Hirdetés
Hirdetés

Extrém hőség és olajválság – Aszály fenyegeti a Spanyol olívaolaj-termelést

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 19.
A perzselő időjárás és az aszály az olívaolaj-termelést is fenyegeti. A tartósan 43 Celsius fok feletti hőmérséklet az emberi életek mellett a mezőgazdaságra, azon belül az olajfaligetekre is veszélyes. A spanyolországi olívaolaj ára már most is jóval az ötéves átlag felett jár, és valószínűleg tovább fog emelkedni.
Hirdetés

Két héttel ezelőtt Sevilla városában és Andalúzia déli vidékein a hőhullám olyan extrém mértékű volt, hogy a történelem során először a hurrikánokhoz hasonlóan nevet is kapott. A hőség a Zoe nevet kapta, és jóval negyven fok fölé emelte a hőmérsékletet. A szakértők szerint nem ezek lesznek a nyári időszak legmelegebb napjai. A hőhullámokat figyelő és elnevező meteorológiai bizottság már elő is készítette a  Yago, Xenia, Vega és Wenceslao neveket a várható érkező hullámoknak. 

A spanyol agrárminiszter, Luis Planas a Bloombergnek nyilatkozott: „Ha nem csökken a hőmérséklet, akkor az idei olívatermés jóval alacsonyabb lesz, mint amilyen az előző években volt.”

Az olívaszektort a magas hőmérséklet mellett az egyre kétségbeejtőbb csapadékhiány is fenyegeti. A helyi termelők elmondása szerint a régióban hozzászoktak már a száraz időszakokhoz, de az idei évben eddig a szokásos esők alig fele hullott le az égből. És az előrejelzések szerint ez csak rosszabbodni fog. 

Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelő országa, a világ olívaolaj-készletének majdnem felét itt készítik.

A második helyezett Olaszországban sem sokkal jobb a helyzet, az elmúlt hetven év legkomolyabb aszálya sújtja az itteni olívaültetvényeket is. Ez pedig a termelésben akár harmincszázalékos visszaesést is jelenthet. 

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a háború miatt Ukrajnában visszaesett a napraforgóolaj-termelés, így a világban a kereslet növekszik az olívaolaj iránt, és ezt az igényt a várhatóan alacsony termés nem fogja tudni kielégíteni, ez pedig végső soron az olajok árának további emelkedését fogja okozni.

Az extraszűz olasz olívaolaj ára jelenleg huszonhét százalékot emelkedett a két évvel ezelőttihez képest, a spanyol olívaolaj pedig átlagosan tizenkilenc százalékkal drágább, mint öt évvel ezelőtt. Felipe Elvira andalúziai termelő szerint, ha jön eső és csökken a hőmérséklet, még van esély arra, hogy valamennyire magához térjenek az olajfák, menthető a termés jó része. Ha azonban megérkezik Yago, vagy Xenia, az olívaolaj ára a kétségbeejtően felhőtlen egekig szökhet.

Forrásaink voltak:

1, 2, 3, 4

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram