Hirdetés
Hirdetés

Exkluzív: Széll Tamás Tallinnból, a Bocuse d'Orról: "Rendkívül erős mezőnyben versenyzünk"

2020. október 16.
A Bocuse d'Or Europe versenyen tallini idő szerint ma reggel 8:40-kor elstartolt a magyar csapat Veres István séf, Molnár Bence commis és Volenter István coach szereplésével! Széll Tamás csapatelnököt tegnap este értük el egy gyors helyzetjelentés és helyzetfelmérés erejéig.
Hirdetés

A verseny menetének megfelelően minden ország csapata delegál egy zsűritagot. A napokban zajló megmérettetésen a magyarok részéről delegált pontozó zsűritag Széll Tamás, a Bocuse d'Or 2016-os Európa-bajnoka. Tallinnban a tegnapi első versenynap végén értük el Széll Tamást – a magyar csapat pedig korareggel elrajtolt.

Az európai döntőkön mindig megjelennek az adott országok szurkolói is, a jelenlegi helyzet azonban akadályozza az utazást. Milyen a hangulat?

Széll Tamás: A hangulat ugyanolyan, mint eddig bármikor. Bár sokkal kevesebben vannak jelen, a lelátón a megszokott közönség körülbelül 10%-a szurkol most, de ők nagyon lelkesek, hangosak, ahogyan azt kell. 250-300-an folyamatosan tartózkodnak az arénában. A műsorvezetés most is ugyanolyan, mint minden Bocuse d'Oron, itt vannak a versenyzők legközelebbi hozzátartozói és a verseny támogatóinak képviselői.

A magyar csapat élén álló Veres István nyáron némi humorral azt mondta, hogy ő nem is bánja, ha csend lesz a nézőtéren, jobban fognak tudni koncentrálni.

Zaj pedig most is van, de ezzel együtt teljes ez a verseny. Én pedig megjegyzem, hogy nem csak maga a verseny és a produktumok fejlődnek, formálódnak folyamatosan, hanem maguk a versenyzők is. A magyar és a többi csapat tagjain is magabiztosságot, koncentráltságot látok, és nem az izgalom, netán a pánik jeleit. Nagyon profik.

A fürj itthon is ismert és kedvelt alapanyaga a topgasztronómiának, az afrikai szürkeharcsa azonban új kihívás most mindenkinek.

Igen, ez konkrétan egy másodosztályú hal. Mondhatnánk, hogy az egyetlenegy előnye, hogy friss. (Mosolyogva.) Nagyon meg kell vele dolgozni, de az esélyek egyenlőek, hiszen minden csapatnak ugyanolyan kihívást jelent. A Bocuse d'Or versenyek sajátossága, hogy hónapok állnak rendelkezésre a fő alapanyagok kihirdetése után, ennyi idő alatt pedig ki tudja magát forrni a készítése, minden séf a saját stílusának megfelelően tudja kihozni belőle a legtöbbet.

Sajnálatos módon a járvány miatt négy ország visszalépett. A verseny kimenetelét illetően ez hogyan befolyásolhatja a várható helyezésünket?

Négy kevésbé esélyes ország mondta le az Európa-döntőt, a mezőny tehát kifejezetten erős. A ma versenyzett észtek is látványosan belehúztak, ami jellemző is, hiszen a házigazda országok mindig fokozott erővel készülnek a versenyre. Meglepő volt a mai napon a spanyolok szereplése, akik szintén szépen teljesítettek.

A skandináv fölény köztudott a Bocuse d'Or versenyeken. Hogyan látod most az ő teljesítményüket?

Az kell mondanom, hogy megint csak érvényesül a papírforma, a skandinávok ugyanis ismét elhúztak a többi ország mellett. Ahogyan eddig, most is két lépéssel előttünk járnak, a legnagyobb lendület és elszántság rajtuk látható. Nagyon kidolgozottan és koncentrált ízekkel dolgoznak, rendkívül jól teljesítenek. Holnap versenyeznek még a franciák, akik szintén nagyon erős szereplők.

A magyar csapatnak most a legfőbb célja a világversenyre továbbjutó tízbe bekerülni. Az első versenynap zárultával hogyan látod most ennek esélyét?

"Egyértelműen úgy, hogy keményen meg kell dolgoznunk érte. Őszintén bízom benne, hogy a legjobb tízben ott a helyünk, de a non-plus ultra az volna, ha benne lennénk a top 5-ben."

Az eredményhirdetés ma este 6 körül várható.

1. nap: október 15-e, csütörtök versenyző országai:

1. Spanyolország
2. Hollandia
3. Izland
4. Észtország
5. Dánia
6. Svédország
7. Grúzia
8. Lengyelország

2. nap: október 16-a, péntek versenyző országai:

1. Litvánia

2. Magyarország

3. Finnország
4. Franciaország
5. Svájc
6. Olaszország
7. Oroszország
8. Norvégia

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram