Hirdetés
Hirdetés

Élelmiszerelitben a magyar túró is: Hetedikként uniós oltalom alatt

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 5.
Néhány napja közölte az MTI a hírt, miszerint a magyar "rögös túró" uniós oltalom alá került a hazai élelmiszerek között. Talán nem udvariatlanság azt feltételeznünk, hogy nem fújja fejből minden kedves olvasónk az uniós oltalom alá eső magyar alapanyagokat, ezért lássuk csak, hogy mik tartoznak ezen megjelölés alá.
Hirdetés

Hadd kommentáljuk a hírt egy saját tapasztalattal: a minden év februárjában megjelenő Dining Guide Étteremkalauz készülésekor – a minél objektívebb kép kialakítása érdekében – az utóbbi négy évben külföldi tesztelőket hívtunk meg. A nagy, nemzetközi szakmai múlttal rendelkező szakemberek a végső éttermi rangsor felállításában segédkeznek. Nem kis meglepetésünkre közülük többen is külön kiemelték és méltatták a magyar ételek közül a körözöttet; egy 2 Michelin-csillagos éttermet vezető séf tesztelőnk olyannyira beleszeretett, hogy vitt is belőle haza Olaszországba.

Számunkra majdhogynem megmosolyogtató ez az elismerés, hiszen a magyar gasztronómia olyan erővel és elszántsággal igyekszik felzárkózni a nemzetközi gasztronómia élvonalába, hogy olykor szinte el is felejtjük: éppen ezek a nálunk nagy hagyománnyal bíró ételek és speciálisan magyar készítési eljárások azok, amelyek valóban vonzóvá tehetik világszerte a magyar konyhát – és nem a külföldi példák egyéniség nélküli másolása.

Hirdetés

Maradva a körözött, és alapanyaga, a túró vonalon: természetesen megkérdeztük, hogy mit találnak az általunk felkért gasztronómiai szakemberek oly vonzónak a körözöttben? A válasz tökéletesen rímelt a nemzetközi trendekre: izgalmasnak tartják az alapanyagul szolgáló tejtermék savasságát, a túró aromáit kiemelő fűszereket, a köményt és a frissességet-ropogósságot adó hagymát. Ami nálunk egy bevett házi étel, és tulajdonképpen semmi különös, számukra különleges – hiszen mi is így vagyunk egy spanyol tapas-szal vagy olasz antipastival.

A rögös túró, ami tehát morzsalékos, és karakteres savassággal bír megkülönböztetendő a nemzetközi rokonoktól. Nem a friss sajtra emlékeztető, kisebb darabokból álló angol cottage cheese; nem olyan lágy és krémes, mint az olasz ricotta; más ízkarakterű, mint a tömbben készülő görög feta; és a Németországban készülő Quark is homogénebb állagú és bár jobban hasonlít, kevésbé jellegzetes ízű, mint egy magyar házi túró.

Hetedikként kapott uniós oltalmat a rögös túró, az alábbi hazai élelmiszereket követve.

Uniós eredetmegjelölési oltalom alatt álló magyar élelmiszerek (OEM):

  • Szegedi téliszalámi / Szegedi szalámi (2007. december 15.)
  • Hajdúsági torma (2009. október 22.)
  • Makói vöröshagyma / Makói hagyma (2009. november 6.)
  • Szegedi fűszerpaprika-őrlemény / Szegedi paprika (2010. november 4.)
  • Alföldi kamillavirágzat (2012. február 25.)
  • Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény (2012. július 5.)

    Uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ)

  • Budapesti téliszalámi
  • Csabai kolbász; Csabai vastagkolbász
  • Gönci kajszibarack
  • Gyulai kolbász; Gyulai pároskolbász
  • Magyar szürkemarha hús
  • Makói petrezselyemgyökér
  • Szentesi paprika
  • Szőregi rózsatő
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram