Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a séf, aki megismertette a világgal Ausztrália őslakosainak konyháját

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. május 3.
Mindössze 46 éves korában, április 30-án meghalt Jock Zonfrillo, aki az elmúlt évtizedben rengeteget tett azért, hogy a világ megismerje az ausztráliai bennszülöttek gasztrokultúráját.
Hirdetés

Az ausztrál séfről a nemzetközi konyhaművészet legismertebbjei is megemlékeztek.

A skót származású Jock Zonfrillo végigjárta a gasztronómia ranglétráját. Mindössze 12 évesen, mosogatóként kezdett el étteremben dolgozni, elhivatottságának és tehetségének köszönhetően pedig ismert séffé, illetve televíziós személyiséggé vált. 2021-ben megjelent önéletrajzi könyvéből a közönség megtudhatta, hogy karrierje során a sikereket megelőzően nagyon nehéz időszakokon ment keresztül: igaz, hogy 17 évesen már a kiváló brit séf, Marco Pierre White mellett dolgozott, ám akkoriban lényegében hajléktalan volt és rendszeresen használt heroint.

Jock Zonfrillo / Fotó: Jock Zonfrillo Facebook

Ausztráliában a MasterChef Australia zsűritagjaként vált ismertté. 2018-ban díjat kapott a bennszülöttek gasztrokultúrájával foglalkozó Orana Alapítvány létrehozásáért és az ausztrál őslakos kultúrák étkezési szokásainak feltárásáért.

Az alapítvánnyal megegyező nevű étterme 2020-ban a koronavírus járvány miatti korlátozások következtében zárt be, akkori cikkünkben így idéztük szavait: 

„A küldetésem nem más, mint beilleszteni a modern időkbe a valódi, hamisítatlan ausztrál szakácsművészetet, technológiákat, amiket az ország 60 000 éves civilizációjának köszönhetünk. Az ő kizárásuk a konyhaművészetekből és úgy általában a történelemből, teljességgel elfogadhatatlan.”

Fotó: Jock Zonfrillo Facebook

Az Ausztrália őslakosainak étkezési kultúráját kutató alapítvány The Indigenous Food Database néven több mint 1400 hivatkozást tart nyilván. Hiánypótló kulturális antropológiai gyűjtemény, amely Jock Zonfrillo nélkül nem jött volna létre.

Az Orana mellett Zonfrillo Street ADL, Bistro Blackwood és Nonna Mallozzi éttermeit a világon mindenhol elismerték.

A MasterChef Australia teljes csapata és zsűritársai is megemlékeztek egykori kollégájukról. Dominque Crenn kiemelte, milyen fontos inspirációt jelentett Zonfrillo Ausztrália teljes kulináris közössége számára az őslakosok gasztronómiai hagyományainak felelevenítésével. Gordon Ramsay és Jamie Oliver ugyancsak megrendülésének adott hangot. Kiemelték, milyen nagyszerű volt együtt dolgozni a séffel, családját és barátait pedig szeretetükről és támogatásukról biztosították.

Forrásunk volt:

1.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram