Hirdetés
Hirdetés

Ez történt 2016-ban!

SZERZŐ: DiningGuide
2016. december 29.
Nagy volt a mozgás idén a hazai gasztronómiában, akadtak váratlan fordulatok bőven. Ami egyik pillanatban még biztos volt, annak a következőben az ellenkezője teljesült. Szövetségek bomlottak és köttettek, helyek nyíltak és zártak, séfek jöttek-mentek. Íme, ezek történtek 2016-ban a magyar gasztronómiában...a teljesség igénye nélkül.
Hirdetés

- A Dining Guide 2016 TOP100 rangsorában is nagyon előkelő 4. helyen szereplő Costes Downtown a megnyitása után 7-8 hónappal Michelin csillagot kapott.
- Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai selejtezőjét, így jó eséllyel indul a 2017. januári lyoni versenyen.
- 2016 nyarán Széll Tamás és Szulló Szabina váratlanul távozott az Onyx konyhájából. A konyha vezetését a több éve az étteremben dolgozó sous chef, Mészáros Ádám viszi tovább.
- Széll Tamás és Szulló Szabina 2017 februárjában megnyitják első éttermüket a Hold utcai piacon, ahol Tamás híres gulyáslevese mellett megismerhetjük, hogy mit is gondol a séfpár a magyar “piac” ételeiről.
- Szintén mindenkit meglepett (még a Tantit is), hogy 2016. nyarán Heiszler Olivér séf hirtelen otthagyta a Michelin csillagos Tanti konyháját. Hivatalosan be nem jelentett információnk szerint most a La Perle Noir konyhájának vezetését veszi át.
- A Michelin csillagos Tanti konyháját egy ifjú szakács, Eszenyi Dániel kapta meg.
- A divat világából ismert Lakatos Márk a Hold utcai “Lakatos Műhely” formációval bebizonyította, hogy immár a vendéglátáshoz is ért, legalábbis ami a kortárs street food irányzatot illeti.
- A Hold utcai piacon rögtön a 2016-os év elején megnyitotta a legrégebbi magyar fine dining étterem, az Arany Kaviár a MoszkvaTér elnevezésű fast food bárját. Az emblematikus “egyszerű” orosz ételeket kínáló sreet food tányérok gyorsan meghódították a piac közönségét. A szombatonkénti keta kaviáros blini pezsgővel a város egyik legizgalmasabb reggeli ajánlata.
- Megnyílt és hamar népszerűvé is vált a 13. kerület kultikus helyét, a Sarki Fűszerest megálmodó Nemesvölgyi Attila új projektje, Újlipótváros gasztronómiai közösségi tere, a Babka Budapest.
– Szintén az Újlipótvárosban nyitotta meg Krizmanics Norbert ( aki korábban a Costest és a Zonát is megjárta) saját kis odúját. Az Odú koncepciója most egy kicsit meg is változik, este helyett inkább reggel lesz nyitva, és a nagyon jó elviteles ebédek mellett megjelenik a kínálatban a reggeli is.
- Talán utolsó alkalommal zárt be a két éve újra nyíló, valamikori legendás Lou Lou étterem a Székely Mihály utcában. De ezt Rudits Károly esetében biztosra sosem vehetjük...
- A Lou Lou helyén megnyílt a Márga Budapest étterem, amelynek konyháját az ex Lou Lou séf, a tehetséges Horváth Ákos vezényli a továbbiakban is, természetesen némileg "hétköznapibb" stílusban.
- A tavasszal rövid időre bezárt, majd hamvaiból feltámadó Babel étterem talán soha nem volt ilyen erős. Az újonnan érkező ifjú séfpáros, Langer Gábor és Veres István elképzeléseit a kortárs magyar konyháról rövid idő alatt nagy sikerrel fogadták a vendégek.
- A Hlatky-Schlichter Hubert vezette cégcsoport egy másik új étteremmel is megjelent a belvárosban. A Hercegprímás utcában népszerű szórakozóhelye, a Tütü mellett nyitotta meg a könnyed, modern Susu éttermet, amelynek konyhájáért a tehetséges Sipos András (ex Nu) a felelős.
- Megnyílt Fehér Gábor Esca éttermének “napközije”, a Tábla, amely vállalt egyszerűségével, minőségével és ár/érték arányával rögtön felírta magát a legnépszerűbb ebédlő helyek listájára.
- A Déryné, Kováts Kristóf eltökélt szándékának következtében (a cél a csendes forradalom) tökéletesre vitte a helyben sült, kovászolt baguette-k és “valódi” kenyerek sütését. Így a Déryné, méltán, a budapesti reggeliző helyek mezőnyének legjobbjai közé tartozik.
- Lőrincz Gyuri (Ex Babel) megnyitotta a Házi/Állat elnevezésű bisztróját, amelyben a tulajdonosok és a séf egy magyaros bistro és egy street food bár fúzióját tűzték a zászlajukra.
- Ádám Csaba nevéhez az idei évben két meglepetés hír is köthető, először az, hogy kora tavasszal az Olimpia étterem mellett átvette az Alabárdos konyhájának vezetését is. Majd pedig az, hogy az év végével viszatért a továbbra is népszerű Olimpia éttermébe, ahol az időközben megérdemelten séffé vált Garai Ádám munkáját tulajdonosként segíti a továbbiakban.
- A közkedvelt Borkonyha tájáról rebesgetett és régóta várt, új Sas utcai étteremük nyitása az idén sajnos nem valósult meg, erre már csak 2017-ben kerülhet sor.
- Hatalmas bevezető kampánnyal megnyílt Jamie Oliver franchise étterme a Budai Várban, a Jamie’s Italian, melyben az angol cégcsoport üzemeltetési partnere a budapesti vendéglátásban jól ismert Zsidai Roy vezette csoport.
- Sous vide húsokkal kereskedő vállakozása okán, váratlanul elhagyta a debreceni Ikon étterem konyháját Pataky Péter (Ízesélet), majd az év végén testvérével street food helyet nyitott Budapesten Meatology néven.
- Huszár Krisztián baszk és ázsiai konyhákhoz való vonzódásának tanúságaként megnyitotta street food helyét a Madách téren, a rögtön nagy sikert arató Beszállót. A szintén az ő nevéhez köthető új, budai étterem nyitása, a Fáma, a városi legendák szerint a 2017-es év első felére ígérkezik.
- Az Eventrend csoport (Salon, New York Kávézó, és még mi minden…) több új projekttel is erősített az idén. Megnyílt első éttermük az Amerikai Egyesült Államokban, Sarasotában, amelynek konyhai koncepciójában és bevezetésében az Ex Alabárdos Bicsár Attila működött közre. Budapest bulinegyedében, a Gozsdu-beli BRKLYN-ban Wolf András (Salon) kipróbálhatta magát BBQ és street food műfajokra épített gondolatainak megvalósításában, ez lett a The Market. 2017-ben aztán a fast-food műfajban is megpróbálkoznak, megnyitják a Séf Asztala elnevezésű pláza éttermet a Westendben, amelynek minőségére, a műfaj adta lehetőségeken belül, természetesen Wolf András neve a garancia.
- A napokban a Gerbaud-Ház átvette az Aria hotel gasztronómia feladatait, amelynek vezetésével, valamint a ház F&B pozíciójával a New York-i (a San Pellegrino listán 24. helyen szereplő) 3 Michelin csillagos Le Bernardin-ben és Daniel-ben tapasztalatot szerzett, felkészült és lelkes Fekete Marcellt bízták meg. Így tavasszal már minden bizonnyal a Gerbeaud-Háztól megszokott minőséggel találkozhatunk majd itt is.
– Nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik aktualitás híján most ebbe a válogatásba nem kerültek bele, de stabilitásukkal és állandóságukkal folyamatosan értéket teremtenek. Mint például a Rosenstein Vendéglő, amely idén ünnepelte fennállásának 20-ik évfordulóját. De Palágyi Eszer magabiztos vezetésével a Costes is megingathatatlan. Balatonon nyitnak-zárnak a helyek, de a Kistücsök az Kistücsök. Encs is az a hely maradt az Anyukám mondta Étteremmel, ahova érdemes 100 kilométereket utazni. És Sárközi Ákos tévés szereplése sem ment a Borkonyha rovására...sőt!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram