A Valentin-nap kitűnő alkalom arra, hogy néhány figyelmesen kigondolt finomsággal mutassuk meg a társunknak, a szeretteinknek, akár saját magunknak a törődést, igazi gondoskodást. Bár ideális esetben ehhez nem kell csillogó ünnep, rózsatenger a kirakatokban, barokkosan tekergő dekoráció az asztalokon – az év bármely napja alkalmas arra, hogy kisebb-nagyobb dolgokkal kimutassuk az odafigyelésünket, érzéseinket.
Valentin-napon viszont adja magát néhány klasszikus étel, alapanyag, ami illeszkedik az ünnep hangulatához. Ilyen például az eper, a csokoládé, az osztriga, és a chili paprikás fogások, amelyek az előzőekhez hasonlóan afrodiziákumként is ismertek.
Székely Mátyással, a Dining Guide 2024-es kalauzában ötödik helyen álló 42 Restaurant sommelier-jével az ezekhez az ételekhez harmonikusan illő italokról beszélgettünk. De még mielőtt belemerültünk volna a Valentin-napi témába, a Michelin 2024-es Sommelier-díjára is reflektáltunk, amelyet Mátyásnak ítéltek oda.
„A megfelelő kérdéseket teszi fel, figyelmesen meghallgatja a vendégek válaszait, kedves és barátságos a hozzáállása. Szenvedélyesen és világosan mutatja be a lehetőségeket, így még a kevésbé tapasztaltak is otthon érzik magukat” – olvashatjuk a Michelin összefoglalójában.
– A kollégákkal élőben követtük a december 10-i gála közvetítését. Teljesen ledöbbentett, hogy nekem ítélték oda ezt a díjat, egy percig sem gondoltam, hogy ilyen megtisztelő elismerésben részesülök. Kellett néhány nap, amíg realizáltam és elkezdtem érezni a súlyát, de mára már napirendre tértem, sok minden tisztázódott bennem, és haladok tovább. Szeretnék még jobban elmélyülni a borok világában, többet tanulni és többet kóstolni – fogalmaz Mátyás, akinek a borok és champagne-ok mellett a koktélok, spiritek, alkoholmentes italok és kávék is nagy szenvedélyei, ezeket is szívesen kínálja a vendégeknek, amikor csak van rá lehetősége.
Nézzük, miket ajánl a klasszikus Bálint-napi finomságokhoz!

Csokoládé
– A csokoládé-bor párosításoknál kifejezetten érvényes a mondásom, miszerint szeretek a személyes ízléshez igazodni, ugyanakkor kísérletezni. Természetesen van néhány aranyszabály, amit érdemes figyelembe venni. Ilyen például, hogy 70% feletti kakaótartalom esetén tanninokban gazdagabb vörösborok közül keresgéljünk, például cabernet sauvignon vagy syrah fajtákból!
– Személyes tapasztalat alapján a rum és csokoládé párosítás is kiváló választás. Például a 70% kakaótartalmú csokihoz a Diplomatico Single Vintage 2007-es rumja nekem elnyerte a tetszésemet.
– Csokoládéhoz még kísérletezgetek, de a villányi Jammertal Borbirtok KOH-I-NOOR 105.6 tétele (2012) testes, gyümölcsös vörösbor, ami önmagában is gyönyörű, de szerintem csokoládéval összepárosítva is igazán izgalmas élményt tud alkotni.
– Az alacsonyabb kakaótartalmú tejcsokoládékhoz könnyebb vörösborokat választanék be, például pinot noir, merlot, akár syrah fajtából. Szintén aranyszabály, hogy ha desszertbort szeretnénk csokihoz párosítani, akkor arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a bor ne legyen édesebb a csokinál, ne nyomja el annak finom ízkarakterét!
Eper
– Az eperhez és a belőle készült desszertekhez – ha első körben félretesszük a pezsgőket –, főként rosét szeretek ajánlani, könnyedebb, ízgazdagabb tételeket. Sőt, az édesszájú vendégeknek akár egy tokaji aszút is be mernék vállalni, ami igaz, hogy egy kicsit elnyomja az eper ízét, viszont nagyon különleges alternatíva lehet, megadva a különleges élmény érzetét a Valentin-naphoz.
– A 42 Restaurant-ban egy rosé champagne-t és Charles Heidsieck Brut Réserve tételét választottuk a szerelem ünnepére.
– Emellett a Valentin-napot szerintem egy-egy könnyedebb, egyszerű alapanyagokból elkészített koktél is csodássá tudja tenni, mint az epres margarita, daiquiri vagy cuba libre.

Osztriga
– Osztrigához a champagne-ok (leginkább a brut kategória) közül válogatnék nagyon szívesen, a klasszikus vonalat követve, Charles Heidsieck Brut Réserve NV tételét ajánlom.
– Az osztriga ízéhez a Burgundiából származó Domaine Jean-Paul & Benoit Droin Chablis 1er Cru Montmains (2022) fehérbora is érdekes lehet, ami ásványos, savas jellege miatt nagyon jól passzol a tenger gyümölcseihez. Érdemes az ünneplés, együttlét hangulatát is szem előtt tartani: ha egy tengerparti piacon, kötetlenül osztrigázunk, egy friss, gyümölcsös fehérbor jó párosítás lehet, ha pedig a koktélok felé vennénk az irányt, szerintem a gin alapú italok, jó száraz Martinivel szintén különleges hatást érnének el.
– Összességében a champagne-ra teszem le a voksomat, hiszen ennek van egy kicsit szerelmes, gyönyörű világa. Ha az a célunk, hogy fényűzőbb választásunk legyen, a Krug Champagne ház Grande Cuvée sorozatából választanék (jelenleg a 172. kiadás érhető el a piacon), illetve a Dom Pérignon évjáratos champagne-át tudnám kínálni.
– Itt is hangsúlyoznám, hogy a személyes ízlésvilágot tenném terítékre, és hogy van-e a vendégnek kedvenc pincészete vagy egy olyan tétel, amely felébresztette a kíváncsiságát.
Chili
– Chilihez nehéz bort párosítani, az étteremben nem szoktunk, de ha ajánlanom kellene, akkor az alábbi irányokat követném:
– Ha nem szeretnénk, hogy az italunk még csípősebbé tegye az alapvetően is csípős, fűszeres fogásokat, a borok édességére, cukortartalmára érdemes jobban apellálni. Főként félszáraz rizlinget javasolnék az összekóstolásnál, és a vörösboroknál sem a nagyon száraz kategóriában gondolkodnék első körben.
– Előbbi kategóriában egy németországi rizlinget, a Schloss Vollrads tételei közül ajánlanék. Végül, de nem utolsósorban a burgundi chardonnay-król se feledkezzünk meg! A Pierre-Yves Colin-Morey pincészetéből van egy nagyon szép vertikális sorunk több dűlőről, amellyel érdemes a csípősebb fogásokat is végigkísérni.
Fotók: Pexels, Unsplash
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.