Hirdetés
Hirdetés

Esküvői torta Veronából - Gianni és az esküvői torta

SZERZŐ: DiningGuide
2017. február 26.
Ha valaki, hát Gianni egészen biztosan testközelből tapasztalja meg mostanában, milyen nehéz is egy esküvő előkészítése. A jeles esemény fő ékességei a torták, háromnegyedük mégis a kukában végzi. A tökéletes esküvői torta megtalálása nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nemcsak egy desszertről van szó, hanem a menyasszony és vőlegény önkifejezésének eszközéről is, üzenetek, szimbólumok hordozója. […]
Hirdetés

Ha valaki, hát Gianni egészen biztosan testközelből tapasztalja meg mostanában, milyen nehéz is egy esküvő előkészítése. A jeles esemény fő ékességei a torták, háromnegyedük mégis a kukában végzi. A tökéletes esküvői torta megtalálása nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nemcsak egy desszertről van szó, hanem a menyasszony és vőlegény önkifejezésének eszközéről is, üzenetek, szimbólumok hordozója. Az a kép, ahogy a menyasszony az esküvőt, az esküvőn belül pedig saját magát megálmodja, erőteljesen hat a tortaválasztásra is. Gianni élete nagy eseménye előtt az ezt is bölcsen Zitára bízta.

Ezen a helyen talán már senkit nem lep meg, de az olaszoknak még a tortához is akad közük, s nem is kevés. Az itáliai eredetű tortaféléket a középkori királyok és főurak udvarában is a cukrászmesterek és a segédeik készítették. Akkoriban leginkább a friss fogyasztásra szánt sütemények, cukrászsütemények készítése fejlődött, közülük is legjobban a gazdagságot tükröző, díszes kivitelű, mézzel, gyümölcsökkel, drága nádmézzel (nádcukorral) édesített tortáké. Az első menyasszonyi torták között találjuk az angol menyasszonyi pitéket is, amelyeknél, mint a pitéknél az természetes, egyáltalán nem volt kötelező, hogy édesek legyenek, s bár készültek szilvával, almával, szárított gyümölcsökkel sütött piték is, lehettek akár birkahússal, apróra vágot húsokkal is töltve. A vendégek udvariasan ettek a menyasszonyi pitéből egy falatot, mert úgy tartották, hogy aki nem eszik belőle, annak nem lesz szerencséje. Ezekbe a pitékbe Angliában üveggyűrűt is sütöttek, s a babona szerint az a lány, aki megtalálta, hamarosan párjára is talált. Az üveggyűrű szerepét a hátat fordítva eldobott esküvői csokor vette át, ami után oly’ sok ifjú hölgy kapkodott már. Az első cukorral megszórt, ezért aztán fehér színű torták ugyancsak a 17. században kezdtek megjelenni Európában, azonban a ma ismert esküvői torták csak a 19. századtól, a Viktoriánus kor óta terjedtek el. A cukorral megszórt, fehér torta a gazdagságot is jelképezte, mivel a cukor drága volt. A 19. század végén tehát, az esküvői torták alapesete a tisztaságot, szűziességet szimbolizáló fehér torta. Az angol változatban továbbra is a szárított gyümölcsök az uralkodóak, míg másutt, különösen Amerikában, terjed a marcipán, vagy az égetett cukor. Érdekes korabeli szokás volt az is, hogy az esküvői torta tetejét eltették. Ez sokszor karamellből készült, s vagy az első gyermek születésekor, vagy az első házassági évfordulón fogyasztották csak el. Pesze, csak akkor, ha közben nem romlott meg.

Gianni és Zita tortatesztje
Ez a készülődési, szervezési időszak komolyan elgondolkoztatott arról, mondja Gianni, hogy mit is jelent az esküvő és mit is jelent az esküvői desszert, az esküvői torta. Most, hogy Zitával az esküvőnket szervezzük, sokat megyünk, és rengeteget kóstoltunk. A kóstolások során általában ehetetlen tortákkal találkoztunk, de úgy gondoltuk mind a ketten, hogy nem akarunk olyan tortát, ami szép ugyan, de amit nem szívesen eszünk meg. Sok hízlaló kóstolás után, végül úgy döntöttünk, hogy Olaszországba, a veronai Perbellini család híres cukrászdájába megyünk. El is mentünk Veronába, Rómeó és Júlia városába, és ott is elkezdtünk kóstolgatni. Az esküvői tortánál jó tudni, hogy az emeletek egy része csak dekoráció és nem ehető. Ez különösen igaz lehet egy ötemeletes tortánál, amilyen a mi tortánk is valószínűleg lesz., Az esküvői tortáknál is szeletekben kell gondolkodni. Nekünk is nagyon fontosak a jó ízek és Giancarlo Perbellini ezt tudva, az eskövői tortára a következő ízeket javasolta: vanílakrémes piskóta, chantilly krémmel és eperrel készített piskóta, mandulás piskóta, ganache mandulával, vagy pisztáciával, csokoládéval, kakaós piskóta Marschino likőr ízű krémmel és koktélmeggyel töltve. Ezek az ízek már tetszettek, mert nem a bűnédes, ehetetlen belsejű torták ízei.
Giancarlo Perbellini családja –  ő az a két Michelin-csillagos séf, aki az idei Év Étterme Díj független ítésze is  –  immár 130 éve működteti kiváló minőségű olasz édességeket kínáló cukrászdáját Verona mellett. Két üzletük van, az egyik Bovolonéban, a másik Isola Rizzában.
Fehér és ötemeletes
Az esküvői tortánk egyébként teljesen fehér lesz és ötemeletes, de az emeletek közül lesz olyan is, ami inkább csak a dísz, ahogy mondtam. A torta ugyanis akárhány emeletes a kalkulációban végül mindig szeletekre kalkulált, ezért nem biztos, hogy minden emelet belül is igazi. Az ízeket még nem választottuk ki, az meglepetés lesz a vendégeknek is. Megpróbálunk nagyon kreatívak lenni. Gondolkodtam azon is, hogy esetleg porciózva legyen az esküvői torta, mert a Zita nem szereti a tortákat és tudom, hogy sokan mások sem rajonganak az esküvői tortákért. Giancarlo javasolta, hogy esetleg szeletekben legyen a torta, de én klasszikus és hagyománytisztelő vagyok, ezért nagyon szeretném vágni a tortát – együtt Zitával. Az esküvői torta mellett lesz sok kis mignon is. Az lesz az igazi desszert, három darabbal kalkulálva egy főre, de azért jut annak is, aki többet akar enni, mert nagyon finomak lesznek.
Jó sütést és főzést, és ne feledjétek, hogy „Olaszul enni jó!”. Még eskövői tortát is!
Ciao
Gianni

Fotók: theknot/Instagram

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram