Hirdetés
Hirdetés

Ez lett mára a magyar „lángossütő" rendelet sorsa

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 13.
Gyorsan reagált a közfelháborodásra a kormány, a Magyar Közlöny legfrissebb számában már módosították a szeptember elseje óta érvényben lévő miniszteri rendeletet.
Hirdetés

Nyitóképünk illusztráció, a budapesti Czakó Kert étterem fotója.

Hétfőn kapta fel a sajtó a 444.hu cikke nyomán, jóllehet már közel másfél hónapja, szeptember elsején életbe lépett az a miniszteri rendelet, mely minden konyhai dolgozótól és vendégtéri alkalmazottól elvárta volna a szakképesítést, aki „a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését és felszolgálását" végzi.

A hazánkban jelenleg 40-50 ezer főre becsült vendéglátóipari munkaerőhiány mellett óriási felháborodást váltott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium 34/2021. (VII. 26.)-os számú rendelete. Ennek fejében a büféktől a legegyszerűbb utcai ételek és fagylaltok árusaiig minden dolgozót szakképesítést megszerzésére köteleztek. (Lásd a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tájékoztatójának 1. mellékletét.)

Fotó: Pixabay.com

Láthatóan a sajtóvisszhang hatására vonta vissza pillanatok alatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a vendéglátóhelyek működését még inkább ellehetetlenítő rendelkezést.

A szektor egészét munkaerőhiány sújtja, legutoljára a napokban Gerendai Károly nagyvállalkozóval, többszörös étteremtulajdonossal készített interjúnkban foglalkoztunk a témával.

„Rendszeres probléma, hogy az állásinterjún leegyeztetünk egy próbanapot, de ezekre sokszor végül már el sem jönnek, mert közben máshová is beadják a jelentkezésüket, ahol próba nélkül is felveszik őket. Lassan már ott tartunk, hogy mi is szinte bárkit felvennénk, de a szakmán belül a mi szegmensünk egy speciális terület, nem tudunk olyanokat alkalmazni, akik nem beszélnek idegen nyelvet, vagy egyáltalán nincsen vendéglátós tapasztalatuk. Nem mehetünk egy bizonyos szint alá, mert akkor meg elégedetlenek lesznek a vendégek"fogalmazott lapunknak Gerendai Károly.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram