Nem csak a kilátás miatt: Restaurant Bokado
A Bokadóból pazar kilátás nyílik az Európa legszebb tengerpartjai között számon tartott Kagyló-öbölre (Bahía de la Concha). Nagyszerű ebédelőhely, a nyári degusztációs menü fejenként 47 euróba kerül (és ezzel le is tudtuk a legdrágább ajánlott helyet). Az árban benne foglaltatik a világhírű ibériai sonka, languszta és bonito hal is. A Bokado tulajdonosainak van egy másik nagyon jó helyük is a San Telmo múzeumban, és saját bevallásuk szerint ők a miniatűr konyha úttörői. Ha erre járnánk, a múzeum ételbárjában többek között tintahal-krokettet, ropogós polipot és steaknyársat kínálnak néhány euróért.

Újdonság Aduriztól: Topa Sukaldería

A Topa egészen új résztvevő a városban. A kétcsillagos Mugaritz díjnyertes séfje, Andoni Luis Aduriz nyitotta ezt a baszk-dél-amerikai éttermet a város Gros negyedében. Maga a dizájn is megér egy estét: a modern, indusztriális tér a sok-sok fától, a csiszolt betontól és művészi graffititől lesz igazán egyedi. A konyhai koncepció lényege, hogy felfedezze az utat a baszk és a dél-amerikai konyha között. A kínálatban tonhal ceviche, perui causa rákkal, valamint equadori csokoládés quesadilla is szerepel... és szinte minden 20 euró alatt kapható.
Sör, pintxo: Bar Antonio

Az Antonio igazi klasszikus. Humberto Segura és csapata legnagyobb erénye az, hogy csak és kizárólag a legfrissebb alapanyagokat használják. És igaz, hogy van néhány asztal a pincében, de igazából minden vendég a földszinti bárban szeret álldogálni, és a ház specialitását fogyasztani, azaz a házilag pácolt szardellát (19 euró), némi sör kíséretében. Az étteremben a forró pintxo kínálat is figyelemre méltó.

Elena kedvence: Bar Ganbara

Elena Arzak kedvenc bárja, amely családi vállalkozásként üzemel a Parte Vieja negyedben, és csakis helyi és szezonális alapanyagokat használ. A bár egyébként a helyiek egyik legnagyobb kedvence, mind a pintxo, mind az a la carte kínálat fantasztikus. Arzak személyes kedvence a rák tartlet (tartaleta de txangurro, 3 euró). A bárban kiváló bor és cava kínálat is elérhető.

Lazuló fine dining koncepció: Xarma

Xarma 2.0-nak is hívhatnánk a helyet, hiszen korábban az Antiguo-Igeldo negyedben foglalt helyet, most már viszont a Gros-ban található. A költözéssel a tuladonosok, Aizpea Oihaneder és Xabier Diez megtartották a nevet, de kicsit feldobták a stílust és a koncepciót néhány újdonsággal. Az egykori fine dining étterem most sokkal inkább egy laza találkozóhely, nyitott konyhával és elképesztő pintxókkal. A degusztációs menü mindössze 45 euró, amely tőkehallal indul, és földimogyorós karamell-mousse-szal végződik.
