Bécs, Berlin, London és persze Spanyolország: Top10 steakhouse Európában a Worlds Best Steaks listája alapján

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. február 22.
a Lounge rovat
támogatója a
Európa 10 legjobb steak étterme a World's Best Steaks listája alapján.
Hirdetés

Többféle állatból készülhet steak – emlékezzünk csak az Emu, krokodil vagy teve steaket együnk ma? Különleges húsok Ausztráliában című írásunkra –, de a legtöbben a marhahúsra szavaznak. Emiatt azokban az országokban fejlődött ki komoly kultúrája a steakkészítésnek, ahol virágzik a szarvasmarhatartás is. Mindenki tudja, kik viszik a prímet: Argentína, Írország, Új-Zéland, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és persze Japán is, de más ázsiai országokban is elterjedt, bár ott jellemzően a húst szeletelve és keverve sütik egytálételek részeként.

A steakéttermek minőségi mutatója a beszerzésnél kezdődik, függetlenül attól, hogy családi vállalkozásról van szó, vagy egy terjeszkedő étteremláncról. Összegyűjtöttük Európa tíz legjobbnak tartott steakéttermét, ahol valóban a húsról szól minden.

Fotó: Goodman Restaurants

Hawskmoor Seven Dials, London, Egyesült Királyság

A Hawksmoor hét londoni éttermet üzemeltet, köztük a Seven Dialst is, amely egy régi sörgyár épületében található. A patinás épületnek a sörök mellett a steakekhez is legalább olyan erős a kötődése. A sörfőzde első tulajdonosa, Alderman Combe évente steak vacsorát szervezett London előkelőségeinek, 1807-ben még a walesi herceg és York hercege is vendégei voltak. Oldottabb hangulatban, de a fenséges lakomák élményét viszi tovább az étteremben Richard Turner, steak mester. Az itt választható húsok mind szabadtartású tenyészmarhákból származnak, amelyeket kizárólag brit füvön neveltek. A kézzel vágott állatokból származó termékeket 35 napig szárazon érlelik, melynek hatására további markáns aromákkal gazdagondnak. A Seven Dials csapatának célja, hogy faszénen sült steakjeiket fogyasztva vendégeik hercegi módon érezzék magukat.

Asador Etxebarri, Axpe, Spanyolország

A Victor Arguinzoniz séf által vezetett étterem nem csak kiváló steakjeivel hívta fel magára a gasztronómia szakembereinek figyelmét, de a tavalyi évben a világ 50 legjobb étterme között is a második helyre került. A vendéglátóhely 1990 óta működik a spanyol Baszkföldön egy rusztikus kőépületben, melynek teraszáról nagyszerű panoráma nyílik a séf saját helyi spanyol marhákból álló csordájára, melyekből az étterem hús kínálata is táplálkozik. Főleg szárított és érlelt húsokkal dolgoznak, melyekhez a főzési folyamat pontosabb irányítása érdekében a séf saját maga tervezte grilljeit használják, aki emellett számos edényt is feltalált, például hálós serpenyőket. Az étterem saját 750°C-ra felfűthető kemencékkel rendelkezik, amelyekben Arguinzoniz és csapata mindennap friss szenet készít, melyeknek az ételekhez passzoló különböző fák a nyersanyagai.

El Capricho, Jimenez de Jamuz, Spanyolország

Az étteremben az Ibériai-félszigetről származó szarvasmarha fajták húsát kóstolhatják a vendégek, akik Jiménez de Jamuz földjének makk és tölgy hajtásaival táplálkoztak. A szabadtartásban nem csak az állatok stressz mentes élete a fontos, de az is, hogy mozogjanak, és így a zsír megfelelően szője át a hússzöveteket. Az állatokat 7-13 éves koruk között vágják le, a vágás után a hús érlelési folyamatokon megy keresztül, amelyek hetekig, de akár hónapokig (160 napig) is eltarthatnak attól függően, hogy az egyes darabokat mihez akarják felhasználni. A végső lépés a sütés, mely egy perccel sem rövidíthető le, az egyedi fatüzelésű kemencékben tölgyfa szénen vagy nyitott tüzes grilleken éri el a hús utánozhatatlan aromáját. José Gordón séf a hús fogyasztás fenntarthatóságáért tett erőfeszítései valóban különleges teljesítménynek számítanak.

El Capricho / Fotó: bodegaelcapricho.com

El Capricho / Fotó: bodegaelcapricho.com

Goodman, London, Egyesült Királyság

A híres jazzklarinétos, Benny Goodman nevét viselő étterem valójában egy amerikai koncepció oroszok által működtetett brit változata. Így talán nem is meglepő, hogy a multikulturalitás jegyében a brit marhák mellett, amerikai és spanyol húsok is feltűnnek a kínálatban. A vendégek választhatnak brit helyi legelőn nevelt Galloway, de kukoricás US Black Angust is vágásra, amit rendelésre végeznek. A marhahúst a helyszínen szárazon érlelik, így a naponta változó steak menüre mindig az érlelés magasságában lévő darabok kerülnek fel. A kiválóan érlelt húsok sütését egyedi faszénkeverékkel oldják meg. Bár a menü változatos a minőség állandó, melyet Tim Delaney séf jelenléte biztosít a konyhán.

Fotó: Goodman Restaurants

Fotó: Goodman Restaurants

Beef & Glory, Bécs, Ausztria

A 2017-ben nyílt étterem konyháján Oliver Geyer a vágy történetét meséli el a húsokon keresztül a gasztronómia szerelmeseinek. A minőségi hús kínállat az osztrák szimmentáli marhától és az amerikai szabadtartásos marháktól, az ausztrál és japán Wagyu marhahúsig terjed. Ezeket mind a házon belüli finomítják és érlelik. A húsokat egy az USA-ból inportált Southbend brojleren, maximális hőmérsékleten (1000°C) készítik el, mely egy magas hőmérsékletű grill. A kínálatot az exkluzív borok és a finoman válogatott szeszes italok világa teszi teljessé.

Beef & Glory / Fotó: beefandglory.at

Beef & Glory / Fotó: beefandglory.at

Grill Royal, Berlin, Németország

Leonardo DiCaprio, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson vagy épp Karl Lagerfeld – mindegyikőjük vacsorázott már a Grill Royalban, jelenleg ez az egyik a sztárok körében is közkedvelt étterem Berlinben. Az étterem már nem sokkal 2007-es nyitás után népszerűvé vált, és a köztudatban azóta is szinonimája az elegáns, exkluzív és kreatív érának. Roel Lintermans konyhájáról amerikai, ír, ausztrál, japán és német hús különlegességek kerülnek az asztalokra, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi kínálat mellett a vendégek olyan helyi fajtákat is kóstolhatnak, mint a "Schwarz-Bunte", amely egy Berlin környéki kistermelőtől érkezik. A húsokat a száraz érlelés mellett nedvesen is érlelik. A húsok magukba szívják a gazdag vajas ízt a vákuumban és ezáltal az egyedi faszénen, vagy fa grillen történő sütést követően elképesztően puha steakek kerülnek a tányérokra.

Fotó: grillroyal.com

Fotó: grillroyal.com

Beast, London, Egyesült Királyság

Az étterem 2014-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és 116 férőhelyével valóban biztosítottak a körülmények hozzá, hogy akár egy kisebb tömeget is jóllakasson. A világ legjobb marhahúsainak válogatott kínálatával találkozhatunk az étlapon: Fekete Angus Nebraskából, telivér Wagyu, legelőn nevelt szarvasmarha (Aberdeen Black) Ausztráliából, Simmental fajta Finnországból és Németországból, valamint Spanyolországból és Portugáliából importált fajták. Emellett pedig nem maradhatnak el az étterem saját UK Heritage marhahúsprogramjából származó egyedek sem, amely a Galloway, Shorthorn, Longhorn és a Blue Grey fajtákra összpontosít. Phil Campbell grill mester a helyszínen nedves, és száraz érlelésben akár 150 napig szikkasztott húsokkal dolgozik. A húsok végső aromájáról a faszén grillen használt saját szén keverékük gondoskodik.

Beast Restaurant / Fotó: beastrestaurant.com

Beast Restaurant / Fotó: beastrestaurant.com

Casa Julian de Tolosa, Tolosa, Spanyolország

A Casa Julián egy egészen különleges delikáteszként kezdte pályafutását, és máig ugyanabban a régi, 1950-es évekbeli raktárban található, amelynek dekorációja az elmúlt évtizedekben alig változott, de az autentikusság nem csak a dekorációban, hanem a hagyományos ízekben is jelen van. Itt az igazi és egyetlen főszereplő már egy jó ideje a kiváló minőségű hús. Julián, a tulajdonos az argentin asadóba szeretett bele és konyháján azóta is olyan ferde, rudas grillsütőt használnak, amely ma csak a legjobb steakházakban megtalálható. Julián azóta nyugdíjba vonult, így a baszk konyha egyik gasztronómiai templomában Xabi Gorrotxategi grillezi a spanyol marhákból készült szárazon érlelt steakeket.

Casa Julian de Tolosa / Fotó: juliandetolosa.com

Flat Iron, London, Egyesült Királyság

Étteremláncot is lehet minőségi módon üzemeltetni, ennek az elhivatottságnak köszönhetően kerülhetett fel a Flat Iron is a listánkra, amely egy rendkívül népszerű steakházlánc, számos üzlettel Londonban. A Falt Iron egy sokáig alulértékelt steakfajta volt, amellyel azonban az étteremlánc komoly nevet szerzett magának. A helyi marhákból készült szárazan érlelt húsokat egy magas hőmérsékletű grillen készítik el Jaroslaw Gandziarowski séf moderálásával.

Flat Iron Steak / Fotó: flatironsteak.co.uk

Dstrikt, Bécs, Ausztria

A Dstrikt Stephan Zuber vezetésével a farm to table koncepcióját követi, így a steakház értelemszerűen a helyi termékekre összpontosít, beleértve a húsokat is. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt 10 évben Ausztria, mint minden németajkú ország, a húsdiaszpórából a hússzeletek minőségét tekintve tekintélyes országgá nőtte ki magát. Jóllehet az étlapon az osztrák marhák mellett amerikai és japán Wagyu is feltűnik. A nedvesen és szárazon érlelt marhahúsokat Josper faszén grillen készítik el. Az éttermi élményt főzőtanfolyamok, farmlátogatások, borkóstolók és egyéb rendezvények egészítik ki.

Dstrikt / Fotó: dstrikt.com

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram