Boris Johnson brit miniszterelnök kormánya olyan jogszabály bevezetését tervezi a közeljövőben, amely szabályozná a több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató étteremláncokat és kávézókat arra, hogy számolják ki és az éttermi menün tüntessék fel az ételek és italok kalóriatartalmát, és azt sem zárja ki, hogy a jövőben a független éttermekre is kiterjesztenék a bevezetésre felterjesztett szabályozást.
Nem először tett javaslatot erre a brit kormány, 2018-ban már foglalkoztak a vendéglátóhelyeket érintő szigorúbb szabályozással az ételek kalóriatartalmát illetően. A napokban került újra napirendre a javaslat, amely hozzávetőleg 8000 vendéglátóhelyet, étteremláncot és kávézót érintene a szigetországban.
A kormányzat hangsúlyozza, hogy a tervezett jogszabályok célja az elhízás elleni küzdelemben az étel kiválasztását megelőzően a helyes döntések meghozatala. „Az éttermek a táplálék összetételének pontos feltüntetésével átláthatóbbá és érthetőbbé tennék a vendégeik számára, hogy a kínálatukban szereplő ételek mennyiben felelnek meg az egészéges étkezés alapelveinek” - szerepel többek között a közleményben.
A brit lapok mindeközben arról cikkeznek, hogy félő, ez az előterjesztés is elvész majd a bürokrácia útvesztőiben, mint a 2019. évi közegészségügyi jelentés gyorsan elfelejtett javaslata, melynek értelmében országosan betiltanák az étkezést a tömegközlekedési eszközökön.
Néhány nagy étterem- és kávézólánc, mint a McDonald's és a JD Wetherspoon már elé is ment a hivatalos szabályozásnak, és egy ideje feltüntetik a menükön az ételek kalóriaértékét, csak úgy, mint az ebben élen járó Amerikai Egyesült Államokban is.
A friss felmérések szerint az elhízás elleni kormányzati törekvéseknek elhanyagolható mértékű hatása van a közegészségügyi állapotokra nézve. A Beat nevű, étkezési rendellenességek kezelésében segítő jótékonysági szervezet tanulmányai kimutatták, hogy a kalóriaértékek feltüntetése korántsem megnyugtató a pácienseik számára, sőt adott esetben még súlyosbíthatják is a betegséggel küzdők állapotát és tüneteit.
Hangsúlyozzák azt is, hogy a táplálkozás és az egészség kvázi matematikai problémaként való kezelése rendkívül rosszul hat a potenciális stresszfogyasztók (stressz kezelésére túlevők-ivók) mentális- és pszichés állapotára. Véleményük szerint ez a hibás megközelítés figyelmen kívül hagy rengeteg más tényezőt, ami szerepet játszik az elhízásban és annak kezelésében.
Olvassa el kapcsolódó írásunkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.