Hirdetés
Hirdetés

Eper & mangalica: a furcsa pár

SZERZŐ: DiningGuide
2017. május 19.
Nem voltak illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a Gourmet Fesztivál első napja alatt végig tudunk-e enni mindent, amihez kedvet kapunk. (Nem tudunk.) Ezért úgy döntöttünk, első nekifutásra megkeressük a legmeglepőbb kombinációkat az eper-mangalica párostól. (A sort szerencsére úgy tűnik, a következő napokban tovább folytathatjuk...) Bori Mami A gyöngyösi étterem tavaly is meg tudta lepni a közönséget, […]
Hirdetés

Nem voltak illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a Gourmet Fesztivál első napja alatt végig tudunk-e enni mindent, amihez kedvet kapunk. (Nem tudunk.) Ezért úgy döntöttünk, első nekifutásra megkeressük a legmeglepőbb kombinációkat az eper-mangalica párostól. (A sort szerencsére úgy tűnik, a következő napokban tovább folytathatjuk...)

Bori Mami
A gyöngyösi étterem tavaly is meg tudta lepni a közönséget, idén még magasabbra tették a lécet. Idei palóclevesük eperrel például minden, csak nem folyékony halmazállapotú,– de szakadjunk is el a megszokott sémáktól, ebben a rétesben(!) minden íz ott van, amitől a palóclevest szeretjük. A második fogásuk Hurka Szent-Jakab kagylóval, savanyított eperrel, nem kevésbé ötletes, és nagyon finom. De kedvencünk az a sztrapacska újragondolás, amit mangalicapörccel sütött csokis keksszel egészítenek ki, nem mintha a liofilizált eperrel készült édes sztrapacskával nem vettek volna le eléggé bennünket a lábunkról. Ráadásul a mónosbéli Sándor Tamás-féle zsendicekrémmel helyettesítették a tejfölt – elképesztően finom kombináció, ami azért szerencsére megőrizte a sztrapacskaságát is.

Sarki Fűszeres
Szalmán füstölt mangalica comb és eper vízibivaly mozzarellával, búzafűvel, kovászos rozskenyérrel.
Ez a hivatalos elnevezése az egyik nagy kedvencünknek első nap után. Szeretjük, mert minden összetevője hazai. És szeretjük az ötletet, hogy a lédús, édes eper kap egy kis füstölést, amitől aszalódik kissé, az íze pedig összetettebb és izgalmasabb lesz, hiszen a füst mellett megjelenik benne egy kis savasság is. A mangalicaszalonna izzad, az eper pedig sütkérezik, amikor a füstölőben egymás hegyén-hátán készülnek, és milyen jól teszik. Kóstoltuk külön ezt az epret is, bevalljuk, némi előítélettel.
Azt hittük, a zsír megrontja az eper üdeségét, de nem lett igazunk: a gyümölcs így is zamatos, édes és lédús, de lássuk be, jót tett neki, hogy összeeresztették a szalonnával. Czinege Tamás szerint azért éppen ez a kombináció, mert próbálkozni mindig kell, és hát itt adta magát az ötlet: mi lenne, ha az állat találkozna a finom, édes eperrel – lássuk be ez így valóban macsós megoldás. „Olyan, mint amikor a kissé feszélyezett lakodalom után a pár elengedi magát, és végre mindenketten jól érzik magukat.”
Vagány megoldás, a szendvics mellé jól esik az év pálinkájával készült koktél vagy egy jól behűtött rosé fröccs.

Céltorony
A füstölés, grillezés nagymesterei ezúttal sok klasszikus mellett egy igazi különlegességgel készültek: sertésagyvelőt grilleznek, amit kovászolt kenyérrel, ázsiai salátamix-szel és epres majonézzel kínálnak.
„Ennyi okosságot egyben még nem láttatok!” – szóltak oda, és már mutatták is az éppen megabált és forró vízből kiszedett agyvelőket, amit aztán serpenyőben megsütöttek, és a fent említett módon szépen elénk tették. Nos, aki viszolyog az ilyesmitől, inkább a marhaszegyet válassza (az is zseniális), de bevállalósok ki ne hagyják. A maga citrusos könnyedségével tökéletesen passzol hozzá a Céltorony Ale, de lehet, hogy inkább egy jó pálinkát kívánunk mellé. Arra a kérdésünkre, hogy jött az ötlet a mangalica agyvelőhöz, ezt a tízpontos választ kaptuk Stoller Marciéktól: „Hát csak úgy kipattant a fejünkből!”

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram