Hirdetés
Hirdetés

"Ez a Mór24, a laza hely, ahol a pohárban és a tányéron is a minőség az első." - Bib Gourmand esélylatolgatás Almás Edittel és Albrecht Tamással

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 25.
Az, hogy a Michelin szétnézett vidéken, kikerült Budapesten kívülre, az a magyar vidéki gasztronómiának óriási lehetőség az előrelépésre.
Hirdetés

Almás Edit és Albrecht Tamás a világot bejárva végül hazatértek Balatonfüredre, ahol megnyitották éttermüket a Jókai Mór utca 24-es szám alatt. A Mór24 pillanatok alatt kulthelyévé, megkerülhetetlen pontjává vált a hazai vendéglátásnak, hamar bekerültek a köztudatba. Vendégeiket nem csak a nyári szezonban, és nem csak a Balaton partján várják, nemrég adtunk hírt a Dérynével közös, különleges budapesti vacsorájukról. Most a hamarosan megjelenő Michelin-Guide kapcsán kérdeztük az alapító tulajdonospárt.

Milyen érzésekkel várják a Michelin-Guide megjelenését?

Almás Edit: Izgatottan várjuk, de próbálunk nem számítani semmire, semlegesen hozzáállni, mert akkor nem lehet belőle csalódás! Igyekszünk nem nagyon ráfeszülni.

Albrecht Tamás: Azért ez egy nagy dolog lehet!

Az, hogy a Michelin szétnézett vidéken, kikerült Budapestről, a magyar vidéki gasztronómiának óriási lehetőség az előrelépésre.

Ha tényleg lesz díjazás, ha sikerül, az óriási öröm! Hatalmas vonzerő lenne egy díjazott vidéki éterem az emberek számára. Ez nálunk is kulcskérdés, hiszen itt a Balatonnál a téli napok még mindig nagyon gyengék. A Michelin most olyan hatást indíthat el, ami éves szinten megváltoztathatja, kitolhatja a látogatottságot.

A porta és a cégér Fotó: Mór24 Facebook

Milyen kihívásokkal néz szembe egy Budapesten kívüli étterem?

Edit: Jelenleg a balatoni ősz és tél időjárásfüggő. Ezt nem lehet kivenni az egyenletből, ha jó az idő, akkor sokkal tovább tart a szezon, akkor jönnek az emberek. És ez szerintem nem csak a Balatonon van így, ha búskomor az időjárás, az emberek kevésbé mozdulnak ki. Ezen is változtathat a Michelin-kalauz, egy díjazott hely olyan vonzerő, amiért szívesebben útra kelnek az emberek…

Tamás: És ennek óriási az értéke, üzenete lehetne a külföld számára is. Hírt adna magáról a magyar vidék, végre felkerülne a térképre, hogy itt is van minőségi vendéglátás, kreativitás, érték, nem csak Budapesten. Lehet érkezni és érdemes jönni!

Készen állt a Budapesten kívüli vendéglátás a Michelin érkezésére?

Tamás: Mi úgy látjuk, hogy igen. Már korábban elindult valami, a Covid idején meg talán fel is gyorsult a fejlődési folyamat. Az emberek nem akartak a Covidban Budapesten ragadni, de ettől függetlenül is, elkezdődött a folyamat, vidéken is megjelentek a minőségi, kreatív éttermek, és az igényes vendégek. Hogy az igény szülte-e a kínálatot, vagy a kínálatnak köszönhető az igényesség megjelenése, azt ki tudhatja, olyan ez, mint a tyúk meg a tojás…

Sütőtök Fotó: Mór24 Facebook

Edit: Mi azt tapasztaljuk, hogy igenis létezik a magyarországi gasztroturizmus, hiszen például mi is kiesünk a füredi forgatagból, mégis érkeznek hozzánk sokan és célirányosan. Egyre gyakoribb, hogy valaki nem a kirándulás közben keres valami helyet, ahova beülhet, hanem egy-egy jó étterem köré szervezi az egész utazását!

Mit jelentene a Mór24 számára a Bib Gourmand minősítés?

Tamás: Nagyon örülünk, hogy Bib Gourmand az, amire jelöltek minket, hiszen azt érzem, hogy mi pontosan ezt szeretnénk képviselni. Nem azt mondom, hogy az összes Michelin-csillagos étterem merev, mert léteznek laza helyek is, de szerintem a Bib Gourmand pont azt mutatja, hogy van minőség, van kreativitás, elérhető árakon.

Edit: Egy fokkal talán lazább, hiszen a csillag sok mindennel jár együtt, például olyan komolysággal, amit mi nem feltétlenül szeretnénk képviselni, a Bib az, ami igazán a mi stílusunkba vág.

Tamás: Ez a Mór24, ezek vagyunk mi, egy laza hely, ahol a pohárban és a tányéron is a minőség az első.

Minőség a tányéron, minőség a pohárban Fotó: http://mor24.hu

Melyek a Mór24 ikonikus fogásai?

Tamás: Én egyértelműen a császárt mondanám! Nagyon szeretem, sokféleképpen el tudjuk készíteni, a textúrái nagyszerűek, ropogós, omlós… Ázsiai, európai stílusú szószokkal, kiegészítőkkel tudjuk készíteni, kombinálni. Nagyon jól lehet variálni, és mi variáljuk is!

Edit: Szerintem pedig a sült kovász és a disznósajt azok a fogások, amik igazán mi vagyunk!

Tamás: Igen, a kovászt én is akartam mondani!

Az elnyert minősítés hatására változtatnának az étterem stílusán?

Tamás: Nem, nem gondolnám… Ezek vagyunk mi, ez az irány. Nem akarunk például degusztációs menüt kínálni. Amit képviselünk, az bevált, ezt szeretnénk folytatni!

Nem kell mindenkinek a csillagra hajtani, a Bib Gourmand-nak megvan az értéke, üzenete. Jó lenne, ha sok lenne belőle az országban!

Rántott disznósajt Mór24-stílusban Fotó:https://www.mor24.hu

A Mór24 a 2022-es Dining Guide Étteremkalauzban

A 2020-ban megnyílt, Almás Edit és Albrecht Tamás által fémjelzett Mór24 véleményünk szerint mára Balatonfüred és a térség legjobb alternatív gondolkodású vendéglátóhelye. A Mór24 a tulajdonosok személyiségéből adódó diszkrét kommunikációjával, gasztronómiai értelemben nyitott gondolkodásmódjával, progresszív, a balatoni klisékből kilépő látásmódjával hódít. Az étterem szűk, szezonális lehetőségekre építő kínálata, a small plate és foodsharing élményt kínáló koncepciója, az ételek kiemelkedik a balatoni mezőnyből. A konyha bátran ötvözi a regionális alapanyagokat a világkonyhák ízvilágával. Az egység a fenntartható gondolkodás eredményeként széles natúrbor kínálattal rendelkezik.

Tovább olvasok:

https://diningguide.hu/interju-almas-edittel-es-albrecht-tamassal-mor24/?sponsor=samsung

    

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram