Hirdetés

Szórakoztató látni a különböző nemzetek híradásait a La Liste ez évi eredményeit illetően. A franciák Guy Savoy elsőségét tűzték zászlajukra, az amerikaiak önérzetesen számolnak be róla, hogy a Le Bernardin a tavalyi másodikból első lett a pontszámokat illetően. Maga a lista egyébként a párizsi éttermet hozza elsőként – mi pedig továbbra is büszkék lehetünk a 4 szép pontszámunkra.

Hirdetés

A La Liste érdekes útját választotta az éttermek rangsorolásának: algoritmusok szerint számolja ki a végeredményt Különböző éttermi értékelések szerint nyomnak a latba: összesen 165 ország 550 étteremkalauza és más tematikus kiadványa számít legnagyobbrészt, 25%-ban pedig vendégértékeléseket vesznek figyelembe, nem is keveset. Idén mintegy 350 ezer vendégvélemény is beleszámított a világranglista végeredményébe.

Évről évre igyekeznek az értékelőrendszerüket finomhangolni, így nem minden guide szerepel ugyanolyan súllyal a pontozás során. Helyi szakácsok ezreit kérik fel világszerte, hogy segítsenek tájékozódni: ott, helyben melyik kalauz és értékelési rendszer számít a megbízhatóbbnak (teszteket kell kitölteniük, és pontozniuk a kalauzokat), majd ez alapján súlyozzák a kiadványokban szereplő értékeléseket.

A francia La Liste-et egyébként rengeteg szakmai kritika éri, amiért az eredményei igencsak Franciaország-hangsúlyosak, más nagy gasztronómiai nagyhatalmak háttérbe kerülésével, de például a gasztrománok által rajongott Noma sincs a csúcsok csúcsai között a maga 94,25 pontjával, akárcsak Peru ma már méltán világhíres éttermei sem. Dominánsan vannak jelen ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok (elsősorban francia) éttermei.

Bár magán a listán változatlan a dobogósok rangsora tavalyhoz képest, idei újdonság, hogy az 1986-ban nyitott tengeri halas étterem, a manhattani Le Bernardin a Guy Savoy mellett végzett: 99,75 ponttal idén először majdnem a maximális számot hozza.

Fantasztikus, hogy ma már egy ezres éttermi világranglistán négy magyar versenyző szerepel:

Hirdetés

Évről évre igyekeznek az értékelőrendszerüket finomhangolni, így nem minden guide szerepel ugyanolyan súllyal a pontozás során. Helyi szakácsok ezreit kérik fel világszerte, hogy segítsenek tájékozódni: ott, helyben melyik kalauz és értékelési rendszer számít a megbízhatóbbnak (teszteket kell kitölteniük, és pontozniuk a kalauzokat), majd ez alapján súlyozzák a kiadványokban szereplő értékeléseket.

A francia La Liste-et egyébként rengeteg szakmai kritika éri, amiért az eredményei igencsak Franciaország-hangsúlyosak, más nagy gasztronómiai nagyhatalmak háttérbe kerülésével, de például a gasztrománok által rajongott Noma sincs a csúcsok csúcsai között a maga 94,25 pontjával, akárcsak Peru ma már méltán világhíres éttermei sem. Dominánsan vannak jelen ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok (elsősorban francia) éttermei.

Bár magán a listán változatlan a dobogósok rangsora tavalyhoz képest, idei újdonság, hogy az 1986-ban nyitott tengeri halas étterem, a manhattani Le Bernardin a Guy Savoy mellett végzett: 99,75 ponttal idén először majdnem a maximális számot hozza.

Fantasztikus, hogy ma már egy ezres éttermi világranglistán négy magyar versenyző szerepel:

83 ponttal a 2 Michelin-csillagos Onyx
80,5 ponttal Magyaország első Michelin-csillagosa, a Costes
80 ponttal az 1 Michelin-csillagos Borkonyha
80 ponttal egyedüli hazai vidéki helyezettként az Anyukám Mondta

A 2019-es La Liste első 10 helyezettje
1. Guy Savoy
– Párizs, Franciaország
1. Le Bernardin – New York, USA
3. Ginza Kyubey – Osaka, Japán
4. Alain Ducasse au Plaza Athénée – Párizs, Franciaország
5. Restaurant de l’Hôtel de Ville – Crissier, Svájc
6. Eleven Madison Park – New York, USA
7. La Vague d’Or – Saint-Tropez, Franciaország
8. El Celler de Can Roca – Girona, Spanyolország
9. Martín Berasategui – Lasarte-Oria, Spanyolország
10. The French Laundry – Yountville, USA

A teljes 2019-es lista itt elérhető!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS