Hirdetés
Hirdetés

Ételfestésről szó sincs: elmeséljük a lila torták, piték, fagyik titkát

SZERZŐ: DiningGuide
2022. június 8.
Egyre több hasonló lila árnyalatú sütemény képe kering az interneten. Ételfestésről szó sincs, az árnyalat megfejtése egy gyökérzöldségben keresendő.
Hirdetés

Kivételesen nem a japánoktól, hanem a Fülöp-szigetekről indult útjára a lila ételek és italok iránti vonzalom. Persze ehhez kellett a nyugati ember is, aki elsősorban nem az eredetét, vitamintartalmát, tápértékét látta a különlegességnek, hanem vibráló lila színét. Ugyanis az egyre divatosabb lila sütemények, fagylaltok, tejes italok egy természetes összetevőnek köszönhetően ilyen erőteljes színűek, szerencsére szó sincs szintetikus ételfestékekről.

A megfejtés a lila jamgyökérben keresendő, ami a felszínen egy szapora kúszónövény,  a föld alatt méretes, gumós tőkével. Nem összekeverendő az édesburgonyával, maniókával vagy a taróval. Magas a keményítőtartalma és szénhidrátban is gazdag, de ami mégis a legfontosabb, hogy tele van antioxidánsokkal, például antociánokkal. Ez egy színanyagcsoport, ami megtalálható a legegészségesebb gyümölcsökben, zöldségekben, mint például a vörösáfonya, a feketeribizli, a csipkebogyó.

Ami a Fülöp-szigeteken alapélelmiszer és egy pillanatig nem tartozik az egzotikumok közé, az a világ többi részén különlegességnek számít. Szerencsére üvegházi körülmények között is termeszthető, ha van elegendő helye. A masszív kúszónövény ugyanis naponta akár húsz centis gyarapodhat. Több néven is hivatkoznak rá: lila jamgyökér, lila jamszgyökér, ube, vízi jamgyökér.

Héja sötét, mintha a céklát és a burgonyát kereszteznénk, alatta pedig a csodaszép, lila húst találjuk. Párolni, sütni, grillezni is érdemes, krémlevesek, pürék dekoratív és finom alapanyaga. Ízben valamennyire hajaz a gesztenyére, inkább édes, mint sós, de nagyon jól alakítható. Tejjel, vajjal keverve éri el a legszebb, sötét pasztell lila árnyalatát.

 

Akkorát még nem szólt Ázsiában, mint az acai bogyó, vagy a matcha, de előszeretettel használják főleg sütemények színezésére és egyben állagmegőrzésére. Mochi, fánk, pite, fagylalt, mousse, shake, smoothie készül a hozzáadásával. Annak rendje és módja szerint ráhúzták az elcsépelt és bosszantó "super food" jelzőt, de tartózkodván ettől a kreált definíciótól, mi csak annyit mondanánk, hogy az ube amellett, hogy szemrevaló alapanyag, nagyon egészséges is. Akár a fine dining világában is megállja a helyét, festőanyagként is a cékla-szépia tinta-sáfrány hármas mellett.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram