomat, jó áron, házilag készíteni – mindezt az egészséges táplálkozás nevében. Méretét tekintve apró, de felhozatalát nézve egyszerre karakán és különleges hely a Nagymező utcában, ahol naponta új menüvel, azaz napi levesekkel és napi főzelékekkel várnak Sinkó Boriék. A kókusztejes, glutén- és laktózmentes főzelékektől a házi süteményekig, a Hokedli jelenleg az egyik legjobb street food bázis a városban.

Kerkyra
Görög ételbár az Eötvös utcában, közel az Oktogonhoz, ahol a tradicionális recept alapján készülő gyros pita finoman fűszerezett hússal, tzatzikivel, paradicsommal, hagymával és hasábburgonyával összetekerve érkezik. A klasszikus gyros mellett szuvlakit, bőségtálat, fetával és paradicsommal töltött húspogácsával megrakott bifteki tálat kérhetünk.

Hirdetés

Meat & Sauce
A hely neve beszédes, egyszerű, de hatásos koncepciójával Budapest egyik legjobb szendvicsesének címét vívta ki magának. Top 10 szereplő, amit a húslében remek arányban mártózó, lelkesítő szendvicseknek köszönhető. Marhahúsos, malachúsos, kacsapecsenyés, csirkés és halas, egy szó: bravó.

MoszkavTér
Az Arany Kaviár kistestvéreként is említhető Moszkva Tér 2016 egyik meghatározó dobása a street food piacon, ahol kvaszt, vodkát, pelmenyit, szoljaknát és tradicionális kijevi csirkemellet adnak. És reggelire, figyelem: kaviáros blinit pezsgővel. Minden, ami klasszikusan orosz és a streetbe is belefér.

Pizzica
Szerencsére már letűnt az a korszak, amikor a vigalmi negyedet járva csak vastagtésztás pizzaszeletekkel lehetett találkozni. Az autentikus olasz és nagyon eredeti Pizzica műfajában kétségtelenül a legjobb. Friss, négyzet alakúra vágott pizzát ad, ahogy Rómában szokás. A tészta vékony, de nem hártyavékony, a feltét gazdag, a kiszolgálás megnyerő. A hely kulturális elköteleződése külön említésre méltó, az emeleten mindig találni egy nem hétköznapi kiállítást.

PolaPola
Autentikus balkáni ízek, faszénen sült ételek egyenesen a grillről és eredeti bosnyák lepény, ahogy a helyiek készítik. Megfelelő hőmérsékletű sörök és egyéb izgalmak: a PolaPola a Klauzál tér és immár a Fény utcai piac nagy felfedezettje. A PolaPola 2016-ban Staropramen Év Street Food Díját nyerte el.

Tuning
’Az’ Akácfa utcai burgerező. A Mazel Tov és egy cipészbolt között elhelyezkedő bár szép számmal sorakoztatja a különféle burger-variációkat, amikhez igazán jó káposztasalátát és házi hagyma chutney-t adnak a szintén eltalált sült krumpli mellett. Fokozottan ajánlott ez a hely is. A napokban étlapcsere volt, úgyhogy pláne.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram