Hirdetés
Hirdetés

Ez a top 10 street food hely 2017-ben

2017. március 10.
a TOP100 rovat
támogatója
A nemrég megjelent Dining Guide étteremkalauzba idén minden eddiginél több, majdnem 150 street food hely kéredzkedett be. A mezőny évről évre egyre erősebb és színesebb, és bár sokat vitatott műfajról van szó, street foodosok nélkül nem lehetett teljes a kalauzunk.
Hirdetés

Újra és újra előkerül a kérdés, hogy mit is jelent pontosan a street food? Miért street food hely az, ahová be lehet ülni? Hadd szolgáljunk az egyébként jogos felvetésre egy saját definícióval: helyek, ahol jártunkban-keltünkben jót ehetünk. Ez jelentheti azt is, hogy a friss szerzeményt visszük is magunkkal tovább, és útközben esszük meg (lásd lángos vagy pizzaszelet), azt is, hogy csomagolva, elvitelre kérjük, de azt is, hogy beülünk falatozni. Helyek, ahová nem kell asztalt foglalni, nem szolgál fel pincér, nem kell kiöltözni, nem töltünk ott órákat, és talán nem is egy különösebben nagy esemény, ha ott eszünk.

Vagy mégis?
Azzal, hogy top tíz street food helyet szavaztunk meg, éppen arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ma Magyarországon egyre-másra nyílnak olyan – jobb híján street foodosnak hívott – helyek, ahol igenis élmény enni, amiről beszélünk, amit megjegyzünk, ahová szívesen elhívunk másokat is.
A nem is olyan közel múltban, a fannibüfék, restik, egyszóval a lepukkant, gyanús ételeket kínáló helyek jelentették a street food mezőnyt. Ma ott tartunk, hogy akár 1300 forintért kaphatunk a kezünkbe ínyenc fűszerezésű, kézműves kolbásszal töltött "hotdogot" jó minőségű, egyedi recept szerint készült buciban, különleges szószokkal és zöldségekkel. Pár száz forintért tökéletes nápolyi pizzaszeletet ehetünk eredeti, olasz alapanyagokból; egy bevásárlóközpontban pedig végre igazán jó magyar ételeket ehetünk egy topséftől néhány ezer forintért.
Fókuszunkban elsősorban az ízek harmóniája,kidolgozottsága, a vendéglátóhely által képviselt egyenletes színvonal, a minőségi alapanyagok, és nem utolsósorban az eredeti ötletek és koncepciók voltak.
Íme, a 10+1 streetfoodos, akiket kiemelkedőnek ítéltünk!

Bamba Marha
2015 nyarán már inkább csak elfordítottuk a fejünket, ha a kézműves-hamburger szókapcsolatba belefutottunk valahol. A város telítődött burgerekkel. A Bamba Marhának ebben a fullasztó állapotban sikerült robbantania: a nagy titok pedig minden bizonnyal Jancsa Jani, a "burgerpápa" személyében rejlik. A burgerblogger túlzás nélkül a város minden hamburgerezőjében járt, kóstolt és megírta. Sok száz (ezer?) burger elfogyasztása után döntött úgy, hogy ideje megmutatnia tudományának kvintesszenciáját. Hogy nem tett rossz lóra (marhára), azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy másfél év alatt három Bamba Marha burgerező nyílt a belvárosban.

Bp BARbq
A barbeque-s arcok az egyébként is laza streetfooderek között is a legvagányabbak, tetkó nélkül szinte elképzelhetetlenek. A Tetovált Séf, Serényi Zsolt dolgozott elegáns francia étteremben és bajor sörházban is, míg rátalált az igazán testhez álló barbeque-ra. A fáradhatatlanul, akár 20 órán át is füstölő BBQ szakácsok egy kis texasi életérzést importálnak Magyarországra: az Akácfa utcában is egy faszén tüzelésű szekrényszmókerben puhulnak a húsok. Urbán Roland bártender közreműködésével további tetkókkal és egy elképesztően izmos italsorral egészülnek ki a szaftos húsok: 30-féle koktél, sör, bor, pálinka, pezsgő. Veszélyes hely, pár ezer kalória alatt nem lehet megúszni. Néhány hónap alatt komoly rajongóbázisra tett szert.

Food Truck Udvar
A szürke Üllői úti ház kapuján betérve egy elvarázsolt tér fogad. Szalmabálák, fa útjelzőtáblák (pontosabban furgonjelzőtáblák), színes izzósorok – a Food Truck Udvar a romkocsmák és a szabadtéri fesztiválok hangulatát hozza egyszerre. Kínálatában a barbeque-stól a füstölt pisztrángosig, Steiner Kristóf vegán konyhájától a reform melegszendvicsezőig, a fröccsbusztól a gnocchi furgonig minden belefér. Nem titok, hogy a Food Truck Udvarnak azért is van helye a top tízben, mert fontos ügyet képvisel. A hazai food truck mozgalom kibontakozását elavult jogszabályok nehezítik, ezért leginkább csak fesztiválokon találkozhatunk velük. A Food Truck Udvarban táborozó furgonok ha nem is az eredeti amerikai, útszélen leparkoló, aztán továbbálló truckok világát, de valami nagyon hasonlót képvisel, esténként remek hangulattal.

Holy Cow
A szent tehén, ahol mégis malacfejekkel találkozhatunk: a Holy Cow-ban koncepciózusan tömpeorrú malacokat formáznak a bucik, amikbe akár dupla adag, 300 grammos húst is kérhetünk. De milyen műfajt is képvisel a Holy Cow? Hamburgerező – organikusan, avagy nyugodtan érdeklődjünk, hogy honnan származik a burgerekbe és hotdogokba kerülő hús, virsli, kézműves sajt és házi készítésű szószok. (A hot dogot itt persze véreshurkával, balzsamos hagymás almapürével és mézes-mustárral képzeljük el.) A nutellás fánkvirágot látva joggal gyanakodhatunk: az Il Panificio Basilico atyja, Szabadfi Szabolcs keze nyomát láthatjuk (ő az üzlet egyik tulajdonosa is), a pékáruk minősége tehát nem kérdés. A Nyugatitól pár sarokra, a Katona József utcában találjuk.

Kemencés Pizza
Igen, végre nem csak a belvárosban ehetünk igazi, vékony, nápolyi stílusú pizzát, ami csakis fatüzelésű kemencében készülhet, és amit bűn nem frissen, azonnal fogyasztani! Egy kedves házaspár, akik nem restek Olaszországig menni az alapanyagokért – a Dining Guide gálára is azért érkeztek némileg elcsigázottan, mert sonkáért voltak az "anyaországban". Lelkesen támogatunk minden kezdeményezést, ami Budapest frekventált helyeinn kívül is alternatívát nyújt a minőségi vendéglátásra! Kemencés Pizzát Rákospalotán, a XV. kerületben ehetünk.

Odú
Nemrég megírtuk, miért érdemes itt kezdeni a reggeleket, bár a név megtévesztő; az Odú nem egy félhomályos, kuckózós bölcsésztanya. Jó helyekben nincs hiány Újlipóciában, az Odú azonban az erős mezőnyből is kiemelkedik: modern, laza konyha, ahol már reggel 8-tól jókat ehetünk. Reggelik terén tojásos ételekben erősek – eredeti módon aiolival, kovászos uborkával, parmezánnal és salátával kínálják a tojásvariációkat. A hely, ahol még a saláták sem unalmasak: a füstölt lazac salátát lazackaviárral, a parmezánsalátát hagymachipsszel, a chorizós salátát aszalt paradicsommal és parmezánnal kínálják. Ha a környéken járunk, és mennénk is tovább, érdemes beugrani egy adag ebédért elvitelre: itt tényleg gyorsan kapunk nagyon jót. Az Odút Újlipótvárosban, a Balzac és a Tátra utca sarkán találjuk.

Revolución Budapest
Az ilyen helyeket keressük-szeretjük, több szempontból is. Egy népszerű irányzatot (tex-mex) képviselnek a város több gyengébb próbálkozása mellett tényleg színvonalasan; valahogy mindig jó odabent a hangulat; és egyébként is, ahová izgatottan lépünk be, hogy a táblára felírt, mindig változó ajánlatok közül mit is kérjünk, az rossz hely nem lehet. A quesadilla-burrito-hamburger szentháromságon túl mindig izgalmas tételek – pozole leves, marhahúsos chimichanga, kolbásszal töltött burrdog, szilvás-meggyes gőzölt gombóc – közül válogathatunk. A Revolución Budapestben még a rántott csemegeuborka és a rántott tejberizs sem ciki. Sőt! Mexikóért az Akácfa utcába menjetek.

Steamboo
Szabó Győző régi álmát valósította meg a steemboo-val, amelyben lassan két éve épp olyan meggyőző alakítást nyújt, mint a Tháliában és a Karinthy Színházban . Persze mit is várhatunk egy képzőművésztől? Az alkotó sokoldalúságát a Steamboo-ban igen finom falatok formájában üdvözölhetjük, és még azt is kijelenthetjük, hogy egészségesek ezek a rizzsel gőzölt jóságok. Nagyra értékeljük az innovációt, a steamboo ugyanis saját fejlesztés: majdnem sushi – tiki style módra. Hogy ez mit is jelent? A bambuszpárolóban gőzölt választ a Hold utcában keressük, sőt akár Bécsig is mehetünk érte. Bizony, tavaly nyár óta a steamboo-nak már az osztrákok is örülhetnek.

Töltő
Mindig izgalmas, ha egy elismert szakácstehetség kilépve a terített asztalos éttermek világából a street food mellett teszi le a voksát. Juba Benedek az Olimpiából (amely idén a 6. legjobb étterem lett a kalauz szerint) érkezett a Wesselényi utcába, hogy a megtépázott hírnevű magyar kolbásznak szentelje saját kis üzletét. A burgerforradalom óta már kolbászforradalomról is beszélhetünk, a piacos-henteses műfaj egyik első megújítója volt a Töltő. Ötféle húsból – szarvas, vaddisznó, sertés, marha és csirke – kóstolhatunk itt gourmet kolbászokat egészen frappáns ízpárosításokkal. A szarvast pisztáciaszósz és céklás tápiókachips, a sertést fügés dijoni mustár és almachutney, a csirkekolbászt gyömbér, lime és a japán ponzu szósz kíséri. Még sosem kellett itt csalódnunk.

Veganlove
Végre elindult valami: már több helyen ehetnek itthon is jót a húsra nem vágyók. Az egyre erősődő hazai vegán mezőnyből a Vegan Love-ról ítéltük úgy, hogy megbízhatóan hozza azt a színvonalat, amellyel a top tízben van a helye. A seízű szójás fogásokat felejtsük el: a Veganlove ízekben gazdag, jól kitalált, szaftos burgerei nem okoznak hiányérzetet. A padlizsánból itt "bacon", az édesburgonyából és a feketebabból pedig "húspogácsa" készül. Kifejezetten ajánljuk megrögzött húsevőknek is tenni egy próbát a Veganlove-val: ahogyan a Magic Burger a burgerforradalom egyik első hazai letéteményese volt, úgy a Veganlove is az vegán fronton. A Magic Burger-es példát nem véletlenül hoztuk: a tulajdonos házaspár ugyanaz. Az ő személyes életmódváltásuk lenyomata a Veganlove megnyitása.

 

Fotó: Séf Asztala/Facebook (Balogh Kata)

 

+1: A Séf Asztala
Ahogy azt a kalauzban is jeleztük, a Séf Asztala lapzártánk előtt néhány nappal nyílt meg. Bár azonnal teszteltük, és pozitívak voltak a tapasztalataink, az idő próbáját Wolf András üzletének is ki kell állnia. Lássuk, hogy meg tud-e felelni a saját magával szemben állított magas elvárásnak! Friss interjúnk a Séf Asztaláról Wolf Andrással itt.
Megjegyzés: a tízes listát abc-rendben közöljük. Míg a "nagy éttermek" tesztelését egy nemzetközi, Michelin-csillagos séfekből is álló tesztcsapat végezte, a street food jelölteket hazai anonim tesztelők kóstolták végig. A könyv teljes street food listájában olyan éttermek is szerepelnek, amelyeknek minőségi kínálatuk okán van helye a kalauzban, de nem fértek be a klasszikus étterem kategóriába.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram