Hirdetés
Hirdetés

Elérkezett az ehető vizesüvegek kora

SZERZŐ: DiningGuide
2015. július 20.
A szferifikáció (spherification) egy olyan gasztronómiai eljárás, amelyet a modern konyhákban Ferrán Adria és csapata, az elBulli-ban tett ismertté.
Hirdetés

Bonyolultnak hangzik, de csak egy kis kémia az egész: két anyag, a kalcium és az algin (vagy alginát, amelyet tengeri moszatokból, hínárokból kivont zselésítő anyag) kölcsönhatása.

Fotó: Richard Baguley/CNET

Fotó: Richard Baguley/CNET


Amikor az algin és a kalcium reakcióba lépnek egymással, egy ehető, könnyen fogyasztható, semleges ízű membránt képeznek folyadékok köré.

Az eljárásnak több verziója van, a fordított, a fagyasztott vagy az egyszerű szferifikáció, amely a kalcium és az algin felhasználásától függ.

Ezzel a végtelenül egyszerű (és nagyon látványos) módszerrel forradalmasíthatják a műanyag palackos vizek korát, mert a szferifikációval erősebb vagy gyengébb membránok (vagyis a vizet tároló zselék) készíthetők, így akár hordozni is lehet egy marék vizet.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram