Kistücsök – Balatonszemes
A több mint harminc éves Bib Gourmand minősítésű Kistücsök a Balaton egyik bástyája. Csapody Balázs tulajdonosnál keresve sem találunk lelkesebb embert – a legnagyobb szeretettel mesél a Balaton ezer és ezer arcáról. Az egész évben nyitvatartó Kistücsök a régió ízeivel és klasszikus magyar ételekkel várja vendégeit az étteremben, hétvégente pedig érdemes a Séfszobába is ellátogatni, ahol hat hetente változó degusztációs menün keresztül fedezhetjük fel a Balaton kincseit.

Buborék Pékbisztró – Csopak
Az Év Legjobb Alternatív Vendéglátóhelyének választott Buborék Pékbisztró pékség, reggelizőhely, szállás, bicikli üzlet és szerviz egyben. A Balaton egyik legsokoldalúbb vendéglátóipari egységének koncepcióját Nárai Ritának és Penziás Gábornak köszönhetjük, akik saját igényeikre szabva alakították ki a Buborék különleges fúzióját. A bisztró egész évben kézműves kenyerekkel, széles brunch kínálattal és bicikli szervizeléssel várja a balatoni látogatókat.
Vasüzlet – Balatonfüred
Rántott malacfül, dödölle, pazar főzelékek és hangulat – a Huszár Mátyás, Dsupin Kata, Horváth Bence és Kelemen Márton négyese által működtetett Vasüzlet egy sikeres nyári szezon után ősszel is várja azokat, akik már jártak náluk és visszavágynak, és azokat is, akik egy hűvösebb napra halogatták a különleges húsételekben gazdag, de vegetáriánusokat sem felejtő ízes ételek kóstolását.

Lokal47 – Kéthely
Small plate, természetközeliség, kert, kistermelők – a Kristinus Birtokon található Lokal47 a nyári dübörgés után az őszi hűvösebb napokon is nyitva tart. Gelencsér Janka és Csillag Richárd Michelin-ajánlott étterme kizárólag szezonális, saját kertből, illetve kistermelőktől beszerzett alapanyagokból dolgozik. A small plate koncepciónak köszönhetően, a megosztás elve alapján sok különböző ízletes ételt végigkósolhatunk az étterem menüjéről.
Villa Kabala – Szigliget
Szigliget különleges villájában a fenntarthatóságé a főszerep – Terjék Petra és Fölföldi Péter étterme nem véletlenül érdemelte ki a Michelin-ajánlás után a Michelin Zöld Csillagát. A Villa Kabala környezete minden évszakban lenyűgöző, az étterem konyháját pedig Szabó András séf vezeti, aki a modern technológiák mellett a lokális alapanyagokra helyezi a hangsúlyt. Az étterem és a szálloda egész évben várja vendégeit.

Szőlősi Kocsma – Balatonszőlős
Falusi gourmet ételek, húsleves, kacsacomb rétes, túrógombóc, Gellavilla borok – ismerős klasszikusok egy kis csavarral a Szőlősi Kocsmában. Balatonszőlős egykori kocsmája Krasznai Norbert és Korcsmáros Noémi vezetésével a Balaton egyik legizgalmasabb helyévé avanzsálódott az elmúlt évben. Az őszi-téli időszakban gyakran tartanak különböző gasztronómiai eseményeket és közös főzéseket vendég séfekkel, így egész évben érdemes ellátogatni hozzájuk.

Sparhelt Bisztró – Balatonfüred
A Bib Gourmand minősítésű Sparhelt Bisztró konyháját Mészáros Ádám séf vezeti. Idén nyáron a ‘Halterasz’, télen pedig a ‘Téli terasz’ elnevezésű eseményre invitálták a vendégeket. Az egész évben nyitvatartó Sparhelt Bisztró az á la carte menü mellett degusztációs menüsort is kínál.
Borítókép: Unsplash
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.