Hirdetés
Hirdetés

Emlékeznek a Good Morning Vietnamra? Megnyitott még izgalmasabb #Bi ételbár a Lehel Piac mellett!

SZERZŐ: DG
2021. március 2.
Mindig friss és finom ízeket hoztak, Luu Trong Vinh, vagy ahogy mindenki ismeri, Vini nem győzte megmutatni magát és kifinomult látásmódját az egykori Good Morning Vietnam ételbárban. Nagyon jó áron adta színvonalas fogásait, majd jött egy televíziós szereplés, később pedig egy tanulási időszak, útkeresés… végül pedig a húgával belevágtak, és a pandémia kellős közepén megnyitották saját helyüket a Lehel piac mellett.
Hirdetés

2016-2017 környékén járunk, ekkor már értjük és érezzük a különbséget a tényleg jó ízű pho és a gyengébb imitációi között. Egyre több a vietnámi büfé, örvendünk is, hogy van választék, de nagyon nagy a szórás, sok a csalódás is. Feltűnik a Belvárosi Piac melletti Nagysándor József utcában a Good Morning Vietnam — ami egészen mást képvisel, mint amit addig megszokhattunk a fővárosban. 

GMV - más volt, mint a többi

A hely kicsit sem mondható exkluzívnak, szedett-vedett, az elszívás sincs megoldva, viszont nyomban elfeledkezünk a körülményekről, ahogy az asztalra kerül a csaknem 1 literes leves, vagy bármelyik előétel, főétel. Nem véletlen, hogy a 2018-as Dining Guide étteremkalauz Top 10 Street Food helye közé is bekerült az öt asztalos Good Morning.

Hirdetés
Éppen azt képviselték, amit a kategória megmutat a világban: nem az elsőrangú dizájnra és durva marketingre alapoztak, hanem az eredetiségre, elérhetőségre, az ár-érték arány esetükben tényleg a kiváló felé tendált.

Luu Trong Vinh, vagyis Vini, a hely főszakácsa viszont egy kis időre úgy döntött, tanul és megmutatja magát az ország egyik kedvelt televíziós séf realityjében is. 

Életkép és ételkép a GMV-ből / Fotó: Good Morning Vietnam
Konyhafőnök, válság, #Bi

A bemutatkozás jól sikerült, A Konyhafőnökben Rácz Jenő csapatába került és egészen a döntőig jutott. A megmérettetés után további tanulási időszak következett, utazásokkal, sztázsolással, a példaképekkel való közös munkával. De a Good Morning Vietnam és a #Bi megnyitása közötti időszakban egy komolyabb alkotói válsággal is számolnia kellett. Bevallotta, hogy volt nagyon mélyen is, eljátszott a gondolattal, hogy sosem fog főzni már, de aztán a hivatástudat mégis átlendítette ezen a nehéz perióduson.

Látogatás Vietnámban / Fotó: GMV

2020 novemberében pedig elindította az első csomagokat a #Bi, a Lehel téri csarnok melletti kis foodbar. 

A #Bi Vini húgának nevét viseli, és a fiatal lány szülei segítségével alakították ki. A fogadható vendégek kapacitását tekintve nem nagyobb az egykori Good Morning Vietnaménál, viszont jóval takarosabb, modernebb, rendezettebb. Sajnos helyben fogyasztó vendégeknek még nem tudta megmutatni magát, de a házhoz szállításba beleálltak és a nagy szolgáltatók mellett ők maguk is kihordják a szűk, de izgalmas étlap fogásait. Ha kell, akkor akár Pilisvörösvárra is, nem probléma (100 forint/km áron szállítanak a cégek hatókörén kívül eső területekre, megbeszélés után). 

Vini és Bi
Nem készülhet rutinból a leves

“Tudom, hogy mi volt a titka a GMV-nak, és az nem változik. Mindig szívből főztem, sosem rutinból. Régóta vártam rá, hogy újraélesszem az ottani ízeket, persze azóta volt időm a tanulásra is. Próbálok egyedi hangot adni a #Bi-nek, hogy ne csak egy legyen a sok vietnámi street foodos közül. Eleve fiatalosabb, a húgommal ketten visszük az ügyeket, és hiába ez a Covid-helyzet, nem adjuk fel, egyszer úgyis kinyitunk! Remélhetőleg terasszal, egy fokkal izgalmasabb dizájnnal — most az ételekre összpontosítunk, és hogy gördülékenyen menjen a kiszállítás. Sokat kísérleteztem, variáltam, míg megszületett például a hanoi ramen, ami a vietnámi és a japán konyha találkozása. Leveseink mesterlevessel készülnek, ez nagyon fontos” — mondja Vini. 

Az árak barátiak, az ízek és a tálalás most is sokkal emelkedettebbek, mint amit egy egyszerű street food helytől várnánk.

Figyelnek a vegetáriánus kínálatra is, nem csak a csirke/marha/rák szerepel a repertoárban. 

Nyári tekercs
A #Bi ízei

Ahogy a GMV-ben is kedvelt volt, így itt is feltűnik a friss, hideg nyári tekercs. Nagyon jók az arányai, nincs túlsúlyban sem a tészta, sem a saláta, roppannak a zöldek és nem spórolnak a mogyorószósszal sem, minden kis tekercsrészletre jut bőségesen belőle. Amilyen egyszerűnek tűnő étel ez, olyan sok a hibalehetőség, ritkán kapunk ilyen mutatós és ízletes darabokat. 

A #Bi nyári tekercse

Gyozát is készítenek, ám a megszokott variáció helyett koromfekete, tintahal tintával készülő változatot, sertéssel és zöldséggel töltve (szintén jó arányokkal) és remek koriander pesztóval, házi ponzu szósszal. A fekete derelyék nem áznak el, ha a ponzuban fürdenek, a citrusos szójaszósz élményszerű (yuzu lekvár is kerül bele), a húsos batyuk elfogyasztása után szívesen kikanalaznánk. Mindkét előétel olyan színvonalú, amire nem számítanánk egy ilyen helyen (hacsak nem ismertük Vini régebbi munkáit). 

A fekete gyoza

A Hanoi ramen, ahogy már említettük a pho levest és a rament ötvözi, nagyon jó ízléssel. Ez egy jóval mélyebb leves, mint a ház pho-je (ami szintén remek), már a színe és illata is megmutatja a karakterét. Marhahúsos az alap, rizstészta, pácolt tojás, shitake gomba, hajszál vékonyra szelt omlós marhapofa, mungóbabcsíra, zöldek (koriander, újhagyma) kerülnek bele, illetve vietnámi lángos csíkok is, melyeknek kell egy kis idő, hogy megpuhuljanak a forró levesben. Ez egy szokatlan levesbetét, nem tudtuk eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem, hiszen leginkább a leves intenzitásával, a tojással és a hússal voltunk elfoglalva. Ebbe a tányérba kár lenne plusz Sriracha szószt önteni, egyéb ízesítőkkel kínálni — így teljes. A pho is kimunkált, nem kell félni ízfokozóktól, szép alapra építkezik. Tüzes és friss #Bi kimcsije, teljesen klasszikus a pad thai

Hanoi ramen

Vini pedig folyamatosan ötletel, hogy hogyan tudná még izgalmasabbá tenni a felhozatalt, és miként adaptálhatná a koncepciót akár egy másik nagyvárosba is. 

#Bi Vietnamese Food & Bar

Cím: 1134 Budapest, Bulcsú utca 23.
Telefonszám: +36304094510
Előrendelést a fenti telefonszámon tudnak felvenni, valamint elérhetőek Wolton és Netpincéren is
A hely Facebook oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram