Hirdetés
Hirdetés

Európa újra szigorít: rövidített nyitvatartással, kontaktkutatással, teljes bezárásokkal küzd a vendéglátóipar

SZERZŐ: diningguide
2020. október 16.
Az ősz beköszöntével újra szigorítások jönnek, Európa számos országa szorít a gyeplőn, ezt pedig azonnal megérzi a vendéglátóipari szektor is. Összegyűjtöttük az aktuális intézkedéseket.
Hirdetés

Míg a világ néhány pontján még csak mostanában tudtak kinyitni az eddig zárva tartó éttermek, vagy éppen most engedélyezték a beltéri étkezést, addig Európát nyugtalanítja a koronavírus második hulláma. A kontinens számos országa szigorításokkal él, akár a maszkviselést illetően, akár az együtt mozgó társaságokkal kapcsolatban. Lássuk hogy alakulnak az intézkedések, melyek egyelőre nekünk távolinak tűnnek, de adott esetben számolnunk kell vele, heteken, hónapokon belül.

Szlovákia

Köztereken is maszkviselésre kötelezik a szlovákokat és ismét bevezették az idősávos vásárlást. Az iskolák és oktatási intézmények bezártak, az éttermeknek nem kellett, de csak teraszokon lehet étkezni és elvitelre kérni a rendelést.

Hirdetés
Csehország

Csehország jelenleg egyike azoknak az európai országoknak, ahol az egymillió főre jutó koronavírusos esetek száma a legmagasabb. Október 14-én bezártak az éttermek, bárok, kávézók is, elvitelre is csak este 20:00-ig van lehetőség.

Ausztria

Komoly kontaktkutatást végeznek a bécsi éttermekben — minden vendégnek regisztrálnia kell. Közeleg a síszezon is, amit kiemelt figyelemmel kezelnek, idén például nem lesznek hüttés mulatságok.

Románia

Vészhelyzetet jelentettek Romániában, az otthon elhagyása után mindenhol kötelező a maszkviselés. Azokon a településeken, ahol 1,5-nél kevesebb a fertőzési ráta, az éttermek 50%-os telítettséggel, de működhetnek. 1,5-3 közötti rátánál 30%-on, ahol viszont a 3%-ot meghaladja az az arány, ott nem nyithatnak ki az éttermek és kávézók.

Horvátország

A vendéglátóhelyek éjfélig tarthatnak nyitva, zárt térben egyedül az asztaloknál lehet levenni a maszkokat. Betiltották a svédasztalos étkeztetést.

Észak-Írország

Október 16-tól a pubok, kávézók és éttermek nem fogadhatnak helyben étkező vendégeket, kizárólag elviteles ételek készítése-és kiszállítása miatt tarthatnak nyitva, kizárólag 23:00 óráig.

Spanyolország, Katalónia

Katalóniában is megugrott a megbetegedések és a halálesetek száma, amire az ország azonnali megszorításokkal reagált: október 15-től 15 napig bezárnak a vendéglátóegységek. Szintén csak a kiszállítás és az elvitel a megengedett ebben az időszakban.

Franciaország

A legnagyobb és legnépesebb francia városokban október 17-től szigorítanak a szabad mozgáson. 21:00-06:00 óráig csak sügős esetekben lehet elhagyni az otthonokat. Az éttermeket, kávézókat még nem zárták be, de a szakma szerint a sávos kijárási tilalom egyet jelent az esti szerviz elmaradásával, sokaknak az ismételt ellehetetlenedéssel.

Hollandia

Október 14-én minden bár, étterem és coffee shop bezárt. 20:00 óra után az üzletek sem árusíthatnak alkoholos italokat. Egyelőre négy hétre szól a megszorítás.

Németország

Teljes bezárással még nem kell számolniuk, de akár itthon, 23:00 óra után nincs éttermezés, kocsmázás. A vendéglátóhelyeken vendéglistát vezetnek, kötelező a személyes adatok kitöltése, ha ez elmarad, az egyén és a hely is pénzbírságot fizet.

Olaszország

A tavaszi megrázkódtatások után az olaszok is elővigyázatosak, már az utcán, nyílt tereken is kötelező a maszkviselés. November 13-ig az éttermeknek és bároknak éjfélkor kell zárniuk, de ha nincs asztali szerviz, már 21:00-kor csendre intik őket. A helyek előtt 21:00-06:00-ig nem lehet gyülekezni.

Dánia

Koppenhágában és környékén már 22:00-kor bezárnak a vendéglátóhelyek, ahol a vendégeknek minden esetben viselni kell a maszkot, kivéve étkezéskor.

Belgium

A 23:00 órás zárás náluk is alapvetés 2020 őszén, ráadásul egy asztalnál maximum négy ember foglalhat helyet. A piacokon betiltották az étkezést.

Egyesült Királyság

Háromszintű intézkedéseket jelentett be Boris Johnson az Egyesült Királyságban, ennek következtben más-más régiókban, más-más szabályokat kell követni, a 100 000 emberre eső koronavírus-esetszámok alapján. Liverpool városára például a legszigorúbb intézkedések vonatkoznak, a bárokat és pubokat már bezárták, de az éttermek még nyitva maradhatnak. London közepes szigorítást kapott, ennek következtében azok a vendéglátóhelyek, ahol ételt is felszolgálnak, 22:00-kor zárnak, elvitelre és kiszállításra folytathatják csak a tevékenységüket este tíz után. Az éttermekben, pubokban csak olyanok ülhetnek egy asztalhoz, akik egy háztartásban élnek, vagy egy "social bubble"-ba tartoznak.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram