Hirdetés
Hirdetés

Eufória, düh, majd újjászületés: Megszegett Ígéret kovászos pékség

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. szeptember 13.
Ki mire asszociál a Megszegett Ígéret név kapcsán? Nem, nem egy megszegett fogyókúrás elhatározás ihlette a remek pékárukat kínáló újbudai kovászos pékség elnevezését.
Hirdetés

Fotók: Hőgye Renka

Újbuda apró, lisztporos gyöngyszeme tavaly csöppent bele a körforgásba, és a kezdetektől fogva törzshelye az egyre fejlődő környék kovászos pékáruk iránt lelkes lakosainak. A Fehérvári úti Megszegett Ígéretben megbízhatunk: a kenyér megszegése előtt és után is.

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

A pékforradalom tagjai széles skálán mozognak eredeti végzettségük szerint. Makkai Balázs korábban informatikai állásban dolgozott. „Ha lehet ilyet mondani, mostanra szinte már teljesen sablonos történetnek számít az enyém" – meséli Balázs.

„Egyszer a feleségem hazahozott a Pékműhelyből egy veknit:

az első falat eufóriája után hirtelen nagyon mérges lettem, hogy eddig mégis mit ettetek meg velem kenyér címszó alatt? Úgy éreztem, minden pékség és bolt megszegte az ígértét.

Hirtelen nagy lendülettel beleástam magam a témába, így elkezdtem itthon egy kis utána olvasást követően kenyeret sütni."

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

Balázsék története eddig még tipikusnak mondható: „Eleinte csak magunknak dagasztottam, majd lassan az egész családnak és a barátainknak is. Rájöttem, hogy rég lelkesedtem bármilyen téma iránt ennyire, workshopokra, tanfolyamokra jártam. Egy ilyen alkalommal találkoztam Rékával is, akivel összekarolva másfél éve nyitottuk a helyünket. Mostanra három pékkel és két pultossal dolgozunk együtt. Tényleg nem egy kiemelkedő történet, de pont ez az őszinte elhivatottság biztosítja a termékeink minőségét."

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

 

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

„Minden nap van kenyerünk, leveles tésztánk, illetve néhány kelt és kevert tésztánk is. Nálunk az a modell, hogy igenis érdemes kísérletezni és ötletelni. Ha valami beválik, azonnal felvesszük a kínálatba, most már havonta vannak újításaink. Mára viszonylag jól beállt a termelés, tudjuk, hogy mi fér bele egy napba. Ehhez persze kellettek az első év tapasztalatai. Most már

nem jellemző, hogy a nap végére sok minden maradna, de ilyen esetben egy családsegítő szolgálatnak visszük el a friss termékeket."

„Az első napunkon nyolc darab kenyérrel indultunk. A pandémia hajnalán a Fehérvári út egy teljesen éteri közeg volt. Gyönyörű, meleg napfényben úszott a környék, tele babakocsikkal korzózó anyukákkal, és melegítőben kóválygó irodistákkal. Ahogy nőtt irántunk az érdeklődés, úgy gyarapítottuk a portfóliónkat is."

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

„Számomra nagyon jó érzés volt így kezdeni. Nem akartunk berobbanni, vagy bárkit is különösebben elkápráztatni: nagyon minimalisták voltunk, és ebből fejlődünk azóta is. Az egész, ami velünk történt az elmúlt másfél évben, nagyon sorsszerű volt. Minden lépés magától jött, nem ütköztünk komolyan fennakadásba, minden részlet pont oda került, ahova kellett."

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

Racionálisan látják önmagukat: „Kinézetben, esztétikában mindenképpen szeretnénk még fejlődni, hiszen az utcáról nézve gyakran még mindig nem elég szembetűnő a pékségünk."

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

„Abban biztos voltam, hogy naponta négy-öt féle kenyeret mindenképpen szeretnék, és ezt leveles pékáruval egészíteném ki: édes és sós csigákkal, csavartakkal. Ehhez jöttek később a további különlegességek. Van egy füstöltsajtos kovászos pogácsánk, ami húsz órán át készül, erre különösen büszke vagyok, de a scone és a pite is nagyon népszerűek. A lekváros buktánknak és a kalácsunknak is elképesztő tésztája van, egészen visszarepít a gyerekkoromba."

Fotó: Megszegett Ígéret Pékműhely, Hőgye Renka

Aki járt az elmúlt évben a pékségben, tapasztalhatta, hogy általában várni kell az előző vásárlók kiszolgálására, ritkán zajlik itt egy-két perces adok-veszek. Szépen növekszik az üzlet, nemrég kivették a szomszédos üzlethelységet is, így tudtak terjeszkedni a termelői részlegen, és valamennyivel kényelmesebbé tenni a kiszolgálás menetét is.

„A párom nagy kávéimádó, nálunk ő felel ezért a területért. A specialty felső-középrétegére lőttük be magunkat, de még nem köteleződtünk el egy kávé mellett sem, próbálgatjuk a különféle típusokat. Az ő lelkesedését ötvözve az enyémmel jó lenne egyszer majd nagyobb figyelmet fordítani a kávézós, reggelizős hangulatra, de most az elvitelen van a fókuszunk. Jól érezzük itt magunkat, és a növekedés egy módja a házhoz szállítás bevezetése lenne, ezen is dolgozunk most."

Megszegett Ígéret Pékműhely

Budapest XI. kerület, Fehérvári út 46.
Nyitvatartás: K-P 08:00-17:00, Szo: 08:00-14:00 (V és H zárva)
A pékség Facebook-oldala

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram