Hirdetés
Hirdetés

El Bulli: nem tűnt el, csak átalakult – The World’s 50 Best Restaurants (3. rész)

2017. szeptember 22.
A The World’s 50 Best Restaurants szavazás elmúlt tizenöt éve alatt két étteremmel fordult elő, hogy négyszer is az élen végzett. Az El Bulli sikerszériáját a kortárs skandináv konyha csúcsteljesítményét jelentő dán Noma tudta csak megismételni. Közben eljött a nők ideje is, az El Bulli pedig nem tűnt el, csak átalakult… 2011-ben a koppenhágai Noma […]
Hirdetés

A The World’s 50 Best Restaurants szavazás elmúlt tizenöt éve alatt két étteremmel fordult elő, hogy négyszer is az élen végzett. Az El Bulli sikerszériáját a kortárs skandináv konyha csúcsteljesítményét jelentő dán Noma tudta csak megismételni. Közben eljött a nők ideje is, az El Bulli pedig nem tűnt el, csak átalakult…
2011-ben a koppenhágai Noma mellett ismét megcsillant Heston Blumenthal csillaga is, aki második éttermével kapaszkodott fel a legjobb tíz közé. A többszöri második hely után pedig végre eljött a Roca-fivérek ideje is. Az éttermek és a séfek csaknem tíz éve tartó világméretű versengése mellett Ázsia és Latin-Amerika is elkezdte rangsorolni a kontinensek éttermeit.

Olvassa el cikksorozatunk első és második részét is!
15 éve így indult a World's Best Restaurants (1. rész)
A fine dining ragyogása – World's Best Restaurants (2. rész)

2011 - Noma, Koppenhága, Dánia

Ez az év igazán nagyszerű volt René Redzepi számára, hiszen a Noma még mindig a The World’s 50 Best Restaurants élén állt, míg a szakács Koppenhágában MAD elnevezéssel megszervezte az első kétnapos ételszimpóziumot. A nonprofit szervezet célja egy globális konyhaművészt létrehozása volt, emellett bevezettek egy új díjat is, amit a világ legjobb női szakácsa kapott meg, ezzel is segítve a nők munkájának népszerűsítését. A díjat elsőként a dél-franciaországi Maison Pic étterem séfje, Anne-Sophie Pic kapta meg.
Ám ez az év másról is nevezetes: ekkor zárta be kapuit a legendás El Bulli. Vezetője, Ferran Adrià főszereplésével pedig bemutatták az El Bulli: Cooking in Progress című dokumentumfilmet, melyben a séf megdöbbentő módon csak így jellemezte innovatív főzési technikáit: "minél zavarosabb, annál jobb!"
Eközben az Atlanti-óceán másik oldalán Grant Achatz megnyitotta második, találóan Next névre keresztelt éttermét, Dominique Crenn pedig az első éttermét (Atelier Crenn) indította útjára.
Továbbá elkészült egy másik dokumentumfilm is, Sushiálmok címmel Jiro Ono szakácsról, ami új korszakot nyitott a film világában.

Tányér a Nomából, 2011-ből

2012 - Noma, Koppenhága, Dánia

A skandináv konyha megújításával René Redzepi Nomája immár harmadszorra tudhatta magáénak a The World's Best Restaurant címet. Heston Blumenthal új étterme, amit egy éve nyitott meg, és a Dinner nevet kapta, egyenesen a lista kilencedik helyére ugrott.
Ez az időszak kedvezett a pop-up éttermek népszerűségének: René Redzepi 10 napra Londonba költözött, a londoni Cube-ban olyan séfek mutatkoztak be, mint Claude Bosi, Tom Kitchin és Sat Bains, akik meghódították Stockholmot, Brüsszelt, Milánót és Londont.
De pezsgett a gasztoélet a világ legnépesebb kontinensén, Ázsiában is: Hong Kongban sikeres Food Expo-ot szerveztek, míg Sanghajban megrendezték a Sirha nemzetközi élelmiszerfesztivált.

2013 - El Celler de Can Roca, Girona, Spanyolország

Joan, Josep és Jordi, vagyis a Roca testvérek 2011-ben és 2012-ben is a második helyen szerepeltek a világ legjobb éttermeit számon tartó ranglistán. Ám 2013-ban senki nem tudott versenyre kelni a trió katalán ételivel és azzal a csúcstechnikával, ami a csúcsra repítette őket.
Ez az év alkalmas volt két újabb ranglista bevezetésére: az egyik Latin-Amerika, a másik Ázsia 50 legjobb éttermét vette számba, melyeket elsőként a limai Astrid y Gastón és a tokiói Narisawa vezetett.
Az ételfesztiválok gyorsan bővültek, a mexikói Nemzetközi Gourmet Fesztivál (Festival Gourmet International) és a Melbourne-i Étel és bor fesztivál (Food and Wine Festival) nagyobb figyelmet kapott, mint valaha. A séfek is a reflektorfénybe kerültek, David Chang, René Redzepi és Alex Atala a Time magazin borítóján szerepeltek, akiket egyenesen "Az ételek istenei"-nek tituláltak.

2014 - Noma, Koppenhága, Dánia

A Noma visszaszerezte elsőségét a The World’s 50 Best Restaurants élén, miután az előző évben visszaszorult a második helyre. Ezzel a teljesítménnyel ez idáig a Noma az egyetlen étterem az El Bulli után, amelyik immár négyszer nyerte el a rangos díjat.
Ebben az évben rendezték meg először a 50BestTalks kerekasztal-beszélgetést New York-ban Mario Batali, Daniel Humm és Massimo Bottura részvételével. A szakértők az amerikai étkezés jövőjét vitatták meg.
Ferran Adrià El Bullija jelentős átalakuláson esett át, és 2014-től kulináris kulturális központként működik tovább, bevezetve a múzeumlátogatókat a gasztronómia történetébe. Ez egy igazán jó év volt a gasztromozit kedvelőknek: elkészült  Séf című filmje, és a The Hundred-Foot Journey Manish Dayal főszereplésével.

A Séf című filmből

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram