Hirdetés
Hirdetés

Ételfotók szemnek és szájnak: A tálalás művészete 256 oldalon

2019. október 11.
A berlini illetőségű Gestalten kiadót jól ismerik az exkluzív kiállítású könyvek rajongói szerte a világban. Több mint száz országban forgalmazzák a kiadványaikat, működésükkel pedig nevet szereztek maguknak azon könyvszerelmesek körében, akik számára az igényes látványvilágú kötetek olyan plusz értéket hordoznak, amiért hajlandóak áldozni.
Hirdetés

A kiadó elsősorban a dizájn, építészet, fotográfia tematikájú könyveivel és albumaival vált ismertté, de hogy a gasztronómia világa tökéletes terep a Gestaltennek, annak okait remélhetőleg senkinek sem kell elmagyarázni.

A Story on a Plate: The Delicate Art of Plating Dishes című könyv borítója / Forrás: www.gestalten.com

A keményborítós kötet 256 oldalon mutatja be csupa színes fotóval és ábrával a művészi esztétikával való tálalás fogásait, részletesen bemutatva az arányok, a színek és anyagok egymáshoz való viszonyának rendszerét, kezdve az alapvető geometriai szabályoktól a tálaláshoz felhasznált étkészletek színének, méretének és anyagának fontosságán át természetesen az ételek külleméig, elmerülve a textúrák, halmazállapotok, színek kérdésében.

Forrás: www.gestalten.com

Hiszen mint tudjuk, inkább legyen egy tányér nemesen – vagy akár prózaian – egyszerű, minthogy aránytalan, értelmezhetetlen, netán egyenesen giccses legyen.

Forrás: www.gestalten.com

Márpedig vékony a mezsgye. Legyen szó a fentebbi, pompás színekkel dolgozó ételfotóról, amit talán csak néhány kézmodulat vagy további ételalapanyag választ el attól, hogy a kanárik látványához hasonlítson az összkép.

Forrás: www.gestalten.com

Örök kérdés és kihívás az is, hogy a vizualitás oltárán ne áldozzák fel a séfek a tartalmat, még pontosabban az ízeket sem. Hiszen hiába lép le majdhogynem egy étel képe a könyv oldalairól vagy az Instagramról, ha nem ízletes, mit sem ér.

A szemünkkel meg lehet kívánni egy ételt, de a jóllakáshoz még kevés.

Forrás: www.gestalten.com

Vagy szintén a fenti képen, amelyen a londoni HIDE étterem fogása látható Ollie Dabbous-tól: mitől válik ízlésessé-gusztusossá egy tányér, amelyen szénába ágyazva gőzölőg egy étel, amelyben tojáshéj is van? Ugye érezzük, milyen vékony jégen jár egy séf, aki hasonlóra vetemedik, és

milyen könnyű ízléstelenné és nem kívánatossá tenni egy hasonlóan merészen tálalt ételkreációt?

Forrás: www.gestalten.com

Az egészoldalas, nagy képek melletti szövegek technikai titkokról, különleges alapanyagokról és ezek viselkedéséről szólnak a konyhában és a tányéron. Hiszen nem csak az előkészítéssel, a sütéssel-főzéssel, hanem a találalással is változik, tovább formálódik az étel.

Forrás: www.gestalten.com

A könyvet profiknak és érdeklődő laikusoknak is ajánlják, nem száraz szaknyelven írták (angolul), ami viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne szakmailag is alapos.

Forrás: www.gestalten.com
Forrás: www.gestalten.com

Ha további szépségekben gyönyörködne, ajánljuk a magyar Cookbooks könyvesbolt által forgalmazott kötetet, amely a Gestalten és Borderless Co. közös kiadásában jelent meg, az északi konyhák előtt tisztelgés gyanánt. Megnézem a Nordic by Nature – Nordic Cuisine and Culinary Excursions könyvet is!

Hasznos infó lehet az érdeklődőknek közeledve az ünnepekhez: a cikkben bemutatott Story on a Plate: The Delicate Art of Plating Dishes könyv 40 euróért elérhető a kiadó honlapján, 10 eurós EU-n belüli szállítási díjjal.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram