Hirdetés
Hirdetés

És mi mikor töltjük újra Budapestet?

2017. július 10.
Refill Berlin a neve annak a hamarosan induló projektnek, amelybe nem csak a német főváros vendéglátóhelyeit, hanem irodákat, sőt magánszemélyeket is bevonva akarnak létrehozni egy egész csapvízutántöltő hálózatot. A cél a környezetvédelem, azon belül is a milliószám elhajigált műanyagpalackok számának csökkentése, és Berlinen kívül további német nagyvárosok is becsatlakoznak. A koncepció egyébként átvett, év elején […]
Hirdetés

Refill Berlin a neve annak a hamarosan induló projektnek, amelybe nem csak a német főváros vendéglátóhelyeit, hanem irodákat, sőt magánszemélyeket is bevonva akarnak létrehozni egy egész csapvízutántöltő hálózatot.
A cél a környezetvédelem, azon belül is a milliószám elhajigált műanyagpalackok számának csökkentése, és Berlinen kívül további német nagyvárosok is becsatlakoznak. A koncepció egyébként átvett, év elején már feltűnt a Refill Hamburg, ennek ötlete pedig Bristolból származott. Berlin csatlakozásának súlyát metropolisz mivolta adja, hivatalosan több, mint 3 és fél millióan lakják.
Maga az ötlet praktikus és egyszerű: amelyik bejárati ajtónkint van a kék Refill Berlin matrica, oda

be lehet menni vizespalackkal (vagy pohárral, kulaccsal, bármivel), és szájhúzás nélkül, ingyen töltenek bele friss csapvizet.

Tulajdonképpen ennyi. Nem lesz tőle sem gazdagabb, sem szegényebb senki, viszont ha egy akkora városban, mint Berlin, elterjed ez a vízhez jutási mód, az már mérhető számokat eredményez a teljesen feleslegesen megvásárolt és eldobott PET-palackok forgalmában.
A Felelős Gasztrohős is szervezett már itthon "műanyag palack böjt" akciót az elmúlt években, a berlini projekt pedig arra mutat példát, hogyan lehet egy támogatandó kezdeményezést időszakos aktivitás helyett állandósítani.
A Refill Berlin alapítói annak a "blue community"-nek, azaz kék közösségnek a részesei, akik harcolnak a víz privatizálása ellen, a vízhez jutás lehetőségét pedig az alapvető emberi jogok közé sorolják.

Refill Berlin Facebook


Az ötlet különlegessége, hogy nem csak kávézók, éttermek, streetfoodosok, hanem irodaházak és más munkahelyek, valamint magánszemélyek is kitehetik a matricát. A feltétel csak annyi, hogy legyen elérhető csapvíz az adott helyen. Az már kérdéseket vet fel, hogy mennyire biztonságos ezt valóban meg is tenni magánszemélyeknek.
Végezetül még egy adat: az ENSZ környezetvédelmi programjának adatai szerint ma körülbelül 46 ezer darab műanyagszemét úszik az óceánban egy négyzetmérföldnyi területen. Hatszor annyi, mint fitoplankton.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram