Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ehető szellemi örökségek trendje? Porondon a bagett

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 14.
A nápolyi pizza szellemi örökséggé nyilvánítása komoly sajtóvisszhangot kapott. Talán ez is szerepet játszhatott abban, hogy a franciák most a bagett mellett kezdtek kampányolni.
Hirdetés

Az UNESCO 2003-ban elfogadott szellemi örökség kategóriája igen tág kört fe le. A tradicionális szokások, ünnepek és fesztiválok, vallási rítusok, énekek, táncok, közös zenélési módok tucatjai mellett szellemi örökségnek tekinthetik a hagyományos kézműves termékek, köztük a tradicionális élelmiszerek előállításához szükséges tudást is.

A listán egyelőre kisebbségben vannak az ételek, italok és étkezési szokások, de megtaláljuk köztük – a teljesség igénye nélkül – a belga sörkultúrát (2016), a közel-keleti lepénykenyér-készítést (2016), Tadzsikisztán nemzeti ételét és készítésének rituáléját, az Oshi piláfot (2016); a mediterrán diétát (2013), a tradicionális japán étkezést, a washokut (2012), a török kávét (2012), a Horvátország északi részén honos mézeskalács-készítést (2010) és a hagyományos mexikói konyhát (2010) is. 2010-ben a franciák egyébként az elsők között kerültek fel étkezés témakörben a szellemi örökség listára: a hagyományos francia étkezési kultúrával pályáztak, az ügy mellé állt Nicolas Sarkozy akkori köztársasági elnök is.

Olvasta korábbi hírünket a témában? Örömükben ingyen osztották a pizzát Nápolyban

A legújabb hírek szerint a francia pékszövetség annyira megelégelte a silány minőségű, áruházi bagettdömpinget, hogy a Franciaország egyik jelképének számító, jellegzetesen hosszúkás kenyérfélét felvetetné az UNESCO szellemi örökségei közé.

Egy 1993-as rendelet alapján egy hagyományos francia bagett csak lisztet, élesztőt, sót és vizet tartalmazhat. Az áruházakban azonban többnyire rossz minőségű alapanyagokból, és elsősorban fagyasztott tésztából készülő változatokkal találkozhatunk. A pékszövetség elnöke szerint azonban a bagettért folytatott kampány az UNESCO döntésétől függetlenül segíthet felhívni a figyelmet a minőség megőrzésének a fontosságára.
A franciák talán éppen az olaszok sikerén buzdulhattak fel, akik egy hónappal ezelőtt sikeresen kampányoltak azért, hogy a nápolyi pizzakészítés alapanyagai és készítési metódusa hivatalosan is a világ szellemi örökségei közé számítson. Az olaszok azzal érveltek, hogy a pizza Olaszországban nem csupán egy étel a sok közül, hanem a nemzeti kultúra és az olasz történelem fontos része.

Az, hogy a bagett megfelel-e a kulturális szellemi örökség követelményeinek, nagy valószínűséggel év vége felé derül majd ki. Felmerül a kérdés, hogy ha a franciák sikerrel járnak, esetleg más, nagy hagyománnyal rendelkező élelmiszer is számíthat majd a kitüntetésre?
Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram