A crumble az Egyesült Királyságból származik, népszerűsége a második világháború idején nőtt meg, amikor az olyan alapanyagok, mint a liszt, vaj és cukor korlátozottan voltak elérhetőek. Az édesség egy egyszerű és gazdaságos alternatíva volt a hagyományos piték helyett. Ma már számos változata létezik, és nem csak desszertként, hanem akár sós formában is készíthető, például zöldségekkel.
Eper-rebarbara crumble (1 nagy tepsire)
- 1 kg eper
- 1 kg rebarbara
- 200 g barna cukor
Morzsa
- 80 g kristálycukor
- 2 csipet só
- 140 g vaj
- 200 g finomliszt
- 100g tört mandula
Szagos mügés angolkrém
- 175 ml tej
- 175 ml szagos mügés tejszín
- 6 db tojássárgája
- 75 g cukor

Először készítsük el a mandula morzsát, ami ugyanúgy készül, mint egy omlós tészta. A lisztbe csipkedjük bele a vajat majd a tenyereink között szépen morzsoljuk el a liszttel. Vigyázzunk, nehogy megolvasszuk a vajat a meleg kezünkkel. Amikor apró, búzadara szerűen szemcsés állagot kapunk, mehet hozzá a cukor és a mandula, illetve a só. Óvatosan dolgozzuk össze, de csak annyira hogy maximum szőlőszem méretű rögök képződjenek!
Az epreket félbevágjuk, a rebarbarákat hasonló méretűre aprítjuk. Forgassuk össze a cukorral és öntsük bele egy nagyobb méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mehet a tetejére, egyenletesen elosztva a morzsa.
185 fokon kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szagos mügés tejszín
Bioboltban lehet kapni szárított szagos mügét, de a legjobb ha mi magunk szárítjuk ki szobahőmérsékleten. Egy nagy marék szárított szagos mügét beledobunk 0.5 l habtejszínbe és lefedve hűtőben egy éjszakán át infuzionáljuk. Leszűrjük és mehet az angolkrémbe.
Angolkrém
Mindent kimérünk egy keverőtálba és folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett addig hevítjük a hozzávalókat, amíg a tojássárgája elkezdi besűríteni a krémünket. Ez kb 82 fokon történik. A krémet betöltjük egy habszifonba és tálaláskor a sütemény tetejére nyomjuk.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.