Hirdetés
Hirdetés

Első nap, áttörés nélkül: mi a helyzet most a vidéki éttermekkel?

2020. május 4.
A mai naptól él a teraszos, illetve kerthelyiséggel rendelkező vidéki éttermek, cukrászdák, bárok újranyitásának lehetősége. A valóság azonban egyelőre nem mutat hurráoptimizmust és azonnali tárt kapukat.
Hirdetés

A múlt hét szerda esti kormányfői bejelentés nem csak a "civileket", hanem a vendéglátó szakmát is meglepte. (Itt írtunk aznap a friss hírről.) Ahhoz már szépen lassan kezdünk hozzászokni, hogy teljesen kiszámíthatatlan a holnap: sokan naivan arra gondolhattak, hogy hétfőn kikerül a teraszos, kerthelyiséges helyekre a Nyitva tábla, és végre kitörhetünk a szobalétből.

A múlt héten pontosított rendelkezés szerint újra fogadhatnak látogatókat a fenti vendéglátóhelyek, strandok, szabadtéri múzeumok, állatkertek, mégpedig az egymással nem egy háztartásban élő emberek közötti megfelelő távolság megtartásával, amelyet másfél méterben határoztak meg.

Hirdetés

Akik nem tudnak és akik nem akarnak

Megosztott a vendéglátók helyzete. Több szempont határozza meg a jelen állapotokat: működik-e egyáltalán a konyhájuk, vagyis átálltak-e elvitelre és/vagy kiszállításra a járványhelyzetben? Akik bezártak, fent tudták-e tartani a dolgozóik munkaviszonyát, vagy el kellett bocsátaniuk őket? Akiknek most nincs emberük, vagy nincs elég emberük, most toborzásba kezdtek, ez a hullám tetten is érhető jó néhány étterem kommunikációs felületén.

Szentendre (nem idén)
Alkalmas-e azonban a vegyesen napos-borús, (ma éppen) szeles időjárás a kinti üldögéléshez?
Megéri egyáltalán kinyitni úgy, hogy másfél méteres távolságot kell tartani az asztalok között, ezáltal ritkítva az ülőhelyeket – így jelentősen csökkentett bevételi lehetőségekkel üzemelni?

Jobban járhatnak most az igazán tágas terasszal vagy kerthelyiséggel, avagy eredetileg nagy számú kinti asztallal rendelkező helyek, akik valóban képesek annyi vendéget fogadni a megcsappant számú ültetési lehetőséggel, amellyel már megéri egyáltalán beindítani az üzemet. És ha meg is teszik ezt, és esetleg rosszra fordul az idő, ott állhatnak a személyzettel, működő konyhával, felfőzéssel – vendégfogadási lehetőség nélkül.

Némiképp könnyebb helyzetben vannak most azok, akik hirdettek kiszállítást, és vannak is megrendelőik, hiszen ők e működésük mellett tesztelhetik a kerthelyiséges, teraszos működést. Merészebb döntés elé kerültek a március-április folyamán teljesen leállt, időlegesen bezárt helyek.

A bezártság után sokan kívánkoznak most vízpart mellé, vagy bárhová természetközelbe, vidékre. A belföldi mozgás is várat még azonban magára, hiszen a budapestiek és Pest megyeiek továbbra sem tódulhatnak vidékre, a kijárási korlátozás itt továbbra is él. (Sőt, április végén szigorították is a boltokban, tömegközlekedésen kötelezővé tett arcmaszk-használattal, illetve arceltakarással.) A vidéki vendéglátóhelyek tehát maradnak a helyiek örömére.

Jól ismert tény, hogy sem a Balaton, sem más kedvelt belföldi turistacélpontok nem élnek meg a fővárosiak (pénztárcája) nélkül, ezért is érthető az igen óvatos újranyitás – az egyébként igazán felkapott – helyek részéről. Ismételten csak megerősödik az elmúlt hónapokban kiviláglott nagy tanulság: azok az éttermek vannak most kedvezőbb helyzetben, akik a környéken, helyiekből voltak képesek kiépíteni a bázisukat, saját törzsvendégkörrel, és elsősorban nem turistadesztinációként üzemelnek.

Helyzetjelentésünk folytatódik, az ország különböző tájainak, vidéki településeinek vendéglátóhelyeivel!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram