Hirdetés
Hirdetés

El Celler de Can Roca – hagyomány és avantgárd

SZERZŐ: DiningGuide
2016. augusztus 17.
  Adott három fivér, akik külön-külön is hatalmas szaktekintélyek a saját területeiken. Joan séf, Josep sommelier, Jordi pedig cukrász. Amikor összeadódik a kreativitásuk, akkor nemigen akad ellenfelük. A testvériségük pedig olyan dinamikát kölcsönöz az étteremnek, ami valóban teljesen egyedülállóvá és abszolút megérdemelten teszi azt hihetetlenül népszerűvé.
Hirdetés

Az El Celler a katalóniai Gironában helyezkedik el, alig több, mint egy órára Barcelonától. 1986-ban nyitották a testvérek. Először a szüleik étterme, a Can Roca mellett kapott helyet (ez az étterem 1967 óta működik), 2007-ben azonban saját, direkt erre a célra kialakított épületben folytatta tovább, alig száz méterre az eredeti helyszíntől. A személyzeti étkezéseket különben most is ebben a régi épületben tartják. Tavaly a San Pellegrino lista élén szerepelt, idén a második helyen áll. Nyilvánvalóan három Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A konyha a katalán hagyományokon alapszik, azonban rendkívül kreatív és innovatív. Az étteremhez borospince is tartozik, mintegy hatvanezer palackos készlettel.
A három testvér
Joan az ízek megteremtője, a Roca alfája. Arra a kérdésre, hogy ha az éttermet azonosítani kéne az egyik fogásával, melyik lenne az, azt felelte: bárány kenyérrel és paradicsommal.
"Azért, mert ez új étel, de gyerekkori emlékeken alapszik – mondja. – Mert van, amit visszatükröz (például mindazt, amit a pekinki kacsáról tudunk, miszerint a bőr a lényeg), de benne vannak a személyes élmények is (a római kömény aromájára észak-afrikai utazások során találtak rá). A feladat azzal kezdődik, hogy találni kell egy érdekes alapanyagot. A bárány a Ripollés fajtához tartozik, ami ősi fajta, és mint ilyen, rendkívül ritka az országban. Aztán következhet a hagyományos tudás és a kísérletező kedv tökéletes kombinációja (az El Celler nem fél technológiákat fejleszteni és tudósokat is bevonni a munkába). Az ételek megalkotásában azonban a játék is nagy szerepet kap. Képzelőerő és szórakoztatási vágy...ezek is fontos alapanyagok."
13679869_812590355508574_3688962394935476081_o
Ha Joan az alfa, akkor Jordi az omega. A legfiatalabb fivér, aki friss és édes utóízt ad az étkezéseknek. Komplex és bonyolult desszertjei szinte a káoszból, és többtucat alapanyagból készülnek, hogy aztán teljesen új és minden érzékszerve ható, mindenki számára más élményt okozzanak. Jordi szerint bármi megtörténhet és bármi működhet a tányéron. Ezért aztán ő sosem szab határt édes, sós, vagy épp folyékony között. Mindene a szabadság.
13937890_813114318789511_759843349018764700_o
Josef pedig a varázsló, aki nap mint nap szavakba önti a vendégeknek, miről szól pontosan ez az étterem. Ha az El Celler de Can Roca bor lenne, akkor szerinte cava lenne. Habzóbor, ami itt készül, a mediterrán napsütésben, három változatban, és amit az újdonság és a múltban rejlő erő is áthat.
13767391_813868528714090_2383740532311913483_o
Saját bemutatkozása szerint az El Celler egy igazi free-style étterem, ami úgy kötelezte el magát az avantgárddal, hogy közben tiszteletben tartja a régi generációkat és a család őseinek azt az általános célkiűzését is, hogy az embereket jól kell lakatni.
Nemrég bemutattuk Hegedűs Zoét, aki a Basque Culinary Center hallgatójaként gyakornok volt az étteremben. Így foglalja össze a gondolatait: "A Celler de Can Roca egy családi étterem, amit a három Roca testvér vezet. Josep, a legidősebb testvér felelős a borokért és a szervízért, Joané a konyha és Jordi foglalkozik az cukrász-édességek részlegével. A testvérek egy vendéglátással foglalkozó család harmadik generációja. A szüleik éttermében dolgoztak gyerekkoruktól fogva, innen ered a gasztronómia iránti érdeklődésük és szeretetük. Mind a hárman más utat jártak be, hogy oda kerülhessenek, ahol most vannak, de mégis összeállt a kép, és a világ egyik legjobb éttermévé nőtték ki magukat. 
Az étterem ajánlata egyedi és nagyon kreatív, a gyökere a hagyományos katalán konyhában van. A legaktuálisabb tecnikákat használva hozzák ki a legjobbat minden termékből és hoznak létre hihetetlen íz és anyag kombinációkat. Most olyan 35 ember dolgozik a konyhán, aminek több, mint a fele gyakornok, és 15-en a szervizen. Egy étkezés során 60-70 embert szolgálnak ki.
A testvérek nagyon kedves és szerény emberek, és nagyon odafigyelnek mindenkire, aki az étteremben dolgozik. Számomra nagyon pozítív volt megtapasztalni, hogy ennyi év siker után is megmaradt az, hogy egy családban tudjuk érezni magunkat az étteremben.
Josep, becenevén Pitu, a világ legbékésebb és legmegnyugtatóbb embere. Képes mindenkit ugyanolyan figyelemmel végighallgatni, és senkit sem felejt el. Nem beszélve arról, hogy olyan óriási tudása van a borok világában, ami lenyűgőző.
Joan nagyon intelligens ember, mindennek az értelmét keresi, és addig nem nyugszik, amíg meg nem találja a tökéletes elkészítési módot, legyen szó bármilyen ételről.
Jordi, egy külön világban él, vele nem nagyon volt kapcsolatom, de a maga módján ő is egy zseni, őrült ötleteiből zseniális ízkombinációk és élmények születnek."

Az étterem minden nyáron bezár egy hónapra, és ilyenkor a három testvér útra kell, hogy inspirációkat gyűjtsön a nagyvilágból

Az étterem minden nyáron bezár egy hónapra, és ilyenkor a három testvér útra kell, hogy inspirációkat gyűjtsön a nagyvilágból


 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram