Hirdetés
Hirdetés

Érdekes fordulat a World’s 50 Best Restaurants történetében!

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 21.
A világ legjobb ötven (valójában száz) éttermét évente rangsoroló World’s 50 Best Restaurants a napokban olyan változtatásokat jelentett be, hogy az egykori listára a jövőben szinte rá sem fogunk ismerni. A dobogóra és környékére legalábbis biztosan nem. Lássuk csak az újításokat!
Hirdetés

Ezentúl már nem fog szerepelni a rangsorban a tavalyi első helyezett, a Massimo Bottura vezette modenai Osteria Francescana, a másodikként végzett El Celler de Can Roca, a Roca-fivérek birodalma, valamint a 2017-es nyertes, a New York-i Eleven Madison Park.

Az élboly szintet lép

A jövőben ugyanis azok az éttermek, amelyek az elmúlt tizenhét évben, vagyis a lista fennállásának ideje alatt akár egyszer is feljutottak a dobogó legfelső fokára, nem kapnak már helyet a legjobb ötven helyezett között.

A World’s 50 Best Restaurants a kezdeményezéssel azt szeretné elkerülni, hogy minden évben ugyanaz a maroknyi topétterem váltogassa egymást a lista élén. A csúcsra egyszer már felért éttermek – a vérfrissítés jegyében – ezentúl más ligában fognak játszani, és az úgynevezett Best of the Best kategóriában mérkőzhetnek meg egymással.

Kvótarendszer és diverzitás

Nem csupán ennek a gasztronómiai „hall of fame-nek” a bevezetése lesz az egyetlen lényegesen új szabály a World’s 50 Best Restaurants megújult listájával kapcsolatban. A szervezet szerint a jövőben csak úgy tudnak valóban relevánsak maradni a nemzetközi gasztronómiai életben, ha haladnak a korral, és a lista összeállításakor jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a női egyenjogúságra, a változatosságra és a sokszínűségre.

@The World's 50 Best Restaurants Facebook

A lista összeállítása és a szavazás menete alapjaiban nem fog változni. A legjobb éttermek rangsora, mint minden évben, egy több mint ezer főből álló bizottság közreműködése nyomán születik meg. A világ 26 különböző pontjáról érkező szakértők között egyharmadrészt séfeket, illetve étteremtulajdonosokat, egyharmadrészt gasztronómiai írókat, egyharmadrészt pedig világlátott ínyenceket találunk. Minden tag összesen tíz étteremre szavazhat, ahol az elmúlt 18 hónapban bizonyíthatóan megfordult, és a kiválasztott tíz helyből legalább négynek nem a saját régiójában kell lennie.

Egy radikális változás

Ami viszont lényeges különbség lesz az eddigiekhez képest, hogy a jövőben a listát összeállító 1040 fős, eddig javarészt férfiakból álló bizottság felének, azaz több mint ötszáz szakértőnek kötelezően nőnek kell lennie.

Túl a csúcson?

És mi vár a csúcsra egyszer már felért éttermekre? A jelenlegi tervek szerint ugyanis az első helyen végzett éttermek automatikusan a Best of the Best-kategóriában játszanak majd tovább. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy attól, hogy egy étterem egyszer nyerni tudott, nem kerülhet-e bármilyen külső vagy belső tényező folytán a jövőben netán lejtmenetbe? A World’s 50 Best Restaurants közleménye szerint tisztában vannak azzal, hogy az idei kezdeményezések nem feltétlenül aratnak majd mindenkinél osztatlan sikert, mégis szükségesnek érezték megtenni ezeket a lépéseket.

Massimo Bottura, a három Roca és Daniel Humm az Eleven Madison Park éléről

Érdemes összevetni ezt a nyitási szándékot azokkal az újításokkal, amelyeket a Michelin Guide léptetett életbe az elmúlt években. A leghíresebb étteremkalauz szintén igyekszik terjeszkedni, valamint erősíteni az imázsát világszerte. Nekik is sok kritikusuk akadt például amiatt, hogy Ázsiában igen bátran nyitottak a street food létesítmények irányába. Sokáig ugyanis kizárólag a klasszikus értelemben vett éttermeknek volt esélye arra, hogy Michelin-csillagot kapjanak, és a kritikus hangoknak annyiban mindenképpen meg is volt a maga igaza, hogy a Bib Gourmand-kategóriát éppen a jó ár-érték arányú, de nem csúcséttermek minősítésére találták ki.

17 év alatt 7 csúcsétterem

A lista történetének tizenhét évében az első helyen mindössze hét étterem osztozott. A 2019-től tervezett Best of the Best listán így a következő éttermek fognak szerepelni: Ferran Adrià 2011-ben bezárt elBullija, a Thomas Keller vezette kaliforniai The French Laundry, Heston Blumenthal az angliai Bray-ben található The Fat Duck-kal, a Roca-fivérek legkiválóbb étterme, az El Celler de Can Roca, Massimo Bottura és az Osteria Francescana, a New York-i Eleven Madison Park, valamint René Redzepi és a 2016 végén bezárt, eredeti koppenhágai Noma is. A hírek szerint így a tavaly februárban új helyszínen, új koncepcióval újranyitott Noma 2.0 idén a "valódi" versenylistán bizonyíthat.

Érdekes fordulat!

Források: 1, 2.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram