Hirdetés
Hirdetés

Először kóstolhat vadast és somlóit Hollywood az Oscar gálán – Interjú Szántó Istvánnal, a Spago séfjével

2022. március 25.
Az Oscar-gálák történetében először magyar pult és magyar séf várja a világsztárokat.
Hirdetés

Az Oscar-gálák történetében először főz magyar séf a díjátadón, sőt: Szántó István nem csupán egy szakács lesz a sok közül, hanem egy önálló magyar pulttal fogja képviselni hazánk gasztronómiáját a díjátadón. Filmekbe illő biztonsági kontrollon mennek át a gálán dolgozók, akik múltját az FBI is ellenőrzi.

A kulcsfigura a történetben természetesen Wolfgang Puck, az osztrák származású étteremtulajdonos-séf, aki immár 25 éve az Oscar-gálák vendéglátásának szakmai irányítója, és akire a világsztárok séfjeként szoktak hivatkozni a sajtóban. A budapesti Spago tulajdonosának köszönhető a lehetőség, hogy a magyar kulinária is megmutassa magát a világ egyik legnagyobb figyelmét kiérdemlő díjátadó gálán.

A Wolfgang Puck-étteremcsoport executive séfje, Tetsu Yahagi és Szántó István, a budapesti Spago séfje

„A 94. Oscar-gálára március 27-én kerül sor Los Angelesben, a Hollywood Boulevard-on, (magyar idő szerint március 28-án). A Dolby Theatre-ben megrendezett díjátadó nagy ünnepségnek ígérkezik, ugyanis idén visszatérnek a járvány előtt megszokott ceremóniához, a pandémia miatt több elemében módosított tavalyi gála után. A gálát három komika celebrálja, Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Skyes" – írtuk februárban.

Szántó Istvánt, a budapesti Spago séfjét csíptük el az indulás előtt néhány nappal egy villáminterjú erejéig.

Mi jelenti a legnagyobb szakmai kihívást az Oscar-gálás felkérésedben, és milyen ételekkel készülsz? A gulyás vagy a somlói nem biztos, hogy egy állófogadás legkönnyebben prezentálható fogásai.

Szántó István: Éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen kizárólag olyan ételekben gondolkodom, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Számtalan biztonsági és logisztikai szempontnak kell megfelelnem, miközben könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészítenem jellegzetes magyar ételeket. Miközben cateringről van szó, bele kell csempésznem azt az ünnepélyességet és nagyvonalúságot, amit az Oscar-gálák képviselnek, ami önmagában nagy kihívás. Nálunk egyszerű ételnek számít, de a világ számára ezek az emblematikus ételeink: a csirkepörkölt, a vadas marha, az Eszterházy-torta és a somlói galuska a befutók. Persze vajpuhára főzött marhahúst kell elképzelni a vadasban, amit három falatban el is lehet fogyasztani, tehát egy állófogadással kompatibilis ételeket kellett kreálnom.

Eszterházy, somlói galuska és vadas a catering kínálatban

A magyar alapanyagok használatáról gondolom, értelemszerűen le kellett mondanod.

Nagyon bonyolult lett volna a kijuttatásuk, és kiváló minőségű marhahúsból például Amerika jobban is áll, mint mi. Egy kis eredeti magyar pirospaprikát azért becsenek a csomagjaimba.

Többről is szól ez az út, mint az Oscar-főzésről?

Az Oscar-gálán kívül egy többhelyszínes szakmai továbbképzésen is részt veszek. A Wolfgang Puck-cégcsoportnak sok városban működik étterme országszerte, az is a cél, hogy minél több hely működésébe betekintést nyerhessek. A Puck-éttermek titka az az elképesztően profi rendszer, amely szerint világszerte üzemeltetik őket, ebből kell minél többet elsajátítanom. A hollywoodi gálán kívül a Beverly Hills-i Spago-ba és a Las Vegas-i CUT-ba is biztosan el fogok jutni.

Szántó István Los Angeles-ben

Ez tulajdonképpen az eddigi képzésed inverze lesz a cégcsoporton belül?

Fogalmazhatunk így is. 2020 óta Budapesten kapok folyamatos szakmai képzést, mióta elnyertem a Spago séf pozícióját, és tavaly nagyon készültem arra, hogy kiutazhassam az Egyesült Államokba. Sajnos közvetlenül az indulás előtt pozitív lett a tesztem, úgyhogy meghiúsult a kiutazásom. Wolfgang Puck és a cégcsoport executive séfje, Tetsu Yahagi azonban huzamosabb időt töltött Budapesten az elmúlt két évben, így teljes értékű Spago-séfnek tartom magam, de személyes tapasztalatot szerezni és belelátni a kinti nagy elődnek számító Puck-éttermek működésébe hihetetlen izgalommal tölt el. Szinte jobban is izgulok emiatt, mint az Oscar-gálán való szereplés miatt.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram