Hirdetés
Hirdetés

Elutasította a bíróság a modenaiak kérelmét balzsamecet ügyben

2019. december 12.
Lendületben vannak az olaszok, két éve például hipp-hopp felterjesztették és felvetették az UNESCO világörökségek listájára a nápolyi pizza-készítés tradícióját, a pizzaiolók munkáját. Most a világhíres modenai balzsamecet készítői fogtak össze, hogy levédessék a balsamico, azaz a "balzsam(os)" megnevezést, és kizárólag ők használhassák a különlegesen finom aromájú ecetük kapcsán. Egy német gyártót akartak megakadályozni abban, hogy balzsamecetnek nevezzék a terméküket.
Hirdetés

Gianni, aki maga is nagy rajongója e terméknek, így mutatta be itt, a Dining Guide-on néhány éve, hozzátéve, hogy egészen az 1980-as évekig nem sokakat izgatott a modenaiak balzsamecetje, és egyáltalán nem számított Olaszországban sem alapvetésnek. Akkoriban kezdték el séfek felfedezni maguknak, és gyakrabban alkalmazni a konyhában, nekik köszönhetően terjedt el világszerte a gourmet-k körében.

„Az igazi, tradicionális és eredetvédett (D.O.P.) balzsamecet, vagyis az Aceto Balsamico Tradizionale Modena környékén és Reggio Emilia tartományban készül. Az Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia csak annyiban tér el a modenai balzsamecettől, hogy a szomszédos Reggio Emiliában készül. Mivel a gyártási eljárás ma is hagyományos, ezért a termelés erősen korlátozott, ami az igazi balzsamecetek árát is magasan tartja.
A nyolcvanas éveket követően, a balzsamecet iránti érdeklődés növekedésének következtében megjelentek az utánzatok. A boltokban sok olcsó, balzsamecetnek nevezett valami kapható a megtévesztő Modena vagy Tradizionale elnevezéssel is, azonban ezek az olcsó termékek nem hosszú, évekig tartó tradicionális érleléssel készülnek, hanem ecetből, karamellás cukorszirupal, medvecukros aromákkal, sűrítőkkel, vagy úgy, hogy az ecettel kimossák a balzsamecetes hordókat... Ha valaki kóstolt már igazi balzsacetet, tudja, hogy miről beszélek – mesélte Gianni.

A modenaiak tehát joggal védik terméküket, de a balsamico kifejezést nem sikerült kisajátítaniuk. Az Európai Bíróság elutasította a kérelmüket, megjegyezve azt is, hogy az említett szomszédos Reggio Emiliában készülő, szintén eredetvédett élelmiszer, az Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia már hivatalosan is tartalmazza a balsamico szót, ez tehát nem lehet csak a modenaiak sajátja, és annak a német élelmiszergyártónak is megengedett a balsamico szó használata, amelynek köszönhetően fordultak az Európai Bírósághoz a modenaiak.

A BBC és a The Guardian hírei nyomán.

Ezt az írásunkat olvasta már?

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram