Hirdetés

Éttermek, amiket érdemes meglátogatni 2025-ben

2025. január 21.
Franciaország, Mumbai, Tasmania, Barcelona, Kiotó, Bécs, Amszterdam. Találékonyság, vegán konyha úttörése, izgalmas nyitások, provokatív és játékos tálalások, provence-i alapanyagokra épülő japán fogások és a séf, akitől hangos egész Ausztria – ha van lehetőségünk utazni 2025-ben és felfedezni más országok gasztronómiáját, tegyük listánkra az alábbi helyeket.
Hirdetés
India egyetlen vegetáriánus Michelin-csillagos étterme, az Avatara

Avatara Mumbai, Mumbai

Az Avatara Mumbai a világ első és egyetlen indiai vegetáriánus Michelin-csillagos éttermeként vált ismertté. Az étterem a 7. emeleten található a Krishna Curve épületben, a Juhu Roadon, szemben a Juhu kerttel, Santacruz Westben, Mumbai-ban. Rahul Rana séf és csapata nagyon különleges utazásra invitál a zöldségek világába egy 14 fogásos degusztációs menüvel. Az étterem különlegessége, hogy nem használnak se hagymát, se fokhagymát, se paneert, se gombákat, és kizárólag szezonálisan elérhető növényekkel dolgoznak. Rahul Rana nem hagyja  a háta mögött a tradicionális indiai konyhát, bátran használja fűszereit. Az Avatara a lélekkel teli indiai konyha újjászületése, amely időtlen technikák, filozófiák és hagyományok kortárs kifejezését testesíti meg. 

Couleurs de Shimatani, La Ciotat, Franciaország

A Couleurs de Shimatani egy egy MICHELIN-csillagos étterem La Ciotat városában, Franciaországban, amely a mediterrán és japán konyha harmonikus fúzióját kínálja. Az éttermet Yuichiro Shimatani séf és Mika Shimatani cukrász vezetik, akik a japán vendégszeretet, az úgynevezett "Omotenashi" szellemében várják vendégeiket. Az étlapjuk középpontjában a friss tengeri alapanyagok és a szezonális zöldségek állnak, amelyeket precíz japán főzési technikákkal és elegáns mediterrán ízvilággal ötvöznek.

A MICHELIN külön kiemeli az étterem figyelemre méltó tálalását, a részletekre való odafigyelést és az ízek kifinomultságát, amelyek mind egy különleges gasztronómiai élményt biztosítanak. Az étterem célja, hogy egyedülálló kulináris utazásra hívja vendégeit, bemutatva, hogyan találkozik a japán precizitás a mediterrán könnyedséggel. A Couleurs de Shimatani La Ciotat szívében, egy csendes, elegáns környezetben található, és tökéletes választás azok számára, akik szeretnék felfedezni a két konyha különleges találkozását egy fine dining környezetben.

Doubek, Bécs

„Képzeljük el, hogy a new work-i Aska, a koppenhágai Jordnær és a stockholmi Ekstedt egyesül egy kizárólag fatüzeléses nyitott konyhában, északi, közép-európai és japán ízekkel, miközben Miles Davis trombitál a sarokban. Nagyjából ez adja vissza a bécsi Doubek hangulatát’– mondja Brask Thomsen, a skandináv gasztronómiai élet egyik legfontosabb szakembere. 

A Stefan Doubek és felesége, Nora Pein által vezetett étterem még csak egy éve nyitott, de máris nagyon megmozgatta a gasztronómia világa iránt érdeklődőket, a szakemberek pedig hatalmas sikereket jósolnak neki. A jelenlegi menü legkiemelkedőbb fogásai közé tartozik a hamachi XO szósszal, a Carabinero garnéla, a tintahal, illetve a csokoládés, sós karamellás, malátás desszert. 

Időközben az étterem január 21-én kedd este két MICHELIN-csillagot kapott.

Faro MONA, Hobart, Tasmania

Extravagáns és egyedi a tasmániai MONA múzeum étterme, a Faro, ami közvetlenül a Derwent folyó felett helyezkedik el egy tágas, impozáns térben. Az étterem kreatív konyhát kínál, ahol a vendégek művészeti installációk és alkalmanként zenei vagy egyéb előadások társaságában étkezhetnek. Markáns stílusa jól illik a múzeum bátran válogatott kiállításaihoz. 

Az ebédidőben à la carte vagy négy fogásos kóstolómenü áll rendelkezésre, míg vacsorára a séf által összeállított menüt szolgálnak fel. A séfmenü folyamatosan reflektál a múzeum programjaira — a MONA Namedropping nevű aktuálisan megtekinthető kiállításához a merőben unortodox séf, Vince Trim a Platedropping menüt állította össze, ami főleg helyi tengeri alapanyagokat vonultat fel, de olyan nagy nevek előtt is tiszteleg, mint Massimo Bottura. Érdemes egy teljes napot rászánni a látogatásra, a MONA-ban kezdeni, bejárni a tereket, majd a Faroban vacsorázni. 

Il Milione, Barcelona

ll Milione a Lasarte három Michelin-csillagos étterem egyik új kezdeményezése. Az étterem Paolo Casagrande és Martín Berasategui  új projektje, ízléses, meghitt, és  szigorúan nyolc vendég számára kínál étkezést egy teljesen elkülönített térben, közvetlenül a konyha fölött. A menü narratíváját Marco Polo legendás felfedezései inspirálták, minden fogás egy-egy fejezet a különleges történetben. Az Il Milione egy olyan útra invitál, ahol nem a végállomás, hanem maga az utazás a különleges. Az ételek a spanyol, mediterrán és nemzetközi konyha határvonalain mozognak.

Lielle, Los Angeles

Két évvel ezelőtt, amikor Marcus Jernmark Los Angelesbe költözött, megígérte a városnak, hogy nyit egy éttermet. Nemrég érkezett a hír, hogy Angyalok Városa két új étteremmel is gazdagodik a svéd származású séf jóvoltából, aki korábban a három MICHELIN csillagos Frantzen executive séfjeként dolgozott Stockholmban. 

Az éttermek a híres két szintes épületben, a 9575 West Pico Boulevard-on, Los Angeles Beverlywood negyedében kapnak otthont. Az első, a Lielle, az épület alsó szintjén, idén nyáron nyílik meg. A Lielle koncepciója egy laza, ugyanakkor kifinomult fine dining élményt kínál, amely a New Nordic konyha alapjaira épít: fermentált alapanyagok, vadnövények és natúr borok jellemzik majd, de Jernmark számára kiemelten fontosak a szezonálisan elérhető kaliforniai alapanyagok is. 

Hirdetés

A második étterem, amely a Lielle felett helyezkedik el, egyelőre még titkos, de Jernmark elárulta, hogy egy nagyon különleges koncepciót talált ki, és pár hónappal a Lielle után fogja megnyitni.  Marcus Jernmark és a két étterem célja, hogy egyedülálló módon ötvözzék a skandináv gasztronómiai hagyományokat a kaliforniai alapanyagokkal és kultúrával.

Kabawa & Bar Kabawa, East Village, New York

Izgalmas hírek repkednek az East Village-ben található egykori Momofuku Ko helyszínén: David Chang és csapata átalakítja az ikonikus degusztációs menükre specializálódott éttermet, és a Bar Kabawa néven új, trópusi italokra és kis adagokra összpontosító helyet nyitnak az év első hónapjaiban. Kicsit később pedig a prix-fixe étterem, a Kabawa is debütál. Mindkét étterem a karib-tengeri konyhát helyezi előtérbe, amelyet a Momofuku csapatának hosszú ideje dolgozó séfje, Paul Carmichael irányít. Carmichael, aki a Barbados-i gyökereihez nyúlik vissza, a karibi szigetek sokszínű konyhájából merít inspirációt.

A két étterem célja, hogy egy új, friss szemléletet hozzon a karibi konyhába, miközben tiszteletben tartja a hagyományos ízeket és technikákat. Paul Carmichael, aki évtizedek óta a Momofuku csapatának oszlopos tagja, személyesen gondoskodik arról, hogy minden étkezés egy igazán különleges élmény legyen, és hogy a trópusi életérzés varázsát adja át a város szívében.

A Smyth menüjéről

Smyth, Chicago

A három MICHELIN-csillagos Smyth éttermet John Shields és Karen Urie-Shields séfek vezetik. A MICHELIN Kalauz szerint főzésük merész, feszegeti a határokat, és egészen lenyűgöző. A szezonális alapanyagok, amelyek közül egyesek a saját kertjükből származnak, a legnagyobb kreativitással kerülnek feldolgozásra. Kreativitásuk egyik legszebb példája a füstölt fácántojás kaviárral amit, árpás karamellával tettek teljessé.A tojáson belül található Maine-i uni-t őszibarack zselé és wasabi krém egészít ki. Az étterem folyamatosan feszegeti a sós és az édes határait – az újkrumpli fagylalt, a kukorica macaron borsos vizitormával, vagy a kombus csokoládé tart  egészen új magasságokba emelik az étkezést. 

A Restaurant 212 már nem egy friss belépő, azonban a MICHELIN különös figyelmet szentelt neki idei gyűjtésében

Restaurant 212, Amszterdam

Számos szakértő jósolja, hogy Amszterdam kiemelt fókuszt kap 2025-ben mint gasztronómiai desztináció. A Restaurant 212 már nem egy friss belépő, azonban a MICHELIN különös figyelmet szentelt neki idei gyűjtésében. Az étterem egy régi csatornaházban található. A nyitott konyhában dolgozó Richard van Oostenbrugge és Thomas Groot séfek egy nagyon intim, figyelmes és luxus élményre invitálnak. Az étterem egyik érdekessége, hogy amikor megkapták az első MICHELIN csillagot, a séfek kinyitottak egy pezsgőt, a dugó pedig olyan erősen repült ki, hogy nyomot hagyott a plafonon. Azóta szándékosan nem hozták rendbe. A 212 folyamatosan képes a megújulásra és arra, hogy meglepje azokat is, akik már többször jártak az étteremben. A tanulással sosem állnak le, intenzív, sok éven át tartó barátságuk és mentalitásuk gyümölcse az étterem folyamatos sikere. A MICHELIN szerint a 212 végtelenül eredeti, ízes, ötletes, miközben az ételeket az egyszerűségük teszi igazán zseniálissá. Nincs benne semmi túlzás, és semmi sem hiányzik belőle. 

Tokuha Motonari, Kiotó

Mielőtt 2023 decemberében megnyitotta volna a Tokuha Motonarit (amely azonnal Michelin-csillagot kapott), Shinya Matsumoto séf a híres kiotói Wakuden étteremben fejlesztette kulináris tudását. Hal nagykereskedői hátterének köszönhetően mély szakértelemmel rendelkezik a tenger világát illetően. Az alapanyagokat túlnyomórészt a Hokuriku régióból szerzi be. A "Tokuha Motonari" név a kínai Daigaku című klasszikus egyik szakaszából származik, amely a szorgalom fontosságát hangsúlyozza. Az étterem a genshiyaki ősi művészetére specializálódott, amely nyílt tűz felett, irori parázson történő grillezést jelent. Az itt  születő ételek a hagyományos japán főzés rusztikus szépségét tükrözik. 

Források: forbes.com | guide.michelin.com | guide.michelin.com/en/noord-holland | 212.amsterdam/restaurant-212

Képek: Smyth: Galdones Photography | John Shields | Restaurant 212 Website | Avatara Mumbai Website | Couleurs de Shimatani Facebook | Il Milione Website

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram