Hirdetés
Hirdetés

„Ez az élelmiszerek és a bolygó jövője" – Dominique Crenn a fenntarthatóság valódi alternatíváiról

SZERZŐ: DiningGuide
2022. május 9.
„Ha változtatni akarsz a világon, itt az ideje, hogy időt szakítsál rá." (Dominique Crenn)
Hirdetés

A Finediningloversnek adott interjút Dominique Crenn, a világ egyik legnagyobb hatású, zseniális séfnője. Crenn az elmúlt években súlyos betegségen esett át, de felgyógyult mellrákjából, 2020 ősze óta újra egészségesnek nevezi magát. Az egész világon, így az étteremszektorban is halaszthatatlan fontosságú fenntarthatóság kérdésében idézünk a séftől, aki – mint láthatjuk – a hangzatos szavakon túl a tettekben sem marad adós.

A három Michelin-csillagos Atelier Crenn San Franciscóban kiérdemelte a fenntarthatóságot díjazó Green Michelin-csillagot is, ezzel az Egyesült Államok legzöldebb csúcséttermeinek egyike. Hogy mit jelent ez a fajta gondolkodás a gyakorlatban? A Finedininglovers friss interjújából idézünk.

Hirdetés

Szándék és cselekvés

„Minden étterem működtethető fenntarthatóan, ha igazán akarja. Az Atelier Crenn tavaly hivatalosan is műanyagmentesnek minősült. Ez azt jelenti, hogy

minden egyszer használatos műanyagot eltávolítottunk az étteremből.

Nem használunk tehát műanyagot, az ételmaradékot saját gazdaságunkban komposztáljuk, helyi és a fenntartható [gazdálkodásból származó] termékeket, halakat és tenger gyümölcseit használunk. Nem könnyű mindezt megtenni, de ha változtatni akarsz a világon, akkor itt az ideje, hogy időt szakítsál rá."

Hús állatok megölése nélkül

„Együtt dolgozom az Upside Foods-szal, hogy szakmai segítséget nyújtsak a sejttenyésztett húsuk termékfejlesztéséhez. Az első termékük csirkemell, amelyet teljes mértékben állati sejtekből állítanak elő, de állatok megölése nélkül. Ez az élelmiszerek és a bolygó jövője. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy velük dolgozhatok, és hogy majd elsőként szolgálhatom fel a terméket, amint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság jóváhagyja.

Az a tervem, hogy céltudatosan dolgozzam. Olyan projekteket fogok véghez vinni, amelyek változást hoznak a világban. Mindennek, amit teszek, pozitívnak kell lennie, és valamilyen módon visszaadnia a bolygónak. Csak egy kis pozitív változást próbálok elérni a világban. Tudom, hogy ha én magam adok, akkor kapom a legtöbbet.

Nem azért dolgozom, hogy én legyek sikeres, hanem azért, hogy másokat felemeljek.

Forrás: Finedininglovers

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram