Hirdetés
Hirdetés

Éttermét a világ legjobbjának választották, most ételt oszt a város rászorulóinak

SZERZŐ: DiningGuide
2021. április 13.
Az Eleven Madison Park food truckja tegnap jelent meg New York City utcáin, de nem egy újabb taco, hotdog, fánk vagy churros árus helyezi magát üzembe, hanem a világhírű séf, Daniel Humm és csapata a Rethink Food non-profit szervezettel együttműködésben kezd ételt osztani rászorulóknak. A sztárséf az élelmezési alapítvány egyik társalapítója.
Hirdetés

Hetente 2000 adag ételt fognak kiosztani New York Bronx és Brooklyn negyedében, de a jótékonyságra váltott csúcséttermi működés már tavaly tavasszal megkezdődött, ahogyan arról tavaly májusban hírt adtunk: "A Bloomberg írta meg a napokban, hogy egyelőre kérdőjeles a három Michelin-csillagos luxusétterem újranyitása, a New Yorkot különösen súlyosan érintő járvány várható lecsengése után ugyanis nem biztos, hogy talpra tud állni a Madison Avenue világhírű étterme. Mindez nem csupán találgatás, az információk a séf-tulajdonostól, Daniel Hummtól származnak. Március közepén zártak be, és a járvány kitörése óta hajléktalanokat élelmeznek (napi 3000 adag ételt főznek le és osztanak szét!), a kiszállítást pedig meg sem próbálta az elegáns fine dining étterem. Az alkalmazottak nagy részét elbocsátották, akiknek mintegy 30%-a munkavállalói vízummal tartózkodott az országban. Nekik egyszerűen haza kell utazniuk – minden nélkül."

Fotó: Daniel Humm Eleven @Madison Park Facebook

Az Eleven Madison Park food truckja tegnap gurult ki először, hogy a metropolisz olyan negyedeiben helyben juttassa el a több ezer adag meleg ételt a rászorulóknak. A beszerzést és a főzést, a kocsi üzemeltetését és a dolgozók bérezését részben a három Michelin-csillagos étterem elviteles menüiből származó bevételből biztosítják, a pandémia első hulláma óta eltelt idő során ugyanis bevezették a "to-go" opciót az Eleven Madison Parkban is.

Fotó: Eleven Madison Park

Daniel Hummról és az Eleven Madison Parkról

A svájci származású Daniel Humm munkáját már hihetetlenül fiatalon elismerte a nemzetközi szakma. Még csak 24 éves volt, amikor hazájában, egy svájci hotel éttermében séfként csapatával Michelin-csillagot szerzett . 29 esztendősen aztán szerencsét próbált az Egyesült Államokban, ahol a diadalmenete folytatódott. Miután belekóstolt San Francisco és a nyugati part világába, az "Amerikán belüli Amerikába", New York városába tette át székhelyét. 2006 óta találjuk a mára legendássá vált Eleven Madison Park étterem élén séfként és társtulajdonosként, pályafutását pedig kitüntetések sora szegélyezi. Üzlettársa a neves Will Guidara restaurateur, akivel több más éttermet is alapítottak (NoMad néven New Yorkban, Los Angeles-ben, Las Vegas-ban, valamint a NoMad Bart és a Made Nice-t).

@Facebook Eleven Madison Park

Az éttermet a Madison Avenue-n találjuk a város egyik ikonikus épületében, az art deco stílusban épült felhőkarcoló, a Metropolitan Life North Building, más néven az Eleven Madison 30 emeletes toronyházában, amelynek építése 1928-ban vette kezdetét, és csak 1950-ben fejezték be.

Balra a Metropolitan Life North Building, jobbra a Metropolitan Life Insurance Company Tower / Fotó: Beyond My Ken Wikipedia.org

Az Eleven Madison Park étteremmel az Amerikában honos James Beard Foundation Award különböző díjait immár öt alkalommal nyerték el. Díjazták az étterem kiemelkedő borkínálatát, 2010-ben Daniel Hummot a közel magyarországnyi lakosságú New York City legjobb séfjének választották, kitüntették a szerviz minőségéért is, valamiért testvérétterme, a Broadway-en található The NoMad is nyert James Beard-díjat a bárban nyújtott szolgáltatásért.

Az Eleven Madison Park 2012 óta tartja három Michelin-csillagát, 2018-ban pedig a világ legjobb éttermeként a World's 50 Best Restaurants listájának élén végzett, Massimo Bottura modenai Osteria Francescana éttermét váltva az első helyen.

Az ételosztásra beüzemelt food truckot addig fogják használni, amíg van rá kapacitásuk, a fogások minősége pedig megegyezik a tavaly adományozott ételekével, amit a pandémia első hulláma idején a sürgősségi betegellátásban dolgozók számára biztosítottak.

Forrásaink: 1, 2

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram