Hirdetés
Hirdetés

ÉMILE, a bevállaltan elegáns

SZERZŐ: DiningGuide
2016. szeptember 20.
Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni. Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide […]
Hirdetés

Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni.
Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Első útjuk a Dérynébe vezetett, most pedig a budai Émile kínálatában mélyedtek el.
Schiffer Miklós:
Gyakran hallani, hogy Budapest egy kétarcú város, ám a Szajnával kettészelt Párizzsal ellentétben (ahol a két oldal más hangulatban ugyan, de teljes életet ígér), a Duna budai oldalán leginkább lakni jó, a pestin meg élni. Budán kevés a klasszikus városi hangulatú hely, ezért is örültem nagyon a Rózsadomb patinás részén nyíló ÉMILE- nek. Ez a kávéház és étterem a Gerbaud ház testvéreként a kifinomult vendéglátást hivatott elhozni a második kerületbe. Az ÉMILE egy elegáns hely, érdemes ezt rögtön az elején tisztázni. Az üzenete egyértelmű: adjuk meg a módját, ez nem a "strandpapucsos bermudanacis kis sarki", ez egy finom hely, finom ételekkel a finom pillanatokra. Olyan atmoszférája van, amelyben a vendég élvezheti a különlegeset, a minőséget és az átgondoltat. Ide nem beugrunk, ide elmegyünk, hiszen a harmincas években épült egykori villa kertje és belső helyiségei egyfajta jól vasaltságot üzennek, olyasmit, amit egykor a Fórum (ma Intercontinental) hotel legendás Bécsi kávézója. Az emeleti kávéház kárpitjai és színvilága angolos hangulatot áraszt, kényelmesen marasztaló fotelekkel és ülősarkokkal. A földszinti fine dining étterem cool hangulata és „hidegsége” számomra egy kicsit eltér az épület stílusától. Az épülethez épített új bejárati rész és cukrászda jól eltalált és szervesen illeszkedik a villa hangulatához.
Reggelinket a szeptemberi napsütésben a szépen berendezett és gondosan ápolt kertben költöttük el, ahol odafigyelő, segítőkész és udvarias kiszolgálást kaptunk. A terasz asztalainak terítése a manapság mindenhol megszokott, divatos bisztró hangulatot idézte, bevallom, a hely hangulatához és árszintjéhez jobban illene egy kifinomultabb teríték, biztosan emelné az itt elköltött „polgári” reggelik hangulatát. A péksütemények jók, a reggeli választék klasszikus, számomra emlékezetes marad az Eggs Benedict könnyedsége és az összetevők tökéletes harmóniája. A hely szép, a név rangot ad, a reggeli ételek választékában (ismerve a konyha kreativitását) talán több bátorság, izgalom és rafináltság is elférne, hogy az Émile ne csak egy igazán kiemelkedő alternatíva, hanem egy kihagyhatatlan reggeliző hely is legyen.
Herczeg Zoltán:
Eggs Benedict:
Ez az egyszerű, de mégis nagyon ritkán igazán jól elkészített tojásétel az Émile-ben tényleg hibátlan. A hollandi mártás íze selymesen intenzív, szerkezete habos, az Eggs Benedict másik fontos (sokszor elrontott) alkotóeleme, az english muffin lágy, könnyed textúrájú, serpenyőben szépen készre sütve, a lágy tanyasi tojás sárgájával és a jó fajta, intenzív, „édes tónusú” mangalica sonkával érkezik.
img_6461
Gravad lax:
Omlós, puhán „tapadós”, házilag marinált, jó minőségű lazac szeletek, kapribogyóval és kaporral. A hozzáadott habart tojás és a currys vajjal megkent sörös rozskenyér szépen illeszkedik a hal „zsíros”, tenger ízéhez.
img_6463
A péksütemények közül a croissant kiemelkedő minőségű, érdemes kipróbálni, a francia vajjal és a házi baracklekvárral szépen működik.
img_6464
Az igazi kínai teákat szeretők vagy megismerni vágyók figyelmébe a teaceremónia kipróbálása erősen ajánlott...
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram